Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lut 2025, o 02:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zenowi & C
PostNapisane: 19 paź 2012, o 20:54 
Użytkownik

...

Ostatnio edytowano 14 lis 2013, o 12:09 przez zenowi, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Zenowi & C
PostNapisane: 19 paź 2012, o 20:57 
Użytkownik

To przyznaj się jeszcze w którą stronę 'pedałujesz' ? :lol:

PostNapisane: 19 paź 2012, o 22:22 
Użytkownik

zenowi napisał(a):
Ten obrazek najlepiej oddaje mój obecny stan. Myślę, że paru innych osób też, ale one wstydzą się do tego przyznać.

No to niech wystąpią te osoby, w których imieniu kolega pisze!
No niech wystąpią!
Ja myślę, że rozczulasz się Panie Kolego zbytnio nad sobą od dawna. Pasuje Ci jakiś tam mikro pascal, mili bascom i inne ciekawe zapewne języki programowania, ale ciągle narzekasz jaki to C jest trudny w opanowaniu i ciężki w nauce. A i owszem, łatwy nie jest, trzeba fałdów przysiąść, mieć trochę samozaparcia, odwagi w sobie, aby na forum spytać o rzeczy niezrozumiałe (pomoc można uzyskać na każdy temat, nikomu jeszcze autor nie odmówił, ja przynajmniej nie widziałem, poza linuxowcami, ale oni na własną prośbę płyną "pod prąd"). Ale niestety, albo chcesz się tego nauczyć, albo dalej do końca życia wmawiać sobie i innym, że się do tego nie nadajesz. Tego chcesz? Ty się nie nadajesz, nie nauczysz się? Nie dasz rady? Odpowiedz sobie sam na te pytania! Z lektury postów kolegi wnioskuję, że niestety już nie ma 16 lat, to doświadczony wyga w dziedzinie elektroniki, tak mi się wydaje, tylko usilnie stara się przeskoczyć pewne granice, które jemu wydają się nieprzekraczalne. Czas pokonać te bariery, czas pomyśleć, że w naszej metryce urodzenia ktoś się pomylił wpisując rok urodzenia. Czas zabrać się za solidne analizowanie step by step każdej komendy w najprostszym programie. Nie ma łatwych zwycięstw, są tylko chwilowe porażki wroga umiejętnie przez nas wykorzystane.

Dlatego mam propozycję dla kolegi: proszę zacząć tak samo, jak my (prawie) wszyscy tu zaczynaliśmy. Dział dla początkujących, pytania typu: robię tak, a wychodzi nijak, a chciałbym, żeby wychodziło srak. Zrobiłem to i tamto, ale zapomniałem, że można zrobić jeszcze coś. Pomożecie?

Jeszcze jedna techniczna propozycja: jak się koledze mieszają kropki, dwukropki, przecinki i inne znaki przestankowe, że o innych patyczkach nie wspomnę, to najpierw zalecam wizytę u "neptyka". Ja poszedłem i okazało się, że wszystko widziałem w ciemnych barwach ;) Potem poszło już z górki.

Mam nadzieję, że nie uraziłem kolegi, ale ciągła dewaluacja własnych możliwości i zdolności postrzegania pewnych spraw, zdobywania wiedzy lub stawianie się w świetle "zbyt mało postępowych" przy nauce języka C jakoś mało mnie przekonuje. Nikt nie jest na to za głupi, tym bardziej nikt nie jest za stary, zwłaszcza, że nasi rówieśnicy opanowali to lub przynajmniej są na dobrym tropie.

Powodzenia życzę i więcej wiary we własne możliwości i umiejętności. Forum CI pomoże.
Amen.

PostNapisane: 19 paź 2012, o 22:31 
Moderator

Ktoś w którymś wątku (chyba tym konkursowym ostatnim) powiedział gdzieś tam (między wierszami wpadło mi w oko), w odniesieniu do opisu jaki podał kolega worner

Cytuj:
ja nie jestem takim krasomówcą jak worner

oooo żesz w mordkę - ja też nie .... (i wcale się tu nie nabijam) ... worner ostatnio wciąż mocno mnie zaskakujesz (bardzo pozytywnie zresztą)

a właśnie ... czyś ty jakiś kurs kończył odnośnie pozytywnego motywowania ludzi ? Dawno już tak fajnego tekstu nie czytałem, tak dyplomatycznego ;) .... poważnie.

