Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lut 2025, o 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 11:59 
Użytkownik

Hej, ostatnio zacząłem szukać oscyloskopu cyfrowego, bo niestety na analogu wszystkiego nie widać.
Zastosowanie: amatorski warsztat, atmegi, army, cena max 1500zł, nie ukrywam, że rozmiar też ma znacznie, bo analog zajmuje mi 1/3 biurka

Z tego powodu zastanawiam się nad dwiema opcjami:
- Rigol 1052E podkręcony do 100MHz
- Używany tektronix.

Logika podpowiada mi by iść w używany dobry sprzęt TDS1012, TDS220, ale niestety mają one jedną poważną wadę. Nigdy nie wiadomo co się z tym sprzętem działo, a jak coś się popsuje, to naprawa jest droższa niż kupno nowego.

Rigol z kolei ma gwarancję, więc nie muszę się martwić gdy coś się posypie i nowatorskie bajery, które nie ukrywam pewnie bardziej mi się przydadzą, niż super dokładność.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 12:31 

A zastanawiałeś się nad UNitem polecanym przez SunRivera w tym topicu? topic1946.html?hilit=analizator

Używany jedynie z pewnego źródła, sprawdzony i skalibrowany, np. w atlantec....nigdy nie wiesz na co trafisz i w jakich warunkach pracował.
Jak jeszcze analogi są w miarę "naprawialne" to w cyfrze po za obwodami wejściowymi jak coś padnie to już amen w pacierzu ;).

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 12:40 
Użytkownik

Tak, nie chcialem tam smiecic.

Co do unitow, to dalem sie namowic na 70c i teraz zaluje troche.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 12:46 

Osobiście brał bym Teka, ale na pewno ciężko kupić w dobrym stanie używkę ;).......po ostatnich przygodach z firmą Acute chyba bym wybrał ich oscyloskop na USB mając ograniczony budżet.
Wszystko zależy czego potrzebujesz i co oczekujesz od oscyloskopu.
Wiesz, sprzęt na gwarancji to zawsze 2lata spokoju minimum.

PS. Możesz sprecyzować dlaczego żałujesz wyboru 70C unita?

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 13:18 
Użytkownik

nigdy z serią 70 nie było problemów , co do 81 to mam mieszane uczucia i drugi raz bym nie kupił
ale serie 50 i 70 unita są ok ....

No chyba że ktos szuka cudu i nie wiadomo czego ... :)
a to tylko przecież miernik jest :)

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 13:33 
Użytkownik

w 70c problem mam z RS232 - zrobilem nawet przejsciowke rs232 - rs232c, ale nie pomogla. Program nie dostaje wartosci od miernika. poza tym przy wartosciach 500-600 wyswwietlacz przygasa... nie sa to krytyczne problemy, ale pozostawiaja niesmak, szczegolnie przy takiej cenie.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 13:41 
Użytkownik

to oddaj na gwarancję ... bo coś jest nie tak
Nic takiego nie miałem nigdy z 70 siątkami
chyba że sam uwaliłeś ??

na przykład poprzez nieczytanie instrukcji mierząc pojemnośc bez rozładowania kondensatora przed podłączeniem
częsty przypadek u młodych, który potem powoduje problemy z miernikiem

ale jeśli jednak masz to od zawsze to odsyłaj na gwarancję bo nic takiego nigdy się nie zdarzyło u mnie
a trochę 70 siątek mam i jak napisałem -- 81 to totalna porażka

na XP, VISTA , W7 działają bez problemu choć moim zdanie zbedna funkcja ... praktycznie sie nie przydaje

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 14:39 
Użytkownik

ja jakis miesiac temu zakupilem ten zestaw : http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sd ... 86052.html
Jestem super zadowolony. Mialem do wyboru jeszcze rigola ale wybralem siglenta.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 15:10 

No i miał byś fajną Sanwę :D. Drugi miernik zawsze się przyda.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 15:27 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
No i miał byś fajną Sanwę :D. Drugi miernik zawsze się przyda.

dokladnie i ma mfajna sanwe :)

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 15:32 
Użytkownik

miernikow mi juz nie brak. Rigol mi sie podoba, bo o ile sie nic nie zmienilo to 1052e ma bebechy od 1100e i mozna go podkrecic latwo.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 15:37 

No to czemu nie brać od razu z sanwą, zawsze możesz odsprzedać za dobrą cenę.
Sam bym z chęcią kupił sanwę jeszcze jedną ;), jak bym miał wolną kasę ;). Chwilowo mam szlaban bo kupiłem Acute ;) i na ten rok wyczerpałem już budżet :P.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 15:46 
Użytkownik

Nifir napisał(a):
miernikow mi juz nie brak. Rigol mi sie podoba, bo o ile sie nic nie zmienilo to 1052e ma bebechy od 1100e i mozna go podkrecic latwo.

