Witam,
Przy projektowaniu płytek mają znaczenie prądy powrotne. W internecie w tym na youtube, można znaleźć wyjaśnienie prądów powrotnych, niestety we wszystkich które znalazłem wytłumaczone jest to na podstawie płytek które mają więcej niż dwie warstwy. Stąd pojawia się moje pierwsze pytanie czy dobrze rozumiem prądy powrotne. Mamy płytkę jak na załączonym obrazku(widok przekroju).
Legenda: kolor zielony laminat płytki, niebieski ścieżka sygnałowa z zaznaczonym kierunkiem sygnału, kolor szary prądy powrotne, masy wylane oczywiście na około ścieżki sygnałowej.
I jeśli wszystko dobrze zrozumiałem to żadnych przelotek między masami przy przelotkach sygnału nie potrzeba, wszystko jest poprawnie jeśli chodzi o kwestie prądów powrotnych. Mam rację?
Teraz dwa problemy co zrobić gdy nieciągłość masy jest koniecznością i tak przykład pierwszy:
W tym wypadku z mojego uczenia się za pomocą internetu wynika że potrzebne są przelotki między masami, tylko ile i jak ułożone, potrzebna jest droga najmniejszej impedancji czyli, lepiej mniejsze przelotki? Czy są może jakieś inne rozwiązania. W tym konkretnym wypadku krzyżuje się SPI z wyjściami od 74HCT595, które na wejściu Enable ma PWM 250Hz (sprzętowy z STM'a). Generalnie co zrobić żeby zmniejszyć problem prądów powrotnych w tej sytuacji?
Drugi problem
Tutaj mamy nieciągłości masy pod kilkoma ścieżkami sygnałowymi, ale skupiłbym się na jednej czyli tej OE, po której leci PWM 250Hz, ten sam co w powyższym przykładzie. Rozwiązanie które mi się nasunęło po przekopywaniu internetu to odsunięcie w dół linii LATCH i zrobienie przelotek między masami, i tutaj ta sama sprawa jaka lokalizacja ile, jakiej wielkości.
Jako dodatkowe pytanie czy z punktu widzenia badań EMC, lepiej mieć tego PWM z większą czy mniejszą częstotliwością?
Nie chce tworzyć kilu tematów więc tutaj jeszcze chciałbym spytać o lokalizacje rezystorów podciągających jak i o prowadzenie linii zasilania, żeby nie przecinać nią linii wyjściowych z 74HCT595 (na OE idzie PWM), wychodzi na to że najwygodniej byłoby ją puścić pod jednym z rejestrów. Czy jest to błąd? niesie za sobą jakieś duże konsekwencje? Wracając do rezystorów zaznaczyłem na obrazku ołówkiem 3 potencjalnie miejsca na rezystor podciągający, czy jego lokalizacja jest istotna, jak bardzo?
I jeszcze jedna sprawa, kondensatory a linia zasilania dać ja tak jak na obrazku czy dać pady w linii zasilania(nie wiem czy to ma znaczenie, ale płytki zawsze robię w firmie)
Z góry wielkie dzięki za pomoc