Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 06:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2014, o 07:47 
Użytkownik

Witam!

Zrobiłem sobie zegarek z GPS'em na rękę. Ma on służyć do pomaru prędkości głównie, a także czasu i może drogi. Niestety wczoraj, gdy pojechałem rowerem 20km za Białystok na leśną drogę GPS zaczął zaniżać prędkość o 10km/h przy parametrze HDOP równym 0.88 ! W mieście pomary są badzo dokładne ( porównuję z dobrze skalibrowanym licznikiem rowerowym) za to w tym lesie były tragiczne. I tu moje pytanie od czego to może zależeć ?

Oraz drugie pytanie dotyczące DGPS'a. Jak to działa ? Rozumiem, że na ziemi są stacje nadawcze, które korygują błąd satelitów, ale czy ja gdy włączę DGPS's to będę w ramkach otrzymywał już poprawne dane tzn. skorygowane ? I dziwne jest to, że nawet po jego włączeniu w ramce tam gdzie powinny pojawiać się dane po włączeniu DGPS'a jest pusto.

pozdrawiam,
Piotrek

Ostatnio edytowano 25 maja 2014, o 10:28 przez klonyyy, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 08:33 
Użytkownik

Z ramek NMEA możesz odczytać liczbę dostępnych satelitów. Porównaj sobie ich liczbę w otwartym terenie i gdzieś w lesie lub między zabudowaniami.

PostNapisane: 25 maja 2014, o 10:17 
Użytkownik

Wydaje mi się, że to nie to - teraz siedząc w domu 2-2,5m od okna mam 7 satelitów- nie wydaje mi się, że las lepiej tłumiłby sygnał niż ściany.

Aha i jest jeszcze inna dziwna sprawa - gdy podłączę GPS'a do kompa przez rs232to w programie GPS viewer pokazuje mi prędkość z większą dokładnością, i wydaje mi się, że program trochę modyfikuje ramki, bo w putty prędkość z GPS'a jest taka sama jak na wyświetlaczu zegarka, a w tym GPS view'erze już nie ( mniejsza o np 0,20km/h).

pozdrawiam

PostNapisane: 25 maja 2014, o 12:03 
Użytkownik

A mógłbyś napisać z jakim modułem pracujesz? Jakbyś wrzucił fotkę byłoby super. Co do drogi - nie lepiej pobierać pozycję powiedzmy co 3 sekundy i obliczać drogę pomiędzy punktami?

PostNapisane: 25 maja 2014, o 12:59 
Użytkownik

Pracuję z modułem FGPMMOPA6H, fotki poniżej. Okazało się, że drogę ze złego wzoru liczyłem, a raczej ze strasznie zagmatwanego wzoru - już jest o wiele lepiej, ale i tak nie jest doskonale, jak to nie wyjdzie spróbuję Twojego sposobu :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 25 maja 2014, o 15:23 
Użytkownik

Mam pytanie co to jest za wyświetlacz ? I jakiego modemu GPS używasz ?

PostNapisane: 25 maja 2014, o 16:16 
Użytkownik

Wyświetlacz od nokii 6610.
Cytuj:
I jakiego modemu GPS używasz ?

Ehhhh chyba nie przeczytałeś mojego poprzedniego postu.

PostNapisane: 25 maja 2014, o 17:22 
Użytkownik

Fakt nie zauważyłem dzięki za informację.

PostNapisane: 25 maja 2014, o 18:38 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
A mógłbyś napisać z jakim modułem pracujesz? Jakbyś wrzucił fotkę byłoby super. Co do drogi - nie lepiej pobierać pozycję powiedzmy co 3 sekundy i obliczać drogę pomiędzy punktami?

Aby dokładniej zmierzyć przebytą drogę należy jak najczęściej odświeżać pozycję.
Pomyśl sobie jak wygląda pomiar drogi z punktu A do punktu B mierząc przebytą drogę co 3 sekundy, a droga jest po łuku?
Z tego co pamiętam, moduły GlobalTop mają możliwość odświeżania ramki 5Hz (o ile nie 10Hz).
Standardowo jest 1Hz. Trzeba mu tylko wysłać odpowiednią komendę.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 maja 2014, o 18:48 
Użytkownik

Ok zaraz włączę to odświeżanie - ja w swoim modelu mam do 10Hz.

Włączyłem odświeżanie 6Hz no i jest lepiej - jest bardziej dokładny, jeszcze trochę się pobawię to będzie już wystarczająco dokładny na rower. Dzięki za pomysł.

pozdrawiam,
Piotrek

PostNapisane: 26 maja 2014, o 14:15 
Nowy

Ja bym nie był taki pewny czy podniesienie tej częstotliwości poprawi dokładność. Teoretycznie pomysł wydaje się dobry, ale GPSy mają dokładności rzędu kilku metrów (optymistycznie zakładając). Nie czytałem surowych ramek i nie wiem czy samo urządzenie może już uśrednia pozycję na podstawie historii czy dopiero Ty musisz to zrobić, ale nawet przykładając ten łuk przy prędkości jazdy na rowerze do rozrzutu kilku do kilkunastu metrów przy każdym pomiarze to pomyśl co da lepsze wyniki.

