Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 06:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2014, o 13:05 
Użytkownik

Może głupie pytanie ale to przez prostotę problemu. Potrzebuje zrobić układ, który po wykryciu napięcia 12V(a w rzeczywistości 11-14,7V samochód) zapika 2 razy albo zapiszczy przez 1s. Ponowne zadziałanie układu dopiero po zniknięciu i ponownym pojawieniu się napięcia.
Mój pomysł to stabilizator, Attiny13, 3 linijki kodu i pozamiatane, ale może to przesada bo da się dużo prościej.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2014, o 15:07 
Użytkownik

Jeden 4093 ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 gru 2014, o 15:28 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Jeden 4093 ;)

W sensie dwa NANDy szeregowo... też dobre ale RC też do tego potrzebny. Czasem działania (piszczenia) będzie czas ładowania kondensatora. A ja już programować chciałem :mrgreen:

PostNapisane: 8 gru 2014, o 15:50 
Użytkownik

programować też można ;-)
Co kto lubi :lol:

PostNapisane: 8 gru 2014, o 16:28 
Użytkownik

bodowp napisał(a):
SylwekK napisał(a):
Jeden 4093 ;)

W sensie dwa NANDy szeregowo... też dobre ale RC też do tego potrzebny. Czasem działania (piszczenia) będzie czas ładowania kondensatora. A ja już programować chciałem :mrgreen:

No RC, ale wystarczy do tego jeden NAND jako opóźniacz, jeden jako generator czasu impulsu i jeden jako generator akustyczny, a do każdej z tych bramek tylko po jednym kondensatorze i jednym rezystorze (lub potencjometrze) i spokojnie można ustawić tak wartości aby piknęło 1,2 czy ile tam chcesz razy tylko w momencie załączenia. Można pominąć środkowy moduł wtedy sygnał będzie tylko jeden. Można jeszcze wykombinować z diodą zenera aby układ załączał się po przekroczeniu progu. Uważam, że w uC w takich projektach to wyraźny przerost formy nad treścią i niepotrzebna komplikacja układu. Tu nawet zasilacza nie trzeba robić i wystarczy tylko 100nF+100uF przy scalaczku :)

PostNapisane: 8 gru 2014, o 20:14 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
bodowp napisał(a):
SylwekK napisał(a):
Jeden 4093 ;)

No RC, ale wystarczy do tego jeden NAND jako opóźniacz, jeden jako generator czasu impulsu i jeden jako generator akustyczny, a do każdej z tych bramek tylko po jednym kondensatorze i jednym rezystorze (lub potencjometrze) i spokojnie można ustawić tak wartości aby piknęło 1,2 czy ile tam chcesz razy tylko w momencie załączenia. Można pominąć środkowy moduł wtedy sygnał będzie tylko jeden. Można jeszcze wykombinować z diodą zenera aby układ załączał się po przekroczeniu progu. Uważam, że w uC w takich projektach to wyraźny przerost formy nad treścią i niepotrzebna komplikacja układu. Tu nawet zasilacza nie trzeba robić i wystarczy tylko 100nF+100uF przy scalaczku :)

Kurde już chyba dzisiaj jestem za bardzo zmęczony bo nie "widzę" tego :oops:
Zrobiłem na NE555...działa.
Obrazek

PostNapisane: 9 gru 2014, o 01:02 
Użytkownik

bodowp napisał(a):
Kurde już chyba dzisiaj jestem za bardzo zmęczony bo nie "widzę" tego

Tak czy inaczej w wolnej chwili możesz sobie sprawdzić jak działa układzik tak na szybko na kolanie narysowany :) Elementy trzeba dobrać według stałych czasowych RC (dostępnych bez problemu w sieci).

1 - Od niej zależy jak długo będzie trwała całkowita sygnalizacja od momentu włączenia zasilania,
2 - To może być np. generator na 2-5Hz - od niego zależy ile impulsów zdąży podać na...
3 - ....generator akustyczny zanim bramka 1 dokona dzieła od momentu włączenia.

Jeśli pominiesz nr 2 to będziesz miał pojedynczy pik.

Chyba wszystko jasne ;)

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 gru 2014, o 08:56 
Użytkownik

SylwekK Masz rację to jest prostsze rozwiązanie od mojego na NE555. Kured takie proste rzeczy a ja chciałem na procku robić :oops: Dorzucę jeszcze tylko rezystor między 12V i GND żeby rozładować pierwszy kondensator.
Dzięki wielkie

PostNapisane: 9 gru 2014, o 09:54 
Użytkownik

O, teraz patrzę i zapomniałem dodać jednej bramki między 2 i 3 jako negacja :) Po prostu bez niej popika i ... będzie wyć cały czas, a przecież powinno popikać i zamilknąć ;) W każdym razie to ta ostatnia wolna bramka w strukturze już bez dodatkowych elementów tylko ze zwartymi wejściami musi być wpięta w linię łączącą bramki 2 i 3.
Do szybszego rozładowania kondka (np. 100uF) faktycznie możesz użyć rezystora równolegle 47k (da Ci to zwłokę około 1-2s między kolejnymi załączeniami) przy R ładującym 100k - czasy powinny być wystarczające. Dla drugiej bramki 22k i 10uF załatwi sprawę szybkiego migania, a co do akustyki to pokombinuj sam :)

Strefa czasowa: UTC + 1