Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2014, o 19:20 
Użytkownik

Witam Wszystkich,
Sprawa wygląda następująco, muszę zamontować bardzo mocne światło halogenowem, gdyż w projekcie używano 150 W i jej moc jej niewystarczająca. Żarówka 150W znajduje się w urządzeniu (metalowa żeliwna obudowa z wentylatorem i oczywiście miejsce na trzonek lampy). Na obudowie widoczna specyfikacja 180W, więc z tego co rozumiem 250 W nowa żarówa nie pójdzie :roll: ?

W internecie po dłuższych poszukiwaniach znalazłem oferty najróżniejszych żarówek halogenowych 250 W dla 24V 120V. Problemem jest taki, iż nikt nie oferuje źródła zasilania do tego typu oświetlenia.

Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś specjalistyczny sklep gdzie takowe zasilanie dla żarówki halogenowej jest dostępne ?

Rozumiem, że w dość łatwy sposób można zbudować swój układzik, gdyż do uruchomienia takich lamp potrzebne będzie transformator 250W dla napięcia pierwotnego 240V i wtórnego 24V ? W ofertach dla transformatorów widzę MOC opisywaną w VA, tak samo mam informację odnośnie prądu uzwojenia wtórnego. Szczerze powiedziawszy nic mi to nie mówi, i nie mam pojęcia jakie wartości będą wystarczające dla tego typu oświetlenia.

Poniżej kilka przykładowych żarówek, które chciałbym odpalić:

http://allegro.pl/osram-24v-250w-elc-10-zarowka-halogenowa-1000h-i4166451078.html
http://allegro.pl/st-ge-ge37462-a1-259-elc-250w-24v-gx5-3-halogen-i4129054840.html

Z góry dzięki za pomoc !

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 maja 2014, o 19:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

barszczz napisał(a):
Rozumiem, że w dość łatwy sposób można zbudować swój układzik, gdyż do uruchomienia takich lamp potrzebne będzie transformator 250W dla napięcia pierwotnego 240V i wtórnego 24V ? W ofertach dla transformatorów widzę MOC opisywaną w VA, tak samo mam informację odnośnie prądu uzwojenia wtórnego. Szczerze powiedziawszy nic mi to nie mówi, i nie mam pojęcia jakie wartości będą wystarczające dla tego typu oświetlenia.

VA czyli iloczyn napięcia i prądu co oznacza moc pozorną np tranformatora.

Wat (W) jest jednostką mocy czynnej czyli jest iloczynem napiecia, prądu oraz cosinusa przesuniecia fazowego miedzy napieciem i prądem.

Owe przesunięcie zależy od odbiornika jaki jest podłączony w tym przypadku żaróka halogenowa ma być odbiornikiem dla transformatora.
Wartość cosinusa jest najwieksza dla zerowego przesuniecia (kąta) i wynosi 1. Dlatego dla transformatrów podaje sie moc w VA co oznacza najwiekszą moc jaką moga dać jest to moc pozorna.

Jeśli odbiornik jest żarówka która ma charkter rezystancyjny to prąd ma kierunek takie samo jak napięcie - cosinus kąta 0 wynosi 1, dlatego moc czynna bedzie równa mocy pozornej czyli temu co podano na transformatorze.

Także chcąc dobrać transformator do lampy halogenowej tranformator musi mieć nieco wiecej VA od mocy lampy W.

Inne kąty płynącego prądu do napięcia mają obciążenia pojemnościowe lub indukcyjne.

PostNapisane: 1 maja 2014, o 20:41 
Użytkownik

W zasadzie przy obciążeniu czystą rezystancją VA jest tożsame z W.
W każdym razie raczej nie "dopycha" się kolanem transformatorów i daje się je zawsze z zapasem.

Postaw na żarówkę halogenową 24V. I zakup transformator toroidalny. Oczywiście z wtórnym na 24V. Ale żeby miał przynajmniej 300 VA. A jeszcze lepiej 350 VA. Oczywiście to zależy w jakim trybie będzie działać to urządzenie. Czy w sposób ciągły, czy tylko w jakichś krótkich odcinkach czasu. Jeśli w sposób ciągły to te 300VA minimalnie.

Inna sprawa jest taka. Czemu nie możesz zastosować żarówki halogenowej 250W pracującej z 230V? Wtedy odpada Ci sprawa transformatora całkowicie.

PostNapisane: 1 maja 2014, o 21:21 
Użytkownik

Witam
sq8dsr napisał(a):
Czemu nie możesz zastosować żarówki halogenowej 250W pracującej z 230V?

Jeśli nie musi być zachowane napięcie bezpieczne to w tym przypadku oprócz wyeliminowania transformatora masz zagwarantowaną dłuższą żywotność gniazdka ( czy jak to nazwać ) żarówkowego. Im większy prąd muszą przenieść tym krócej żyją.
Kiedyś często je wymieniałem w efekcie "Broken Swing" ( właśnie 250W/24V) i dopiero u południowych sąsiadów udało mi się zakupić porcelanowe ze stykami rurkowymi - w oryginale były takie normalne "domowe".

Pozdr.

PostNapisane: 2 maja 2014, o 08:24 
Użytkownik

Dzięki Panowie !
Co do napięcia chciałem, aby rozmiarami żarówka była podobna. Mógłbym użyć wcześniej wspomnianej obudowy a jedynie wymienić 'bebechy'.
Patrzyłem na żarówki halogenowe 250W o zasilaniu 240V. Wybór jest znacznie mniejszy no i spotkałem się z cudem nazywanym pilot halogenowy. Czy jest to nadal światło halogenowe (kolor, rozkład światła ) a nazwa pilot pochodzi od celu jego użycia :) ?

A tak jeszcze z ciekawości co się stanie jeśli podłączę żarówkę 250 W do zasilania obciążanego do 180 W :) ?

PostNapisane: 2 maja 2014, o 09:33 
Użytkownik

Na pewno będzie się mocno grzać aż do niebytu :)

To nie jest dobry pomysł przecież obciążysz
zasilanie mocą o około 70% większą od nominalnej

PostNapisane: 2 maja 2014, o 11:44 
Użytkownik

barszczz napisał(a):
pilot halogenowy

Myślę, że jest to żarówka używana w systemach studyjnego światła błyskowego.
Pilot pochodzi o tego, że jest to światło pilotujące. Czyli ta żarówka świeci się cały czas, co ułatwia ustawienie sceny (cienie, refleksy, odbcia). Dookoła tej żarówki znajduje się wyładowcza lampa ksenonowa, która wypala z ustaloną energią błysku w chwili robienie zdjęcia.

Strefa czasowa: UTC + 1