Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 02:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 wrz 2016, o 19:51 
Nowy

Witam,
Jako że nie mam zbyt dużego doświadczenia w projektowaniu PCB (a w dwustronnych PCB żadnego) zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy sprawdzenie projektu płytki.

Jak nie trudno się domyśleć jest to układ mikroprocesorowy będący stacją pogodową. Płytka ma być wykonana przez firmę zajmująca sie produkcją PCB. Przy rysowaniu schematu miałem kilka wątpliwości, mianowicie:
1. czy podłączenie napięcia referencyjnego do μP z LM385 jak na schemacie jest poprawne? LM385 jest w ten sposób źródłem napięcia dla μP oraz dzielnika rezystorowego. Minimalna wartość rezystancji obciążająca (szeregowego połączenia rezystorów w dzielniku napięcia układ scalony to 2,9 kΩ). Nie zależy mi na specjalnej dokładności ADC. Ma on na celu jedynie odczytać przedział napięcia.
2. Czy konwersja napięć na liniach SPI zrealizowana na 74LVC125 jest zrealizowana w poprawny sposób? W szczególności zastanawia mnie linia MOSI (atmega będzie masterem)
3. Czy rozmiar przelotek jest wystarczający? Dodam że przelotki mają być metalizowane
3. Czy coś jeszcze muszę zrobić przed oddaniem płytki do firmy? w sensie np. pozaznaczać odpowiednie warstwy w projekcie czy firma zrobi to za mnie?

Wszelkie sugestie do schematu i PCB bardzo mile widziane. Z góry dziękuje za pomoc.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1