Nie wybralem rigola bo z wygladu gorszy i ekran duzo mniejszy. A 70 MHz mi wystarcza ktore ma defaultowo siglent. A decyzja nalezy do Ciebie.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 16:43 
Użytkownik

no dobrze. troche mnie obecnie bardziej zastanawia czy kupic uzywke dobrej firmy, czy nowke chinczyka, a nie jaki model chinczyka. :P

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 16:56 

J/w jak znajdziesz używkę w dobrym stanie z pewnego źródła to używka, chociaż te teki to już naprawdę wiekowe modele ;).......A nie znam nikogo kto sprzedaje "prywatnie" w dobrym stanie.
Zawsze to ryzyko. Na pewno musi być gwarancja minimum miesiąc.

Chociaż dzisiejsze chińczyki nie odstają absolutnie od kilkuletnich teków.......

Z drugiej strony to jak z samochodem lepszy kilkuletni VW, niż nowy Hundai ;).

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 17:23 
Użytkownik

Nifir napisał(a):
no dobrze. troche mnie obecnie bardziej zastanawia czy kupic uzywke dobrej firmy, czy nowke chinczyka, a nie jaki model chinczyka. :P

ja bym sie nie porywal na 1500 PLN i kupowal uzywke. Nie dlatego ze nowe lepsze ale nowe = pewne i gwarancja .

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 19:12 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Z drugiej strony to jak z samochodem lepszy kilkuletni VW, niż nowy Hundai ;).

W zasadzie to raczej powinieneś powiedzieć 10 letni merceces... Te tektronixy z rynku wtórnego zazwyczaj tyle lat mają. Nierzadko nawet pod 20 lat...

A te wszystkie Siglenty, czy Rigole mają możliwość podpięcia do zew. ekranu?

EDIT: Swoją drogą już nie ma chyba tych Siglentów z Sanwą w promocji.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 20:19 
Użytkownik

EDIT2:
Wracając do 70C: https://www.dropbox.com/s/swrxtjledabcs ... .10.16.jpg

A co do tematu, to chyba zdecyduję się na nowego chińczyka.

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 21:43 

Faktycznie oddał bym na gwarancji bo ewidentnie coś jest nie tak z tym Unitem.

Niestety 10lat na cyfre to już cała epoka ;). Analog to co innego po za readoutem czy kursorami w zasadzie nic nowego w analogach od początku ich istnienia nie wymyślili ;).
Cyfra to co innego, technologicznie Nowy Rigol czy Unit stoi wyżej niż 10-15letni tek, szczególnie z tej "tańszej" serii. A gwarancji żadnej nie ma, że pochodzi chociażby rok czy dwa ;).
Pytanie podstawowe czy w tych tekach jest licznik godzin pracy? bo np. w infineon był, ale to inna liga ;).

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 22:25 
Użytkownik

Jest licznik uruchomień. TDS 220 powstał jakoś przed 2000 rokiem. :)

W zasadzie to chińczyk i tak wyjdzie mi taniej, bo na używkę mogę nie dostać pełnej faktury. W zasadzie to jeżeli ndn jeszcze wypuści tego siglenta z sanwą to może się na niego skuszę...

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 22:34 
Użytkownik

Nifir napisał(a):
Jest licznik uruchomień. TDS 220 powstał jakoś przed 2000 rokiem. :)

W zasadzie to chińczyk i tak wyjdzie mi taniej, bo na używkę mogę nie dostać pełnej faktury. W zasadzie to jeżeli ndn jeszcze wypuści tego siglenta z sanwą to może się na niego skuszę...

Wypusci po swietach :) Lookaj na alledrogo zapewne sie pojawia :)

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 22:54 
Użytkownik

Nifir: oddaj na gwarancję tak się niema prawa dziać w zadnym tak nie miałem

a ty masz fotkę mojej domowej 70siątki

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 18:32 
Użytkownik

Chyba wezmę tego Sagilenta z Sanwą, choć zastanawia mnie jeszcze ta APPA... Choć jeszcze zobaczę co uda się załatwić z tym Unitem.

