bo widzisz ... wiekszość patrzy co polecił ...kowalski ...
bo tu krzywy rezystor .. a tu coś innego ...
a nikt nie bierze pod uwagę relacji cena jakość -- tu unit ma dobrze poukładane ..
dodatkowo ma się sprawdzać ... a nie stać na piedestale i chuchać tylko na niego...
unit jest typowym urządzeniem do pracy ... spada , wpada do wody , czasem się go na warsztacie zdepcze kopnie
przejedzie i dalej działa ... no mam tego agilenta , ale musiałem kupic coś z certyfikatem , bo taka była
konieczność ... ale mimo że ma ładny oledzik i certyfikaty ... raczej nie jest sprzętem do codziennych starć
raz przypadkowo spadł i wylądował w serwisie bo sie mu we łbie poprzestawiało i się ustawiał na co chciał .
Teraz jest używany tylko gdy klient zaleci pomiary z certyfikatem .
a tak najczęsciej używam UT-50C bo jest poręczny dobrze w ręce leży i czasem się przydaje jako blokada pod koło.
dodatkowo UT10 i UT120 bo bałe i poręczne mozna zawsze mieć w kieszeni pod ręką , a parametry nie odbiegają
pomiarów znacząco od Agilenta ...
Inna sprawa że na forach mają złe opinie .... no ale trzeba sobie zadać pytanie do czego służy miernik ...
ma pracować czesto w trudnych warunkach , a nie żeby rozkręcać i patrzyc że automat coś krzywo wlutował
zwykle wielu uważa że po cenie i napisach na sprzęcie widac jakim jesteś fachowcem ... bzdura ... i totalna
co ci ze sprzętu za XXXXkpln jak nie umiesz go używać ... do czego ma to być do chwalenia się na forum i przed kolegami ??
Tu mamy też inne podejście forum jest dla amatorów. dla amatora cena ma kluczowe znaczenie , a przy 5V wskazanie 4.9989 czy 4.998 , albo 4.99 nie robi różnicy znaczącej ... wąne że jest i miesci sie w granicy błędu
i zaleceń wiec niema sensu na początku drogi wydawać majątku.
grzeniu 73 napisał(a):
A ja głupi zawsze na swojej skórze chce się przekonać czy maja racje .
może to nie do końca tak ... ja widzisz czesto kupuję bo mi się spodobało , bo było inne albo po prostu tylko
to było pod ręką a było coś pilnie potrzebne ... i nigdy mnie intuicja nie zawiodła
I tak dobór sprzętu nie powinien byc opierany na jakiś tam wyssanych z palca testach czy opiniach ,
a na potrzebach włąsnych , własnym osądzie i budżecie .
grzeniu 73 napisał(a):
i będę mierzył co się tylko da
owocnych pomiarów