Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 04:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2013, o 11:25 

Chciał bym się pochwalić (w lochach, bo to wczesna beta) iż w końcu udało mi się okiełznać, a przynajmniej uruchomić ;)

Problemem okazało się (jak zwykle) nie zrozumienie do końca jak działa SPI w AVRze ;), dopiero aż wstyd przyznać zerknięcie do konkurencyjnej książki TF :P, iż ten skubany SPI odbiera jedynie jak wysyła (ładnie to Tomek wytłuścił na początku rozdziału) u Mirka też jest o tym, a nawet funkcję "podwędziłem" z książki Mirka
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I w zasadzie nią załatwiam teraz wszystko, CS5532 objawił się jako wyjątkowo wredny typ :P, dokumentacja niestety jest napisana w mało przejrzysty sposób (brak przykładowej inicjacji, a w pdf jest to porozbijane po całej dokumentacji co i jak by zaczął przetwarzać)

Ogólnie rzecz biorąc, zaczynamy od inicjacji komunikacji z CSem przez wysłanie 15x0xFF i 1X0xFE, następnie robimy softwerowego reseta układu ADC, przez zapalenie bitu 29 w Config Register, dostajemy zwrotne potwierdzenie przez ustawienie bitu 28, iż system was reset ;).
Następnie ustawiamy, wszystkie potrzebne rejestry, na samym początku oczywiście źródło Vref, potem gain, offset no i możemy wysyłać komendę perform conversion ;)
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I możemy się cieszyć z wagi ;), oczywiście chwilowo idą surowe dane z przetwornika :) (bo nie waga jest w moim kręgu zainteresowań)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 cze 2013, o 01:32 

Antystatyczny napisał(a):
A to tego nie wiedziałem, że odbiera tylko gdy coś wysyła. Ciekawe ile czasu by mi zajęło znalezienie tego w datasheecie avr :)

Ja też dowiedziałem się niedawno ;) a chyba męczę to już z miesiąc ;).

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 13 cze 2013, o 07:41 
Moderator

no takie działanie SPI to niejako podstawa jego działania - że przesyła dane w dwie strony, może dlatego że mi wydawało się to oczywiste - nie wytłuściłem tego w książce (mój błąd) sorki ... no ale pisałem o tym na pewno i przygotowałem funkcję na tę okazję ;) jak widać

PostNapisane: 13 cze 2013, o 08:00 

Fakt, nawet przyglądając się Schematowi blokowemu SPI powinno to się wywnioskować ;), no i w książce Mirku jak najbardziej opisujesz..........tylko jak zwykle zamiast przeczytać rozdział cały od początku zajrzałem do noty atmegi32 i stamtąd wziąłem funkcje nadawania i odbioru, a i w zadaniu o 595 jest funkcja tylko nadająca.....
Zresztą najważniejsze że działa, teraz tylko to uporządkować :). I mogę pisać sterownik do kolejnego ADC ;).

PostNapisane: 13 cze 2013, o 14:17 

No i funkcję do zapisu rejestrów CS5532 już mam ;)
język c

Strefa czasowa: UTC + 1