Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2017, o 18:19 
Nowy

Witam.
Mam za zadanie zrobić małą, niezbyt skomplikowaną płytkę.

Obrazek

Jednak mam parę pytań. Przede wszystkim chodzi o zaciski pod zasilacz. Czy dobrym sposobem będzie zrobienie po prostu dwóch przelotek (pod + i pod -) i włożenie w nie bananków? Z tego co widziałem, to są biblioteki z wejściami pod bananki, ale nie chciałbym sobie tego komplikować. Druga sprawa jest taka, że impuls do bramki ma mieć jak najkrótszą drogę, ale mam wątpliwości czy cyna z końcówki rezystora może się zlać z cyną, która obleje mi nóżkę bramki. Nie jestem specjalistą, ale na chłopski rozum wydaje mi się, że może. No i ostatnia sprawa, chcę zrobić pomiary. Czy powinienem poprowadzić jakieś "boczne" ścieżki i w nich tak samo przelotki, żeby podłączyć bananki z mierników i oscyloskopu? Z racji tego, że wszystko będzie w THT, myślałem o krokodylkach pod odpowiednie nóżki, ale z drugiej strony może być z tym problem, bo wszystko będzie trochę "upakowane". Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2017, o 18:25 
Użytkownik

Mlody94 napisał(a):
mam wątpliwości czy cyna z końcówki rezystora może się zlać z cyną, która obleje mi nóżkę bramki.

A gdzie ten rezystor? :)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 18:30 
Nowy

Jarecki napisał(a):
Mlody94 napisał(a):
mam wątpliwości czy cyna z końcówki rezystora może się zlać z cyną, która obleje mi nóżkę bramki.

A gdzie ten rezystor? :)

O faktycznie, nie ma go tu. Musiałem zły obwód wrzucić, ale tylko tego brakuje. Znajduje się przed bramką Q2 :)

PostNapisane: 27 lut 2017, o 19:44 
Użytkownik

Witam
Mlody94 napisał(a):
Mam za zadanie zrobić...

Jeśli jest to na zaliczenie, to myślę że lepiej o sprawy łączy IN/OUT czy kołków do punktów pomiarowych uzgodnić u źródła a nie na forum.
Rezystor może nawet być dolutowany bezpośrednio do nóżki tranzystora, tylko jak to wygląda...
Mlody94 napisał(a):
Czy powinienem poprowadzić jakieś "boczne" ścieżki

A do czego chcesz te boczne ścieżki prowadzić - przecież jest tylko jeden punkt pomiarowy ( no chyba że myślimy o innych schematach).
W.g mnie jeśli do pokazu to krokodylki, jeśli do testów ( cokolwiek to znaczy ) to zwykłe goldpiny.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1