PostNapisane: 20 paź 2012, o 09:35 
Moderator

Dokładnie - można też tak jak Gwyn sobie pomagać .... ale ja zwrócę uwagę na jedną rzecz ;) ponieważ kolega zenowi w bardzo charakterystyczny sposób próbuje czy hmmm może próbował uczyć się tego "znielubianego" przez niego języka C ;)

Otóż ja chyba ANI JEDNEGO postu na tym forum nie widziałem od kolegi zenowi w którym właśnie próbowałby dopytywać ew o rzeczy, które sprawiają mu kłopot z tym całym C ;) .... (no może i jest kilka takich postów, które można by na siłę zaliczyć do tej kategorii - ale można je policzyć na palcach jednej ręki) ...... cała reszta postów a w zasadzie ich większość to jednak narzekanie na C ;)

Szkoda - kolego zenowi - bo to wygląda właśnie jakbyś sam nie chciał dać sobie pomóc - pomimo to że, nikt przecież na tym forum nikogo nie wyśmieje za takie czy inne pytanie. A zobacz sam ilu jest chętnych żeby tu pomóc - także tobie albo nawet specjalnie tobie ;) ... bo przecież dałeś się poznać już na tym forum w sumie jako fajny gościu ;) a teraz wszyscy patrzymy jak narzekasz na ten C .... i aż troszkę się smutno robi że ci nie wychodzi to jeszcze .... A ja nie będę już opisywał po raz kolejny ile to razy ja próbowałem podchodzić do C ...

Tylko nie odbierz tego, że chcemy cię na siłę przekonywać do tego całego C ;) bo gdzieś w jakimś wątku powiedziałeś że zostajesz przy Bascomie i OK .... żaden kłopot przecież .... ale z drugiej strony widać że lubisz czasem prowokować - dyskusje takimi wypowiedziami a nawet teraz całym wątkiem

więc jeśli masz nadal ochotę na C - to dawaj śmiało ! - pomożemy !

PostNapisane: 20 paź 2012, o 17:41 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
Komuś się mieszają nawiasy, zawiasy, średniki, procenty? Na to jest jedna rada ode mnie, jakże skuteczna :) Małe żółte karteczki, porozklejane po obszarze roboczym, wokół komputera o treści:

Myślałem nad zrobieniem tapetki na której byłyby wszystkie podstawowe informacje związane z C, ale brak czasu ostatnio.

PostNapisane: 21 paź 2012, o 00:48 
Użytkownik

Jasna "dupa" ale worner pojechal. Mozna to czytac jak pacierz :)

PostNapisane: 21 paź 2012, o 08:34 

Możliwe że są tablice informatyczne z C, bo mam gdzieś do C++ ale nie sprawdzałem czy są znaczące różnice.

Po za tym polecam robić mapy myślowe kolorowymi mazakami, kredkami kto co ma pod ręką. Rozpisuje się kolorami poszczególne składowe łatwiej mózg zapamiętuje jak sami przepisujemy używając różnych kolorów. Stosowałem tą technikę przy nauce chemii technicznej z pozytywnym skutkiem.

Sam planuje zakup białej tablicy z scieralnymi mazakami.
Bo wiele rzeczy mi jeszcze umyka...

PostNapisane: 21 paź 2012, o 08:55 
Użytkownik

zenowi napisał(a):
Ten obrazek najlepiej oddaje mój obecny stan. Myślę, że paru innych osób też, ale one wstydzą się do tego przyznać.

Nie jesteś sam bo ja tez nie rozumie [rozumiem] tej składni /ew przeraza wielkość linijek do prostej czynności
Ja próbuje 3 raz C ,
jak do tej pory to jeżyki które rozumie [em] to php i bascom :).