Proponuję żebyś położył odbiornik na pół godziny na podwórku i zrobił sobie statystykę pomiarów. Zobaczysz co zwraca. Może masz jakiś bardzo dobry moduł, ale z zajęć z GISów pamiętam taki eksperyment i kropki wyznaczały koło o promieniu ponad dwudziestu metrów. Dlatego myślę, że częstość pomiarów co sekundę jest ja najbardziej rozsądna.

P.S. Z tego samego kursu pamiętam, że drzewa dosyć dobrze tłumią sygnał, w przeciwieństwie do ciała ludzkiego, które jest praktycznie przeźroczyste.

PostNapisane: 26 maja 2014, o 18:38 
Użytkownik

Z tym eksperymentem co mówisz, można powiedzieć, że robiłem go kilka razy, tylko że w domu w moim pokoju i nigdu współrzędne nie "wyszły poza dom" ( wnoiskując ze zdjęć satelitarnych) czyli nie przekroczyły koła o promieniu na oko 5m. Ale były to współrzędne brane wyrywkowo, czyli nie wszystkie otrzymane.

Ps. Możecie poweidzieć mi coś więcej o DGPS ? Czy u nas w Polsce da się złapać sygnał z tej sieci europejsiej EGNOS ?

PostNapisane: 26 maja 2014, o 21:24 
Nowy

Co do stacji referencyjnych to po pierwsze nie wiem czy to za darmo jest a po drugie ich działanie niekoniecznie musi być w czasie rzeczywistym. To znaczy że te poprawki nakładasz przy opracowywaniu wyników. Wtedy chyba nie musisz mieć specjalnego odbiornika. Ale to z wykładów a nie doświadczenia piszę, nie traktuj tego jakoś przesadnie pewnie.

Zwykłe, komórczane odbiorniki potrafią pokazywać 30m dokładności, kilkanaście na ręczne jest już dobrze. Nie chcę interpretować Twoich wyników, ale z tego co piszesz masz dobry moduł albo dużo szczęścia.

PostNapisane: 26 maja 2014, o 22:08 
Użytkownik

Tymczas napisał(a):
....Zwykłe, komórczane odbiorniki potrafią pokazywać 30m dokładności, kilkanaście na ręczne jest już dobrze. Nie chcę interpretować Twoich wyników, ale z tego co piszesz masz dobry moduł albo dużo szczęścia.....

Jak już kolega wspomniał o 'komórczanych odbiornikach', trzeba wspomnieć o rozmiarach anten w porównywanych urządzeniach.
W 'komórkach' (smartfone'ach, tabletach itd) anteny mają rozmiar kilku mm, i bez wspomagania AGPS prawie nie są w stanie poprawnie wykonać lokalizacji.
Odbiornik który użył kolega klonyyy ma sporą antenę (ok. 14mmx14mm) i bez wspomagania AGPS radzi sobie znakomicie nawet przy ColdStart.

Jako ciekawostkę podam, że najdokładniejsze odbiorniki GPS (stosowane również w modelarstwie RC - Arducopter itp.) posiadają antenę ceramiczną wielkości nawet 25mm x 25mm.

Jak widać odbiornik odbiornikowi nierówny :)

Kolejna ciekawostka... testowałem kiedyś 'zagłuszacz sygnału GPS' - taki wynalazek wkładany w gniazdko zapalniczki - generujący szum w paśmie najczęściej L1.

Do testów poszły nawigacje Goclever, Lark, TomTom, Mio, Garmin... później odbiorniki typu FGPMMOPA.
Okazało się że najtańsze nawigacje gubiły sygnał po kilku sekundach od włączenia 'zagłuszacza'
Starsze modele MIO i TomTom'a pokazywały słabszy sygnał ale nie znikał, na Garminie nie robiło to większego wrażenia :).
Czasami naprawiam nawigacje i pokrywa się to z rozmiarem anteny ceramicznej zastosowanej w urządzeniu. Mówię oczywiście o chipsetach nie starszych niż SirfStar III.
FGPMMOPA również poradził sobie nieźle, zdarzyło mu się 'zgubić' sygnał gdy 'zagłuszacz' był tuż obok odbiornika.
Żeby uzupełnić test... każdy testowany telefon/smartfon z GPS głupiał momentalnie :)

Trochę OT, ale czysto informacyjnie :)

PostNapisane: 27 maja 2014, o 05:35 
Użytkownik

Sonix a testowałeś może te tanie nawigacje w lesie ? Nie spodziewałem się, że w lesie te odbiorniki tak słabo działają.

Strefa czasowa: UTC + 1