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 07:08 

Brrrrr APPY to nawet patykiem nie dotykaj ;), przy sanwie to warta jest 20zł :P, skubańce zrobili w niej tylko licznik 20000, i co i przy pomiarach powyżej 2V dupa, musisz zwiększyć zakres, gdzie sanwa (czy Fluke) mierzy do ok 5.4000V.

Robiłem porównanie tych mierników i APPA wypada blado, no chyba że potrzebujesz ten loger który jest w Appie, bo w sanwie jest tylko MIN-MAX, PEAK, itp. bez logera.

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 09:05 
Użytkownik

no i prosze jak pisalem znowu sa dostepne :http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sds-1072cml-7-cali-multimetr-i3148622126.html

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 10:02 
Użytkownik

jachu napisał(a):
no i prosze jak pisalem znowu sa dostepne :http://allegro.pl/oscyloskop-siglent-sds-1072cml-7-cali-multimetr-i3148622126.html

Wiem, już od wczoraj oglądałem. :)

rezasurmar napisał(a):
Brrrrr APPY to nawet patykiem nie dotykaj ;), przy sanwie to warta jest 20zł :P, skubańce zrobili w niej tylko licznik 20000, i co i przy pomiarach powyżej 2V dupa, musisz zwiększyć zakres, gdzie sanwa (czy Fluke) mierzy do ok 5.4000V.

Robiłem porównanie tych mierników i APPA wypada blado, no chyba że potrzebujesz ten loger który jest w Appie, bo w sanwie jest tylko MIN-MAX, PEAK, itp. bez logera.

A masz może gdzieś zapisane te błędy pomiarów? Jestem ciekaw jak to dokładnie wypada.

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 10:11 

Ano mam ;), tylko pamiętaj, że licznik 20000 w Appa to nie to samo co 50000 i 500000 w Sanwie, bo do błędów samych "dzielników" dochodzi spory błąd przetwarzania w przypadku mniejszego licznika, czyli ilość "próbek".
W EP, to było świetnie opisane, jak znajdę w jakim numerze to podam.....

Tu dokładnie http://ep.com.pl/files/3218.pdf

Ale jak już wspominałem w innym też temacie, wszystko zależy czego oczekujesz od miernika. U mnie ważna jest dokładność i powtarzalność pomiarów, a do mierzenia L, C itp. to jest mostek, a jako dalalogger mam Fluka 289.

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 13:32 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Nifir: oddaj na gwarancję tak się niema prawa dziać w zadnym tak nie miałem

a ty masz fotkę mojej domowej 70siątki

Obrazek

Jaki tu masz miernik? Bo wygląda mi trochę jak coś z rodziny 71x.

Będę naciskał, by wymienić ten miernik na coś nowszego, np. 71B, niestety 71C jest już poza zakresem cenowym.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 17:12 
Użytkownik

Akurat 71E , ale z tym samym kablem działa też warsztatowy 70D i 60 któryś

oczywiście czy USB czy RS niema znaczenia po prostu mierniki pracują i nigdy nic nie przygasa chyba że bateria słaba

PostNapisane: 6 kwi 2013, o 11:11 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Ano mam ;), tylko pamiętaj, że licznik 20000 w Appa to nie to samo co 50000 i 500000 w Sanwie, bo do błędów samych "dzielników" dochodzi spory błąd przetwarzania w przypadku mniejszego licznika, czyli ilość "próbek".
W EP, to było świetnie opisane, jak znajdę w jakim numerze to podam.....

Tu dokładnie http://ep.com.pl/files/3218.pdf

Ale jak już wspominałem w innym też temacie, wszystko zależy czego oczekujesz od miernika. U mnie ważna jest dokładność i powtarzalność pomiarów, a do mierzenia L, C itp. to jest mostek, a jako dalalogger mam Fluka 289.

Fajny artykuł. Swego czasu uczyłem się o tych błędach, ale nic nie pamiętałem i też patrzyłem tylko na procenty.

Zrobiłem wyliczenia o mierniki Uni-t 70C, 71B, 71C i muszę przyznać, że wynik mnie ostro zaszokował. Fakt, faktem np. przy napięciach zmiennych obliczenia robiłem dla częstotliwości 1kHz-10kHz, ale błąd 64 dla 1000V wydaje się być miażdżący. Toż to prawie 130V różnicy. Jak miernik mi wyliczy np. 220V to napięcie może być od 156V do 284V!

Z kolei mój Unit 70C dla niskich rezystancji ma błąd 4,3, więc sprawdzanie rezystancji do 20 ohm wydaje się być czystą losowanką.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1