Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 20:05 
Nowy

Dzień dobry

Podjąłem się projektu prostego sterownika chłodniczego. Projekt oparłem o płytkę Arduino Uno R3. Poza tym zastosowałem ekran graficzny 128x64, zewnętrzny przetwornik 16 bit, płytkę z przekaźnikami oraz parę innych elementów. Poniżej załączam schemat i opracowany na jego podstawie projekt płytki, do której planuję podłączyć pozostałe potrzebne elementy, z prośbą o sprawdzenie poprawności.

Informacje na temat schematu:
Na schemacie znajdują się dwa bloki zasilania o nazwach zasilanie przekaźników oraz zasilanie PCB. Podział ten przeprowadziłem po to, aby zrobić osobny obwód zasilania projektowanej płytki oraz niepokazanej na schemacie płytki z przekaźnikami (cewka 5 V). Oba bloki są zasilane z jednego zasilacza, który jest podłączony bezpośrednio do Arduino oraz do złączy pokazanych w bloku zasilanie PCB. W obwodzie zasilania przekaźników zastosowałem przetwornicę Atnela PWR-3, ponieważ przypuszczam, że przy dużym poborze prądu (na osobnej płytce znajduje się 8 przekaźników, co oznacza 8 cewek do zasilenia) zwykły stabilizator sobie nie poradzi.

Do złącza znajdującego się w bloku zasilanie PCB podłączane jest zasilanie oraz pin AREF z Arduino. Pokazany w tym bloku podział zasilania przeprowadziłem, ponieważ w Arduino piny VCC i AVCC są połączone i przy AVCC nie ma dławika.

W bloku źródła prądowe znajduje się para układów LM334Z, które są poprzedzone zworkami, za pomocą których planuję w przyszłości przeprowadzić pomiar prądu. Do znajdujących się na dole złączy śrubowych podłączane będą 2 czujniki Pt100 (przewody zasilające i pomiarowe).

W bloku złącza znajdują się listy goldpinów, za pomocą których podłączone będą m.in.: przetwornik ADS1115, zegar RTC DS1307 oraz zasilanie ekranu graficznego. Pozostałe piny ekranu będą podłączone bezpośrednio do Arduino.

Informacje na temat projektu płytki:
Płytka zostanie zrealizowana w firmie.

W trakcie projektowania priorytetem było, aby poszczególne elementy były położone tak, żeby ułatwić sobie w przyszłości podłączenie wszystkich pozostałych peryferiów. Stąd też takie a nie inne położenie złączy śrubowych oraz goldpinów po prawej stronie (przykładowo będąca po prawej listwa pojedynczych goldpinów jest przeznaczona na płytkę z zegarem, która jest bardzo szeroka).

Płytka przy takiej jak zastosowałem liczbie elementów jest stosunkowo duża. I nie jest to tylko powodowane otworami montażowymi, które narzucają minimalny rozmiar płytki. Nie stanowi to jednak problemu, ponieważ rozmiar płytki ma dla mnie trzeciorzędne znaczenie.

Typy obudów poszczególnych elementów (w znaczeniu - do montażu powierzchniowego bądź przewlekanego) dobrałem tak, żebym nie miał problemów z zaopatrzeniem. Stąd też np. obudowa TO92 układu LM334Z.

Jest to pierwsza dwustronna płytka, którą zaprojektowałem. W trakcie pracy próbowałem trzymać się podstawowych zasad, które zostały przekazane w atnelowskim kursie oraz które znalazłem w internecie. Nie oznacza to jednak, że nie popełniłem pewnie z tysiąca błędów i uchybień typowych na początku nauki. Z tego powodu bardzo pomocne byłby wszystkie porady i uwagi na temat schematu oraz zaprojektowanej płytki. Prosiłbym ponadto o odpowiedź na parę bardziej precyzyjnych pytań i niepewności, które naszły mnie w trakcie projektowania:
1. Czy zaproponowane rozwiązanie ze zworkami sprawdzi się? Gdy nie, to jak najprościej umożliwić sobie pomiar prądu przepływającego przez źródło prądowe?
2. Na płytce przeprowadziłem podział na pole masy cyfrowej oraz masy analogowej. Zrobiłem też osobne pole masy zasilania płytki i zasilania przekaźników. Zrobione przeze mnie połączenie wszystkich trzech mas w pobliżu przetwornicy jest poprawne?
3. Dobrany przeze mnie rozmiar przelotek (0.6 mm) jest prawidłowy?
4. Po prawej stronie płytki znajduje się potencjometr montażowy w obudowie do montażu powierzchniowego. Tuż pod nim, także na przedniej warstwie, biegnie ścieżka do położonych w prawym dolnym rogu podwójnych goldpinów. Takie poprowadzenie ścieżki nie spowoduje przypadkiem, że po założeniu potencjometru jego obudowa będzie dotykać ścieżki?
5. Program pokazuje, że na płytce brakuje jednego połączenia (jest ono widoczne poniżej na zdjęciu dolnej warstwy płytki). Jest to połączenie pomiędzy przelotką, która służy do przeniesienia masy na przeciwną warstwę a tą właśnie masą. Jak naprawić ten błąd?

