Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 7 cze 2025, o 19:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 6 kwi 2014, o 07:11 
    Użytkownik

Witam
    Chciał bym się poradzić kolegów forumowiczów czy schemat poniżej ma prawo zadziałać.
    Idea jest taka aby pomiar temperatury z DS18b20 został zamieniony na napięcie od 0-10V. Nie ukrywam że chce podłączyć go pod PLC :)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 8 kwi 2014, o 12:32 
    Użytkownik

Hej

Po co ci tam R5? I czy ty chcesz przesyłać dane cyfrowo tyle że w zakresie 0-10V? Jesli tak to mamy tam filtr RC nie wiem jaka jest częstotliwość transmisji ale zwróć na to uwagę bo nie wiem czy czegoś to nie obetnie.

F= 1/2piRC

Pozdrawiam
    Piotrek

PostNapisane: 8 kwi 2014, o 19:00 
    Użytkownik

Tą końcówkę to chyba lepiej było by zrobić na wzmacniaczu operacyjnym zamiast tranzystora i przede wszystkim całkować na wejściu a nie wyjściu jak u Ciebie.

PostNapisane: 8 kwi 2014, o 21:30 
    Użytkownik

Takie rzeczy to tylko na wzmacniaczu operacyjnym. Prosty przykład na rysunku poniżej
    Obrazek
    Sygnał PWM przechodzi przez filtr uśredniający. Na nóżce 3 IC1A występuje napięcie z przedziału 0..5V, które po dwukrotnym wzmocnieniu przez ten wzmacniacz zostaje podane na IC1B pracujący jako wtórnik. Zmieniając wzmocnienie IC1A można w prosty sposób zmieniać zakres napięcia wyjściowego. Należy tylko pamiętać, że LM358 nie jest wzmacniaczem typu Rail-To-Rail, czyli napięcie wyjściowe nie może przyjąć poziomu napięcia zasilania. Więc jeśli wzmacniacz ma dawać na wyjściu napięcie o wartości 10V to koniecznie musi być zasilany wyższym napięciem.

PostNapisane: 8 kwi 2014, o 21:52 
    Użytkownik

Hej

Aj źle zrozumiałem ja myślałem że ty chcesz podnieśc poziomy logiczne z 0-5 na 0-10V, nie zauważyłem PWM :oops:
    Dobra to tak trzeba na wzmacniaczach, najlepiej Rail-to-Rail. Ten układ co ty dałeś nie zadziała.
    Powiedz mi jedno jaki zakres temperatury ma mierzyć ten czujnik? Może by uniknąć uC i dac zwykły analogowy LM35 z tym że tam 100 stopni to 1V( napięcie na wyjściu czujnika rośnie 10mV na 1 stopnień celsjusza) ale jak chcesz mierzyć zakres od 0-100 stopni no to jak znalazł. Dajesz za czujnikiem wzmacniacz o wzmocnieniu 10 i już gotowe, bez zabawy w uC. Prościej i lepiej.

Wiem że to forum cyfrowe uC ale w tym wypadku elektronika analogowa będzie prostsza i lepsza, zresztą i tak robisz przetwornik C/A więc myślę ze do tego zadania uC jest absolutnie zbedny. Wzmacniacze Operacyjne sobie poradzą

Pozdrawiam
    Piotrek

PostNapisane: 9 kwi 2014, o 05:25 
    Użytkownik

Napiecie wyjściowe ma być od 0 do 10V dla temperatury od -30 do 110 stopni.
    A chce zastosować DS a nie LM bo w obecnej instalacji to już posiadam DS i tak bym musiał wszystkie wymienic no i co do LM mam pewne zastrzeżenia czy na dużych odcinkach nie będzie przekłamywać temperatury.

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Obrazek

PostNapisane: 9 kwi 2014, o 08:32 
    Użytkownik

Hej

A to jak masz wszedzie DSy to tak. No tylko teraz te LMy muszisz zasilic 12V aby to dzialalo poprawnie. Ale jak chcesz duza dokladnosc to tez do wzmacniacza daj rezystory 1%. Sa tanie a zawsze duzo lepsze.

CO do przeklaman na duzych odcinkach, jak przesylasz sygnal napieciowo to zawsze beda. Sa na to 2 sposoby dosyc proste.

1) Linia symetryczna na wzmacniaczach operacyjnych( tak dziala bodaj standard RS485, take dobre wzmacniacze audio tak dzialaja, wzmacniacze EKG/EEG itp)

2) Przysylanie danych pradowo a nie napieciowo- tez do zrobienia na wzmacniaczach.

Ale zalezy jaka dokladnosc ci potrzebna( jaka masz wersje czujnika np.) czy to ma byc 0,5 stopnia czy tylko 0,1 a moze starczy nawet dokladnosc 1 stopnien

Pozdrawiam
    Piotrek

PostNapisane: 9 kwi 2014, o 19:17 
    Użytkownik

To nie apteka 0.5 czy 1 stopień może być byle by zakres był od -30 do +110.
    Na razie zamówiłem części i wezmę się za poszukiwania programu bo nie wieżę że już ktoś tego nie robił

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 10:24 
    Użytkownik

Hej

No na tym sie kompletnie nie znam. Analogowo to na Wzmacniaczach to by sie wykombinowalo, ale spoko, na 100% ktos to robil

Powodzenia :)

pozdrawiam
    Piotrek

Strefa czasowa: UTC + 1