Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 04:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2013, o 19:27 
Użytkownik

Witam! Zwracam się do was drodzy koledzy o poradę. Chcę zakupić sobie oscyloskop. Mam 3 typu:
http://allegro.pl/oscyloskop-owon-sds71 ... 92599.html

http://allegro.pl/oscyloskop-smartds-81 ... 72187.html

http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-un ... 37779.html

Cenowo są zbliżone. Oscyloskop najczęściej stosowany do cyfrówki transmisje itp. ale pracuję też w automatyce więc na anlogówce też mi zależy. Zależy mi także na pracy na bateri (mozliwa praca w terenie), ale genralnie będzie stał na biurku. Więc jeśli chodzi o to to Unit odpada. Ale chodzi mi o parametry i firmę tych trzech typów i wiadomo obsługę, wytrzymałość, itd. Czy z przetwornikiem 8 bitowym będę mógł dobrze mierzyć np. termomaprę itp? Proszę o pomoc. Każda wypowiedź się przyda. Pozdro

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2013, o 20:57 
Użytkownik

Zalezy jaka dokladnosc chcesz uzyskać. Np. dla termopary typu K temperatura 600stopni to niecale 25mV. Przy założeniu ze wykorzystalbys maksymalny zakres to mialbys teoretyczna dokładność 600/256 stopni

Sent from my mobile.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 21:12 
Użytkownik

Ok, rozumiem. A jeśli chodzi o markę i parametry, to który polecacie? Generalnie słyszałem, że Unit jest bardzo dobrą marką. Natomiast marka OWON? Słyszałem, że mają kiepskie, niewyraźne wyświetlacze...

PostNapisane: 29 gru 2013, o 21:58 
Użytkownik

mozesz zerknac na te http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sd ... 42299.html

ja osobiscie tego uzywam.

PostNapisane: 29 gru 2013, o 22:07 
Użytkownik

Tylko że w OWON mam pokrowiec, akumalator oraz VGA do monitora, a to jest dla mnie ważne. Tylko chodzi mi o markę czy to jest dobre, wytrzymałe i czy ma w miare dobre parametry i wyświetlacz w porównaniu z Unitem oraz Siglentem?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Chodzi mi też o oprogramowanie na PC w OWONIE, czy jest darmowe i jakie są możliwości?

PostNapisane: 29 gru 2013, o 23:42 
Użytkownik

wybierz co ci odpowiada ... to ty będziesz używał ... :)

PostNapisane: 30 gru 2013, o 07:16 

Klucha napisał(a):
Tylko że w OWON mam pokrowiec, akumalator oraz VGA do monitora, a to jest dla mnie ważne.

Akumulator jest dodatkowo płatny ok. 300zł
Klucha napisał(a):
Chodzi mi też o oprogramowanie na PC w OWONIE, czy jest darmowe i jakie są możliwości?

A czy nie lepiej zapytać sprzedającego jak jest z oprogramowaniem? Albo wejść na stronę producenta, bo tu widać że nie ma użytkownika takiego oscyloskopu - to możesz sam ściągnąć i ocenić http://www.owon.com.hk/software/pc/OWON ... _Setup.rar czy jest to wersja darmowa i co może.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 09:09 
Użytkownik

Taki trochę offtop, ale te OWON-y mają fajny design :P

PostNapisane: 30 gru 2013, o 09:21 

Musisz sobie zadać pytanie co chcesz robić ;). Kolega Sun ma bardzo dobrze przetestowane Unity w warunkach warsztatowych.
Owon, jakoś nie wiem, mnie ta marka nie przekonuje zbytnio, podobnie jak atten.
Poszukaj na zachodnich forach, jest sporo testów i opinii. Np. na forum eevblog.
Oscyloskop to nie mebel to nie ma wyglądać to ma działać i się nie rozlecieć.
Po pierwsze zadaj sobie podstawowe pytanie, czy faktycznie praca na baterii jest kluczowym parametrem wyboru, czy ot fanaberią bez której można żyć.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 10:56 
Użytkownik

W sumie macie rację. Czytałem trochę o OWONie i zaczynam zmieniać zdanie. A co powiedziecie o UNIT i Rigol?

PostNapisane: 30 gru 2013, o 11:20 

Klucha napisał(a):
W sumie macie rację. Czytałem trochę o OWONie i zaczynam zmieniać zdanie. A co powiedziecie o UNIT i Rigol?

Wiesz co to już było przerabiane na wiele sposobów, poczytaj np. topic1946.html i inne podobne w dziale warsztat -> oscyloskopy , nikt za ciebie nie wybierze i nie weźmie odpowiedzialności za wybór :) a materiałów i opinii do przemyśleń masz tu sporo.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 11:28 
Użytkownik

Jeśli chodzi o UNIT to mam takie typy:
http://www.gotronik.pl/oscyloskop-cyfro ... -1023.html

http://www.gotronik.pl/oscyloskop-cyfro ... -1382.html

Widziałem, że kolega Sun przestestował UNITa i są w miarę wytrzymałę. A jak to wyglada z oprogramowaniem na PC. Jakie są możliwości?Ten droższy typ ma mniej pamięci

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Dzisiaj szybka decyzja. Zależy mi na dużym paśmie, ale za to ma mniej pamięci. Czy duża jest różnica między 25k a 600k?

PostNapisane: 30 gru 2013, o 11:39 

Klucha napisał(a):
A jak to wyglada z oprogramowaniem na PC.