Schemat:
Obrazek
Płytka dolna warstwa:
Obrazek
Płytka górna warstwa:
Obrazek
Płytka - obie warstwy:
Obrazek

Pozdrawiam,
opp

EDIT: Załączyłem zdjęcia i pliki z nową wersją płytki z nieznacznymi poprawkami

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 17 kwi 2014, o 09:10 przez opp, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 05:30 

opp napisał(a):
W obwodzie zasilania przekaźników zastosowałem przetwornicę Atnela PWR-3, ponieważ przypuszczam, że przy dużym poborze prądu (na osobnej płytce znajduje się 8 przekaźników, co oznacza 8 cewek do zasilenia) zwykły stabilizator sobie nie poradzi
Nie sprawdziłem całości (brak czasu :) ) ale jestem uczulony na pewne sprawy i dlatego (be złośliwości i złych zamiarów) pytam ile pojedynczy przekaźnik będzie pobierał prądu? To jest proste do wyliczenia i nie powinno się tego pozostawiać przypuszczeniom. Np. RM83 na napięcie cewki 5V to jest prąd 100mA. Dlaczego zwykły stabilizator miałby sobie nie poradzić (nie podważam wyboru przetwornicy takiej czy innej) Chcę Ci zwrócić jedynie uwagę, że przy projektowaniu trzeba polegać na danych katalogowych elementów, trzeba wyliczyć (nie przypuszczać) obciążenia dla żródeł zasilania i to dla najgorszego przypadku. Wszystko po to aby nie tylko się udało ale żeby mieć pewność, że projekt spełni pokładane nadzieje.

Co do płytki to tylko tyle powiem, że masz na tyle dużo miejsca, że ścieżki zrobiłbym szersze. Rozumiem że wypełnienia to masa, a jak poszczególne pola ze sobą się łączą? To niepołączone połączenie to chyba efekt takiego właśnie braku połączenia mas na płytce - ale mogę się mylić bo dosłownie kilka sekund na to patrzyłem. Osobiście nie robiłbym łączenia zworkami mas, jeśli musi być podział to w miejscu rozdziału (przy złączu wejściowym wspólnego zasilania) zlej to pole mas w jedną całość. Jak znajdę chwilkę czasu to wrzuce to do eagla i posprawdzam dokładniej , chyba że kto inny już to zrobi wcześniej.

PostNapisane: 9 kwi 2014, o 08:57 
Nowy

Dziękuję za odpowiedź.

Na osobnej płytce znajduje się 8 przekaźników o oznaczeniu SRD-05VDC-SL-C. Wg załączonej poniżej noty takiego przekaźnika jedna cewka potrzebuje 71 mA (o ile dobrze to odczytuję). Przeprowadzone testy pokazały, że jest to nieznacznie ponad 80 mA. Do tego dochodzi parę mA na diody led przy każdej cewce. W efekcie w najgorszym przypadku byłoby to ok. 640 mA.

Zdecydowałem się na przetwornicę, ponieważ generalna opinia w internecie (na tym bazowałem) jest taka, że stosowany zwykle LM7805 przy prądzie rzędu 600 mA potrzebuje niezbędnie radiatora, którego wolałbym uniknąć. Sam natomiast nigdy dotąd nie miałem takiego przypadku, aby było aż takie dużo zapotrzebowanie na prąd i stosowałem przeważnie właśnie LM7805, rzadziej L4940V5. Jest też inny powód stosowania przetwornicy, bardziej prozaiczny – tę mam akurat na stanie.

Pozdrawiam,
opp

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 9 kwi 2014, o 09:28 

Skoro sobie policzyłeś to ok, po prostu słowo "przypuszczam" jakiego użyłeś sugerowało mi ze tego nie zrobiłeś ;)

PostNapisane: 16 kwi 2014, o 08:45 
Nowy

Odświeżam temat i ponownie uprzejmie proszę o sprawdzenie schematu i projektu płytki :-)

Pozdrawiam,
opp

Strefa czasowa: UTC + 1