[miałeś chociaż troszkę starać się, pisać lepiej - mirekk36]

PostNapisane: 21 paź 2012, o 09:26 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Otóż ja chyba ANI JEDNEGO postu na tym forum nie widziałem od kolegi zenowi w którym właśnie próbowałby dopytywać ew o rzeczy, które sprawiają mu kłopot z tym całym C ;)

Bo kolega zenowi ma pewnie świetną książkę takiego jednego gościa z forum, w której wszystko jest świetnie wytłumaczone :D

PostNapisane: 21 paź 2012, o 09:33 
Moderator

ajek napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Otóż ja chyba ANI JEDNEGO postu na tym forum nie widziałem od kolegi zenowi w którym właśnie próbowałby dopytywać ew o rzeczy, które sprawiają mu kłopot z tym całym C ;)

Bo kolega zenowi ma pewnie świetną książkę takiego jednego gościa z forum, w której wszystko jest świetnie wytłumaczone :D

Eeee ;) proszę się ze mnie nie nabijać ;) - ja sobie bardzo dobrze zdaję sprawę - że nie jestem w stanie do każdego dotrzeć ze swoją wersją przekazywania wiedzy - i bardzo dobrze rozumiem, że koledze zenowi nie udało się z nią ruszyć (bo przecież wiem(-y) , że ją posiada) .... ale dlatego może łatwiej byłoby tu na forum uzupełnić jakieś braki, które popełniłem w książce ... ja w razie czego oddaję się w pełni do dyspozycji i przesłuchiwania mnie na tę okoliczność - ale przecież na forum nie jestem tylko ja - jest już mnóstwo osób , które także chętnie coś podpowiedzą i może innym językiem niż ja

.... więc chyba warto skorzystać ? ;) czy nie ?

PostNapisane: 21 paź 2012, o 09:41 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

zenowi napisał(a):

Na wszystko jest rada. Pętla się zaciska, bo nie znasz odpowiedniej instrukcji, by ją przerwać - break.
foreste napisał(a):
jak do tej pory to jezyki które rozumi to php i bascom :).

Powiem więcej w C jest prościej, bo do wyjścia z każdej pętli jest jedna instrukcja, a w Bascomie osobna dla każdej: EXIT FOR, EXIT DO, EXIT WHILE. Pozostań przy języku który znasz i jednocześnie staraj się przełożyć kod prostych podstawowych programów z Bascoma na C. W każdym języku programowania odnajdziesz bardzo podobne klocki, które różnią się tylko szczegółami.

PostNapisane: 21 paź 2012, o 10:29 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
zenowi napisał(a):

Na wszystko jest rada. Pętla się zaciska, bo nie znasz odpowiedniej instrukcji, by ją przerwać - break.
foreste napisał(a):
jak do tej pory to jezyki które rozumi to php i bascom :).

Powiem więcej w C jest prościej, bo do wyjścia z każdej pętli jest jedna instrukcja, a w Bascomie osobna dla każdej: EXIT FOR, EXIT DO, EXIT WHILE. Pozostań przy języku który znasz i jednocześnie staraj się przełożyć kod prostych podstawowych programów z Bascoma na C. W każdym języku programowania odnajdziesz bardzo podobne klocki, które różnią się tylko szczegółami.

Dobra rada i prawdziwa :).

PostNapisane: 21 paź 2012, o 12:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Sam planuje zakup białej tablicy z scieralnymi mazakami.
Bo wiele rzeczy mi jeszcze umyka...

Tablica fajna sprawa ale zajmuje miejsce i ma zasadnicza wade - zachowuje dane tylko do wytarcia ;)
Polecam programy do mind mappingu :) :)

PostNapisane: 21 paź 2012, o 12:31 
Użytkownik

A jakie to programy tak przykładowo?

PostNapisane: 21 paź 2012, o 13:20 

Tablice chce do zapisywania koncepcji, albo analizy krótkich funkcji itp, a mam miejsce na ścianie obok moich pięciuset szufladek ;).

PostNapisane: 21 paź 2012, o 14:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

worner napisał(a):
A jakie to programy tak przykładowo?

Ja korzystam z mindjet na andku jesli chodzi o mapy mysli. Na PC jest wiele, wystarczy wpisac w google haslo mind mapping aby poszukac takiego ktory bedzie odpowiadal naszym potrzebom.

PostNapisane: 21 paź 2012, o 17:01 
Użytkownik

A ja do nauki C polecam książkę (w zasadzie dwa tomy) "Symfonia C++ Standard" Jerzego Grębosza. Rozdziały o klasach, dziedziczeniu itp. można pominąć, reszta to czyste C wytłumaczone bardzo przystępnie.

No i podstawa - żeby się nauczyć programować, trzeba pisać, dużo pisać. Nawet takich małych programików, co robią jedną małą rzecz, np. sortowanie liczb w tablicy.

Strefa czasowa: UTC + 1