A tak naprawdę do czego ci oprogramowanie na PCta, czego oczekujesz? lepszego obrazu jak na oscyloskopie nie uzyskasz, a dokumentacje zrzucasz na pendrive albo karte (zależy co tam jest) apotem obrabiasz to pod czymkolwiek na PC-cie.
Ja kupiłem sobie do domu takiego DST1102B ale to przy porównywalnych parametrach z innymi firmami przeważyła na jego wybór bezgłośna praca (brak wymuszonego chłodzenia), co w domu jest dla mnie bezcenne.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 11:41 
Użytkownik

A czy duża jest różnica między pamięcią 25k a 600k? Bo ten droższy ma mniej pamięci... i nie wiem jak to się przełoży na pomiary.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 11:54 

Wszystko zależy do czego ;). Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Bo wiesz, cały problem polega na tym, że długość rekordu jest powiązana prędkością próbkowania.
Czyli pytanie jest czy te 600k próbek jest zapisywane całe z maksymalną prędkością, czy jest np. tylko przy 1GS zapełniany tylko jej odcinek. Dobrze to widać przy ustawianiu podstawy czasu i podejrzeniu dla jakiej podstawy jaki czas próbkowania jest ustawiany.

Mówiąc prościej, nie zawsze długi rekord to lepszy oscyloskop ;). Ale długi rekord bardzo przydaje się przy analizie szyn danych, bo można przejrzeć jak by dłuższe zdarzenie dokładniej. Dosyć ciekawie było to opisywane w cyklu artykułów w EP, oraz bodajże w książce Rydzewskiego.

Najlepiej jak jest możliwość przełączania długości rekordu. Bo w oscyloskopie cyfrowym bardzo ważnym parametrem jest prędkość próbkowania dla danych nastaw time/div

PostNapisane: 30 gru 2013, o 14:52 
Użytkownik

Ja jak kupowałem sobie oscyloskop , to porozmawiałem z człowiekiem który serwisuje oscyloskopy , i widzi z czego są zrobione , wiecie co mi powiedział , jest cała masa oscyloskopów na rynku , ale kilku producentów i może na zewnątrz wyglądają inaczej , to w środku jest we wszystkich to samo. I teraz test proszę zobaczcie jak wyglądają oscyloskopy Siglent , Atten , Axiomet , w środku to samo tylko na zewnątrz różnią się detalami . Wiecie kto je produkuje Chiński Siglent , który jest w Chinach największym producentem oscyloskopów dla siebie i dla wielu różnych firm. Jak kupujecie sobie oscyloskop to patrzcie kto daje trzyletnią gwarancję , bo to oznacza że jest producentem.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 15:15 

No a myślisz że w tanich leCroy to co siedzi ;).

PostNapisane: 30 gru 2013, o 15:32 
Użytkownik

To samo , wszystko tłuką u chińczyków , no chyba że chodzi o takie kombajny na full wypasie jak robi np. Rodhe & Scwarc , Lecroy , Tektronic itp. , to robią na zachodzie i w USA.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 15:34 
Użytkownik

Ja posiadam OWON jako oscyloskop fajnie pracuje, nie mam większych problemów, oprogramowanie na kompa to lipa:/ praktycznie nie korzystam, zamula. Podłączenie do TV fajna sprawa ;) Chociaż tylko kilka razy podłączałem jak znajomy pomagał przy projekcie. Wyświetlacz bardzo fajny, duży i nie narzekam. Mam kłopot z zapisem na pendrive (testowałem na jednym gratisowym od neostrady serce i rozum) ogólnie nie było mi to jeszcze potrzebne, ale podobno zapisuje ale nie na każdego pendrive'a. Pamięć ma dużą, ale nie znalazłem jak zmienić próbkowanie, więc leci na maxa cały czas. Torba i bateria na razie nie potrzebne. Ogólnie dość sporo korzystam, ale tylko amatorsko, więc nie wiem jak by wytrzymał na warsztacie. Z kolei znajomy pracuje na WAT przy wypasionym tektronixie i ocenił, że jak na takie pieniądze to udany zakup. Gdybym miał kupować drugi raz to bym kupił, bo mi po prostu pasuje pomimo wad jakie posiada z racji dużego wyświetlacza. Gdyby inni dawali takiej wielkości wyświetlacz to brałbym tego co daje najdłuższą gwarancję.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 16:34 
Użytkownik

alez dają ... po prostu nie szukałeś ...

ovon na warsztacie żyje do pierwszego upadku i trącenia , jest jak rigol ... zaraz głupieje albo przestaje działać , nie mówiąc że biała obudowa nie grzeszy estetyką , ot położyć na biureczku i codziennie czyścić
szmateczką podczas oglądania ~100KHz przebiegów PWM :)

I niema tu znaczenia czy to Unit , Siglent, atten , ovon, rigol czy inne dziadostwo do 3K pln nie kupisz cyfrowego oscyloskopu a jedynie pokazywaczkę mniej lub bardziej udaną , ale to wszystko ten sam chińczyk klepał na kolanie ....

soft z rigola działa na UT i SG i vice versa ... rigola możesz sobie podkręcić i wydajniej oglądać te same przebiegi , bo to bzdura ...

zależy do czego potrzebujesz ... bo w amatorce i większości zastosowań wcale nie potrzebujesz rewelacyjnych parametrów .... a jak chcesz kupić oscyloskop to popatrz na używane analogi , a nie na pokazywaczki :)

dlatego wyboru musisz dokonać SAM .... bo to ty wiesz co bezie ci potrzebne i co będziesz robił

PostNapisane: 30 gru 2013, o 18:26 
Użytkownik

Ja myślę podobnie jak SunRiver , z tą różnicą , aby kupić dobry oscyloskop to trzeba wydać więcej niż trzy tysie . Dlatego jak już kupować to z 3 letnią gwarancją .

Strefa czasowa: UTC + 1