Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2016, o 23:13 
Użytkownik

Witam, czy ta płytka ma szansę zadziałać? Płytka będzie podłączona w pająku z zasilaczem ATX, dlatego niektóre elementy podłączyłem do przelotek, aby można było je było podłączyć za pośrednictwem przewodów. W miejscach oznaczonych na czerwono mają być docelowo wstawione zworki. Płytka pewnie po całości przekombinowana i zapewne da się dużo prościej to zrobić, no ale ja w ogóle nie mam wyobraźni do projektowania PCB, dlatego zrobiłem jak potrafiłem. Mile widziane wskazówki jak mogę uprościć połączenia. W załączniku pliki z Eagle'a. Może ktoś wierzyć lub nie, ale męczyłem się pół dnia z rozrysowaniem tej płytki, więc mam nadzieję, że jest ok i nie kwalifikuje się do kosza. W razie problemów z połapaniem się w schemacie załączam link do schematu na którym się wzorowałem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3228761.html

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2016, o 16:08 
Użytkownik

Witam
Pablo922 napisał(a):
...męczyłem się pół dnia z rozrysowaniem tej płytki,

:) ...pomęcz się jeszcze trochę i popraw schemat - przynajmniej w taki sposób, że wszystkie połączenia które kończą się "nagle a niespodziewanie" zakończ pojedyńczym pinhead'em.
Jaką funkcję pełni u Ciebie R17 - 1k?

Pozdr.

PostNapisane: 4 wrz 2016, o 16:25 
Użytkownik

Chyba R11?
Jak widać na schemacie on jest podłączony z nogą 16. sterownika do masy. Ok, schemat poprawię, a płytka jest ok? Na schemat wzorcowy to nie ma co patrzeć, ponieważ jest to fragment zasilacz Codegena po przeróbce z którego tylko odwzorowałem połączenia sterownika i wzmacniacza LM358.

PostNapisane: 4 wrz 2016, o 17:16 
Użytkownik

Witam
Pablo922 napisał(a):
widać na schemacie

...że łączy masę z ...masą.
Obrazek
Popraw schemat, to wtedy porozmawiamy o płytce.
W zasadzie gdy tworzymy schemat "dla siebie" to można sobie darować domyślne wartości i połączenia ( tu chodzi chyba o zworkę 0R ) ale szukając pomocy powinno to być typu "kawa na ławę"
- wtedy jest i przyjemniej i szybciej.

Pozdr.

PostNapisane: 4 wrz 2016, o 18:14 
Użytkownik

Faktycznie, mam tutaj błąd i nie tylko. Wyłazi, kurna, rysowanie schematów po nocy jak się jest w pół przytomnym... Ten 5mR to jest bocznik do pomiaru prądu na środkowym odczepie trafia... No patrz, 10 razy spr. schemat i tak czy siak przeoczyłem... Dlatego też właśnie dałem schemat, bo sam z praktyki wiem, że po sobie można spr. i się nie zauważy, a druga osoba w mgnieniu oka wypatrzy. Przy okazji widzę, że połączenie wychodzące z wzmacniacza LM358 prowadzi donikąd, bo połączyłem je "wewnątrz programu" narzędziem name i jak zmieniałem rozkład elementów zapomniałem z powrotem połączyć... W tym momencie już wiem, że faktycznie nie ma co wnikać w poprawność wykonania płytki, skoro już sam schemat jest skopany i już nie będzie działać. Poprawię schemat w takim razie i wrzucę poprawioną wersję.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Kurde, dzięki za podpowiedź z tym pinheadem. Nie miałem zielonego pojęcia, że Eagle coś takiego posiada! Niestety dopiero wdrażam się w Eagle'a i umiem się tylko posługiwać na tyle, na ile Pan Mirek pokazał w swoich poradnikach na YT.

PostNapisane: 5 wrz 2016, o 11:29 
Użytkownik

Uffff, poprawiłem -chyba, że znowu coś przeoczyłem... :P Zatanawiam się, czy nie dałoby się jakoś inaczej zrobić tej płytki, bo teraz przez te pinhead-y tak dość tłoczno się na tej płytce porobiło i myślę, że pasowałoby to porozciągać. Zasadniczo to tylko kwestia estetyczna i można by to olać, bo przecież i tak wsadzę to do obudowy i patrzeć na to nie będę, ale jednak wolałbym coś z tym zrobić, bo jestem zdania, że jak się coś robi to raz i porządnie. Zauważyłem, że mam nie połączone dwa pinhead-y - już to sobie poprawiłem...

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 6 wrz 2016, o 17:42 
Użytkownik

Witam
Jak na razie:
C1 ma zwarcie - dałeś nazwy ścieżkom i te są takie same z obu stron
Potencjometry - skąd je wziąłeś? nawet nie trzymają się ścieżek, nie mówiąc o wyprowadzeniu do połączeń kablowych.
Możesz zrobić tak:
Obrazek
A to:
Pablo922 napisał(a):
... bo teraz przez te pinhead-y tak dość tłoczno się na tej płytce porobiło

jest dla mnie niezrozumiałe - jeśli podłączasz coś na kablach, to na płytce dobrze mieć to "wyjście" w formie pada zamiast urwanej scieżki.

Pozdr.

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 16:59 
Użytkownik

No właśnie kapnąłem się, że jest to wszystko zrąbane. Błędów jest nawet więcej, niż te dwa, dlatego zdecydowałem się wywalić to wszystko i zrobić od nowa. Potencjometry są "dummy", dlatego nie trzymają połączeń i tak ma być, bo nie chcę mieć ich na PCB. W ich miejsce dam faktycznie pady, bo jeden jak i drugi będą również na przewodach podłączone. Na razie musi mój projekt znowu poczekać, ponieważ niestety pojawiła się sprawa o wyższym priorytecie, przez co niestety obecnie nie mam czasu siąść do Eagle'a. Swoją drogą przerwa na dobre mi wyszła, bo już wymyśliłem jak można sensowniej rozprowadzić ścieżki na PCB tak, że nawet uda mi się uniknąć tych nieszczęsnych 3 zworek...

Strefa czasowa: UTC + 1