Chciał bym się pochwalić (w lochach, bo to wczesna beta) iż w końcu udało mi się okiełznać, a przynajmniej uruchomić
Problemem okazało się (jak zwykle) nie zrozumienie do końca jak działa SPI w AVRze , dopiero aż wstyd przyznać zerknięcie do konkurencyjnej książki TF , iż ten skubany SPI odbiera jedynie jak wysyła (ładnie to Tomek wytłuścił na początku rozdziału) u Mirka też jest o tym, a nawet funkcję "podwędziłem" z książki Mirka
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I w zasadzie nią załatwiam teraz wszystko, CS5532 objawił się jako wyjątkowo wredny typ , dokumentacja niestety jest napisana w mało przejrzysty sposób (brak przykładowej inicjacji, a w pdf jest to porozbijane po całej dokumentacji co i jak by zaczął przetwarzać)
Ogólnie rzecz biorąc, zaczynamy od inicjacji komunikacji z CSem przez wysłanie 15x0xFF i 1X0xFE, następnie robimy softwerowego reseta układu ADC, przez zapalenie bitu 29 w Config Register, dostajemy zwrotne potwierdzenie przez ustawienie bitu 28, iż system was reset . Następnie ustawiamy, wszystkie potrzebne rejestry, na samym początku oczywiście źródło Vref, potem gain, offset no i możemy wysyłać komendę perform conversion
no takie działanie SPI to niejako podstawa jego działania - że przesyła dane w dwie strony, może dlatego że mi wydawało się to oczywiste - nie wytłuściłem tego w książce (mój błąd) sorki ... no ale pisałem o tym na pewno i przygotowałem funkcję na tę okazję jak widać
Fakt, nawet przyglądając się Schematowi blokowemu SPI powinno to się wywnioskować , no i w książce Mirku jak najbardziej opisujesz..........tylko jak zwykle zamiast przeczytać rozdział cały od początku zajrzałem do noty atmegi32 i stamtąd wziąłem funkcje nadawania i odbioru, a i w zadaniu o 595 jest funkcja tylko nadająca..... Zresztą najważniejsze że działa, teraz tylko to uporządkować . I mogę pisać sterownik do kolejnego ADC .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość