Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 05:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2015, o 14:09 
Użytkownik

Drodzy forumowicze. Bardzo proszę o naprowadzenie mnie lub podanie rozwiązania bo szukam i szukam i nic sensownego nie mogę znaleźć. Albo to jest takie oczywiste i głupota moja nie zna granic albo nie umiem szukać :D

Tak czy siak jeżeli posiadam na wyjściu przebieg prostokątny o wypełnieniu 50% i regulowanej amplitudzie powiedzmy od 6V do 15V. Przebieg jest niesymetryczny dodatni czyli od 0V do 6 - 15V to jak sterować offestem tego przebiegu czyli jak dobrze rozumiem dodać do niego większą składową stałą? Tak np. aby przebieg był od powiedzmy 2V zamiast 0V do 6V - 15V. Jest na to jakiś prosty sposób?

Wiem, że odwrotnie jak chcemy pozbyć się składowej stałej i zrobić przebieg prostokątny symetryczny to wystarczy szeregowo wpiąć kondensator ceramiczny. Ale w jaki sposób przesunąć go w górę?

Bardzo proszę tylko się nie śmiać jak coś pokręciłem :P

Z góry dziękuję za pomoc :>

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2015, o 17:56 
Użytkownik

Witam
Musisz (?) zmontować takie coś:
Obrazek
P1 będzie służył do zmiany offsetu.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 lut 2015, o 20:52 
Użytkownik

O no to już jakiś konkret :D Dziękuję ślicznie. W poniedziałek będę testował.

A czy są jakieś szczególne wymagania co do wzmacniacza? Albo jaki rząd wielkości rezystorów tu użyć? Może mógłbyś mi coś w tm kierunku podpowiedzieć?

Może ta konfiguracja ma jakąś nazwę? Albo pod jakim hasłem mógłbym poszukać więcej informacji na ten temat? :)

PostNapisane: 7 lut 2015, o 21:30 
Użytkownik

Witam
misiulu napisał(a):
A czy są jakieś szczególne wymagania co do wzmacniacza? Albo jaki rząd wielkości rezystorów tu użyć? Może mógłbyś mi coś w tm kierunku podpowiedzieć?

Wzmacniacz typu "rail to rail" - takie coś może pracować prawie od 0V
Rezystory tak jak zaznaczono co do równości sobie; wartości na jakich bym próbował to R1/R2 - 10k, R3/R4 - 4k7 ale to nie jest takie krytyczne a schemat rysowany "z głowy"
Z rezystorów przy potencjometrze do Vcc i GND możesz zrezygnować - służą one do ustalenia min/max przesunięcia nap stałego. N.p dając rezystory po 10k a pot. 100k dla 5V będziesz miał zakres przesuwu od ok 0,4V do 4,6.

Pozdr.

PostNapisane: 7 lut 2015, o 21:59 
Użytkownik

Bardzo dziękuję. Już mi twoje podpowiedzi bardzo pomogły :>

Mam jeszcze kilka pytań :)
Pasmo przenoszenia tego wzmacniacza zaproponowanego przez Ciebie to 5,5MHz. Mam rozumieć, że ten parametr ogólnie musi być większy lub równy częstotliwości przebiegu podanego na "IN" wzmacniacza?

Jeżeli zakres zasilania tego wzmacniacza max to 5,5V to czy na IN sygnał może przekroczyć tę wartość? Czy jest ona ograniczeniem i trzeba szukać wzmacniacza co ma wyższe napięcia zasilania?

Ostatnie pytanie powiązane w sumie z poprzednim, na schemacie zasilanie jest 5V. Może ono być stałe niezależnie od amplitudy sygnału na IN czy trzeba jakoś to powiązać i zmieniać je jakoś w zależności od amplitudy sygnału na IN?

PostNapisane: 7 lut 2015, o 22:50 
Użytkownik

Witam
Co do częstości - 5,5MHz to zahaczasz o w.cz; ja niestety nie mam praktyki w tym kierunku, ale jest to częstotliwość przy której wzmacniacz zaczyna cyganić.
W danych kat. elementu masz podane IN max ( podawane jest w ułamku od Vcc ) i przekroczenie tego progu skutkuje przesterowaniem układu i sieczką na wyjściu; w rozsądnych granicach nie powoduje uszkodzenia w.w.
Ten scalak który zamieściłem to taki pierwszy z brzegu który mi się złapał ( nie patrzyłem na parametry - chciałem przedstawić samą ideę); przeważnie zakres nap. zas. jest w okolicach 30V i więcej.
Szukając odpowiednika patrz aby był Rail to rail bo to ważne.
Zasilając określonym napięciem ustalasz IN max - natomiast nie ma pojęcia IN min / Vcc max - jeśli dysponujesz odpowiednim zasilaczem ( np. 25V ) to określasz tylko w jakim zakresie od "0" będzie toto pracowało.
A tak mniej ogólnie to o czym rozmawiamy ...jeśli to nie tajemnica :)

Pozdr.

PostNapisane: 7 lut 2015, o 23:17 
Użytkownik

No to teraz pozostaje mi zamówić odpowiedni wzmacniacz i testować :) Dzięki Tobie przynajmniej wiem na początek jak do tego podejść :) Pewnie w praniu pojawią się jeszcze jakieś pytania :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Wydaje mi się, że sam z siebie to za rok bym nie doszedł do tych informacji co mi podałeś. Teraz to już wiem w jakim jeziorze pływać więc będzie dużo łatwiej :)

kicajek napisał(a):
A tak mniej ogólnie to o czym rozmawiamy ...jeśli to nie tajemnica :)

Żadna tajemnica :) mam generatorek przebiegu prostokątnego o wypełnieniu 50%. Jego max to 1 MHz. Ma zmienna amplitudę od 6,5 do 15V i ciekawiło mnie właśnie jak by zrobić taki offest jak to mają takie kupne generatory przebiegów. Oczywiście chce sobie to zbudować głównie ze względów edukacyjnych. Może również do czegoś mi się to przyda później hehe

A no właśnie. Jakie to będzie miało wydajność prądową. Około 15 mA wydali? Czy trzeba wyjście puścić przez jakiś tranzystor, aby móc wysterować większe obciążenie. Ale czy wtedy nie będzie problemu z samym przesunięciem?

Ehhh w dzisiejszych czasach to mikrokontroler i programowanie wszędzie. Niby człowiek jakoś się w tym orientuje, ale jak przychodzi do podstaw chociażby z tymi wzmacniaczami to okazuje się, że zielonym się jest albo gorzej :P

Pozdr.

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

Czy takie coś nadawałoby się do prób? MCP6001
Według noty ma pasmo 1MHz, dodatkowo w Absolute Maximum Ratings:
Current at Output and Supply Pins ............................±30 mA, czyli te 15mA by tu dało radę?
VDD–VSS........................................................................7.0V,
Analog Inputs (V IN +, V IN –) †† ........ VSS –1.0V to VDD +1.0V
czyli jak ja mam max amplitudę 15V przy 50% wypełnienia to mam patrzyć na RMS, czyli 7,5V to byłby cały zakres napięcia w generatorku czy tutaj ważna jest sama amplituda, która nie może być wyższa niż te 8V?

Na TME szukałem inne rail to rail z wyższym napięciem zasilania i nic nie ma powyżej 6V :(

PostNapisane: 8 lut 2015, o 17:31 
Użytkownik

Na TME świat się nie kończy; np takie coś:TS912 - podwójny, 18V.
Wpisz w datasheet hasło rail to rail to zobaczysz jaki jest wybór.
Z drugiej strony ten rail potrzebny jest dla sygnałów które "dół" mają przy GND; wystarczy zrobić zasilanie symetryczne i wtedy niemal na każdym OPAm'pie uzyskasz zamierzony cel.
OUT/Vcc - oczywiście liczy się amplituda.

Pozdr.

PostNapisane: 8 lut 2015, o 19:24 
Użytkownik

Super, dzięki za kolejne info :) Poszukałem i znalazłem coś takiego TLV271IP. Wydaje się być ok. Tylko on ma rail to rail output. Inne mają również input. Czy w moim przypadku jest to ważne, czy wystarczy sam output? Bo resztę parametrów łącznie z ceną wydają się być w odpowiednich przedziałach :) Tak więc jeżeli jest ok to zamówię i przetestuję bo już więcej pytań nie wymyśliłem :)

No i jeszcze raz bardzo dziękuję za cierpliwość i wyjaśnienie wszystkiego z czym marudziłem :D

PostNapisane: 8 lut 2015, o 22:34 
Użytkownik

Witam
misiulu napisał(a):
Czy w moim przypadku jest to ważne, czy wystarczy sam output?

Szczerze mówiąc: nie wiem. Może wypowie się ktoś kto majstrował na takich OPAmp'ach.
Ja "wiem że takie są i do czego służą" - przeważnie dłubię przy zasilaniu symetrycznym lub na poziomie 1/2 Vcc; więc prośba do praktyków ( na razie bez nazwisk :) ) POMOŻECIE??

Pozdr.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:56 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Sądzę, że się nada skoro podają:
Cytuj:
Common-mode input voltage range, VICR MIN=0 MAX=VDD−1.35

PostNapisane: 9 lut 2015, o 20:17 
Użytkownik

Oki, dzięki panowie za pomoc. Zamówiłem :) Jak coś mi z tego wyjdzie to pochwalę się :D jak będą problemy napiszę również :P

PostNapisane: 19 lut 2015, o 16:50 
Użytkownik

Tak więc po tygodniu paczka przyszła i zmontowałem to według schematu podanego wyżej oraz z zaproponowanych wartości rezystorów.

Ogólnie coś działa, ale nie tak jak chciałbym, aby działało tzn. dalej przebieg jest od 0 do V+ i kręcenie potencjometrem zmienia amplitudę. Dwa skrajne położenia potencjometru obrazują screeny:
Obrazek
Obrazek

Co zrobiłem źle, albo jak poprawić to i zrobić, aby kręcenie potencjometrem zmieniało przebieg od V do V+, gdzie to V się zmienia od 0 do V?

Wszelkie podpowiedzi mile widziane :D

PostNapisane: 19 lut 2015, o 21:09 

Przebiegi będą wynikać z pracy dla napięć stałych. Proponuję narysować schemat z wartościami, podpisać punkty pomiarowe i to przedstawić w punktach. Jakie są napięcia na początku i końcu potencjometru i na jego wyjściu? Jakie jest napięcie wyjściowe, gdy na wejściu jest 0 i jakie gdy maksimum dla różnych ustawień potencjometru? Jakie jest napięcie zasilania wzmacniacza operacyjnego?

PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:49 
Użytkownik

Dzięki Krauser za zainteresowanie :) po twoim poście postarałem się przedstawić to o co pytałeś jak najlepiej :)

Aktualny schemat:
Obrazek
Na początku patrzyłem tylko na to co jest w "PUNKT POMIAROWY 2" (zasugerowałem się opisem OUT :D ) i tam pokrywa się to z tym co zamieściłem w poprzednim poście. Jednak w "PUNKT POMIAROWY 1" wydaje się to działać prawidłowo co do zasady.

Przypadek z maksymalną amplitudą 15V na IN.
Przebieg na IN to nr2 na niebiesko.
Przebieg nr1 żółty, mierzony w "PUNKT POMIAROWY 1" - częstotliwość zgadza się z przebiegiem na IN - 30 KHz.

W skrajnym położeniu potencjometr na wyjściu (S na schemacie) podaje 1,57V i powoduje to, że przebieg w PP1 jest od 300mV (czasem łapie 100mV) do 6,9V. Screen 1.
Obrazek

W przeciwnym skrajnym położeniu potencjometr na wyjściu podaje 4,18V i powoduje to, że przebieg w PP1 jest od 1,7V do 6,9V. Screen 2.
Obrazek

Zmiana amplitudy przebiegu na IN z 15V na 6,5V powoduje, że zmienia się amplituda przebiegu w PP1 od 1,7V do 3,1V. Screen 3.
Obrazek

Napięcie na wyjściu potencjometru spadło z 4,18V do 3,51V jednak poziom niski przebiegu utrzymuje się na tym samym poziomie 1,7V.
Drugie skrajne położenie potencjometru powoduje na wyjściu napięcie 0,94V, czyli też jest niższe od 1,57V jednak przebieg w minimum jest na poziomie 300mV tak samo jak przy maksymalnej amplitudzie na IN. Screen 4.
Obrazek

Podsumowując wychodzi na to, że kręcąc potencjometrem poziom offestu jest stały od 300mV do 1,7V niezależnie od amplitudy sygnału na IN. Mi w sumie pasuje taka regulacja offestu.

Jednak teraz mam parę pytań:
1. W jaki sposób spowodować, aby sygnał w PP1 miał amplitudę zbliżoną do amplitudy na IN? Teraz jest prawie o połowę niższa.
2. Czy można wpłynąć na zbocza przebiegu, aby były bardziej strome i w jaki sposób?
3. Jak wykorzystać taki przebieg w praktyce czyli uzyskać przynajmniej 10mA. Bo teraz w PP1 to wszystko siada jak tylko chce do czegoś to podłączyć. Chyba, że powinienem brać sygnał zupełnie z innego miejsca :P

Jak coś trzeba pomierzyć jeszcze w różnych punktach i przypadkach to chętnie to zrobię. Poruszam się tu zupełnie na ślepo bo zielony jestem w tym temacie także
proszę o wyrozumiałość :>

PostNapisane: 20 lut 2015, o 22:14 

1. Tak ma być. Wzmacniacz operacyjny działa tak, że wysteruje tak wyjście, aby VIN+ = VIN- (to napięcia na nóżce 2 i 3 wzmacniacza). To co mierzysz w PP1 to jest to samo co na wejściu +, a tam masz doprowadzone napięcie podzielone przez 2 dzielnikiem. Tam nie ma sensu mierzyć, bo to będzie prawie zawsze IN/2
2. Szybszy wzmacniacz
3. No oczywiście z wyjścia PP2 (nóżki 6)

PostNapisane: 21 lut 2015, o 17:16 
Użytkownik

Witam
Jeżeli źle myślę to proszę o poprawę, ale ten "mój" schemat jest jednak błędny.
Podając na wejście nieodwracające nap. większe od GND a na wejście niodwr. GND opamp usiłuje na swoim wyjściu osiągnąć napięcie ujemne a że nie może to podaje 0. Napięcie wyjściowe zawsze będzie mniejsze od napięcia na "+" o wartość tego napięcia na "-" (stąd na wyjściu otrzymujesz OUT<IN).
Po drugie w takiej sytuacji w środku opampa dzieją się cuda i pracuje on błędnie. Sądzę, że rozwiązaniem byłoby zastosowanie dzielnika/regulatora ofset'u na "+" a sygnał podawać na "-" z tym jednak że na wyjściu otrzymamy sygnał odwrócony a rezystancja wyjściowa źródła sygnału będzie miała wpływ na wzmocnienie wzmacniacza. Przepraszam za zamieszanie ale mój schemat jest do bani.

Pozdr.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:15 

kicajek napisał(a):
Napięcie wyjściowe zawsze będzie mniejsze od napięcia na "+" o wartość tego napięcia na "-" (stąd na wyjściu otrzymujesz OUT<IN).
Jest to wzmacniacz różnicowy.
Jest jeszcze aplikacja wzmacniacza operacyjnego zwana wzmacniacz sumujący, ale napięcie wyjściowe ma przeciwny znak niż suma.
Proponuje sumować na rezystorach i wzmocnić sumę 2 razy przy użyciu wzmacniacza.
Obrazek

PostNapisane: 23 lut 2015, o 21:00 
Użytkownik

Dzięki Krauzer za nowy schemacik :) Jest już blisko ideału :>

Obrazek

Ogólnie jest już jak trzeba czyli przebieg jest z out i ma wystarczająca wydajność prądową do moich skromnych celów :D
Offset mogę sobie potencjometrem regulować i to prawie do 3,2V wiec super! Działa to tak, że przesuwa się cały wykres nie zmieniając przy tym amplitudy.

Dwie rzeczy jeszcze byłoby fajnie poprawić.

1. Te paskudne wolno narastające zbocza :/ Jest tak nawet przy 1 kHz, a przy 500kHz to już jest jakaś kpina bo robi się z tego zwykły trójkąt. Jeżeli to niby za wolny wzmacniacz to kurde pisze w pdfie, że jest do 3 MHz! A musiałem tego 25 sztuk kupić bo po jednej nie sprzedawali :P Mam nadzieję, że to da się jakoś poprawić, naprawić, dostawić ? ;P

2. Vtop jest aż o 5V niższe. Co zrobić, aby było zbliżone do Vtop na IN. Może większe wzmocnienie tu by pomogło?

Jak odłączę R14 ze schematu to wtedy Vtop jest na stałym poziomie 14,4V w stosunku do 15V na IN to taki poziom byłby super. Regulacja offsetu wtedy już działa inaczej tzn. Vtop pozostaje stałe, a zmienia się samo Vmin. Ale to tak sobie na chybił trafił patrzyłem co od czego :D

kicajek napisał(a):
Przepraszam za zamieszanie ale mój schemat jest do bani.

Nie przejmuj się. Bardzo mi pomogłeś na początku. Przynajmniej coś zacząłem dłubać i dzięki temu się już sporo nauczyłem, a przynajmniej wiem czego jeszcze muszę się nauczyć :P

mokrowski napisał(a):
Za chwilę będa i inne pytania;) Tu masz ładnie wytłumaczone https://www.youtube.com/watch?v=7FYHt5X ... wN41G4b1Lf

Obejrzałem i muszę sobie po prostu razem z nim powoli jeszcze raz obejrzeć i robić te przypadki co pokazuje w praktyce. Wtedy lepiej to załapię i zapamiętam przy okazji. Ale zanim się za to zabiorę to musiałem wypróbować schemacik Krausera. Będzie przynajmniej później co rozkminiać dokładnie jak to działa :)

PostNapisane: 23 lut 2015, o 22:36 

Ad 1. Przetestuj sam wzmacniacz w układzie wtórnika napięciowego (łączysz tylko wyjście z wejściem - i podajesz sygnał na wejście +)
Ad 2. Spróbuj zmienić R11 na 20k, 30k itd. i zobacz co się stanie

PostNapisane: 24 lut 2015, o 11:50 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Ad 2. Spróbuj zmienić R11 na 20k, 30k itd. i zobacz co się stanie

Zmieniłem R11 na 22k i oto wynik

Obrazek

Jest cacy tzn. Vmax dochodzi do 14,8V przy 15V sygnału na IN więc jest jak powinno.
Offsetem bardzo ładnie mogę sterować potencjometrem i w tej kompozycji dochodzi do ponad 4V. Na obrazku akurat 2,6V nastawione.
Jak zmniejszam amplitudę sygnału wejściowego na IN to obniża się Vmax przebiegu na OUT bez zmiany offsetu, który pozostaje stały w całym przedziale amplitudy na IN (6,5V - 15V).
Uważam więc że schemat jest dobry i wszystkie funkcje, które oczekiwałem ma poprawne :D
Dziękuję Krauser za danie gotowego rozwiązania :)

Krauser napisał(a):
Ad 1. Przetestuj sam wzmacniacz w układzie wtórnika napięciowego (łączysz tylko wyjście z wejściem - i podajesz sygnał na wejście +)

No i tu chyba jest ostateczne potwierdzenie, że muszę szukać innego wzmacniacza?

Przy 30kHz czas narastania jest 3,450us do 100ns na IN.

Obrazek

Jak zmieniam częstotliwość to jest on sporo wyższy bądź troszkę mniejszy jednak cały czas ogromniasty.

Przy czym już w 100 kHz na IN jest całkowity trójkąt

Obrazek

Z tego co mniemam tego się raczej nie przeskoczy w tym wzmacniaczu, mam rację?

Przetestowałem do jakiej częstotliwości różnica w czasie narastania zbocza jest na tyle mała, że jeszcze mógłby się przydać i jest to około 1kHz.

Obrazek

Powyżej tej granicy dosyć szybko czas narastania zbocza zwiększa się i przez to zmienia się dość sporo wypełnienie co akurat w moim przypadku jest niekorzystne bo chciałbym mieć blisko 50% :)

PostNapisane: 24 lut 2015, o 15:10 
Użytkownik

Poszperałem w dokumentacji i chyba znalazłem winowajcę. Mianowicie to parametr SLEW RATE, czyli jak się nie myle szybkość narastania napięcia. W tym moim konkretnym wzmacniaczu jest maksymalnie 3,6V /us.
Jakby nie patrzeć potwierdza się to mniej więcej z obserwacji przebiegów i prostych przeliczeń co do wartości amplitudy.

Także wydaję mi się, że muszę znaleźć jakiś wzmacniacz, którego parametry będą podobne do tego co mam (przedział zasilania, przepustowość itp.) ale ma znacznie wyższy współczynnik slew rate. Taki, aby jakoś te przebiegi w miarę wyglądały przy większych częstotliwościach :D

PostNapisane: 4 mar 2015, o 15:30 
Użytkownik

Tak więc jeszcze jedna próba :D

Dostałem w łapki kolejny scalaczek LM7321MA i po testach jest znacznie lepiej, czyli pracuje już nie do 1 kHz jak poprzednik a do nawet 200-300 kHz. Jednak już dosyć mocno parametry przebiegu są rozjechane przy 500 kHz, a przy 1 MHz kompletna kaszana :) -i trójkąt hehe.

Także jest kilkunastokrotnie lepszy niż poprzednik jednak, aby pracowało to znośnie do 1 MHz to dużo brakuje :(

Podsumowując dam se z tym spokój bo nic lepszego w rozsądnej cenie nie znalazłem i na napięciu niesymetrycznym. Może jak będę miał czas w przyszłości to wrócę do tematu i będę kombinował z innymi rozwiązaniami :)

Dziękuję za pomoc jeszcze raz i pozdrawiam.

P.S. Jakby komuś przypadkiem przyszło do głowy jakby można to inaczej zrobić, aby na tych scalakach co już mam zaczęło to lepiej chodzić to nie krępujcie się i piszcie :D

Strefa czasowa: UTC + 1