Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lut 2025, o 01:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2015, o 09:38 
Użytkownik

witam,
prosze o radę co można ustawić w eclipse aby pozwalał wgrywać program na avr,
wcześniej eclipse pozwalał mi wgrywać kod, w moim przypadku na atmegę 328p na arduino nano,
wersja eclipse to luna, mam zainstalowany plugin do avr, nawet zapisałem sobie w eclipse
stare programy, które wcześniej działały ale teraz jest jakaś lipa, eclipse wyrzuca mi

"avrdude: ser_open(): can't set attributes for device "/dev/ttyS0": Inappropriate ioctl for device
avrdude done. Thank you."

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2015, o 13:22 
Nowy

Witam.
a kolega poradniki Mirka oglądał? Np ten: http://mirekk36.blogspot.com/2014/11/av ... -luna.html

PostNapisane: 12 mar 2015, o 13:23 
Użytkownik

Po 1 zapytam jakim programatorem się posługujesz tym od arduino?

Czy widzisz procesor w MkAvrCalculator http://atnel.pl/mkavrcalculator.html jesteś wstanie go tam odczytać? uhm jak nie masz pełnej wersji to może zmień procesor na taki który darmowa wersja obsługuje

Chodziło by mi o uzyskanie czegoś takiego że coś działa bo byśmy mieli punkt zaczepienia.

Bo jak Ci juz MkAVR widzi to juz nie jest zle, dalej to bym zrobil tak

1. odinstalowal wszystko Eclipsa, Jave itd. i zainstalował od początku przym jak to zrobić to postępować wg poradnika Mirka
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/eclipse-instalacja-avr-plugin.html
Czyli od początku jak pobrać i jak wgrać.

też jeszcze pamiętaj żeby zaktualizować AVRDude z MkAVRcalca

PostNapisane: 13 mar 2015, o 13:41 
Użytkownik

mój eclipse chodzi na linuxie, długo mi zajęło aby dodać do niego i ustawić w nim plugin arduino tak aby funkcjonował poprawnie,
na nim bez problemu wgrywam kod na płytki z tej rodziny, wcześniej jednak mogłem też korzystając wprost z eclipse wgrywać kod
także na arduino, pomijając tą funkcję, więc mogłem to robić na 2 sposoby, więc w razie w mogłem wgrać coś w sposób jaki znam lepiej (arduinoIDE) i uczyć się eclipse,
nie pamiętam w jaki sposób udało mi się dodać ten plugin z arduino tak żeby działał, długo mi to zjęło podobnie jak dodanie płyt z atmegi 64 i 128, ide tego nie obsługiwało - poza wersją od ATB, więc teraz chciałbym uniknąć odinstalowywania eclipse żeby znowu to wszystko przechodzić, zwłaszcza, że nie pamiętam jak to jakiś czas temu robiłem,
jak mówię, dziwne jest to że eclipse na pluginie arduino wgrywa kod, a przez jego plugin AVR nie

Strefa czasowa: UTC + 1