Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 11:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:20 
Użytkownik

Witam wykonałem sobie ładowarkę na układzie MAX 712 dla 10 ogniw 1.2V, 1900mAh
chciałbym zapytać czy normalne jest nagrzewanie akumulatorów do wysokiej temperatury

Akumulatorki ładuje przez 45min max prąd ładowania to 2,7A

Ogniwa mam w takim koszyku

http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=1032

wydaje mi się że również mogą się grzać od siebie wzajemnie

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:28 
Użytkownik

Jaka to jest wysoka temp?
Zmierzyłeś ją?

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:28 
Użytkownik

Przy takim prądzie ładowania, to muszą się grzać. Ale przy takiej eksploatacji długo nie pociągną. Nawet jak na szybkie ładowanie, to prąd jest za duży.

Ostatnio edytowano 4 wrz 2013, o 09:41 przez Ryszard56, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:31 

Po pierwsze koszyk się szybko rozpłynie, te tanie to są nic nie warte, plastik jest miękki i przy wyższej temperaturze po prostu się robi miękki.
Po drugie takim prądem ładując bez balansera zarżniesz aku bardzo szybko.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 09:44 
Użytkownik

stachu napisał(a):
Witam wykonałem sobie ładowarkę na układzie MAX 712 dla 10 ogniw 1.2V, 1900mAh
...
Akumulatorki ładuje przez 45min max prąd ładowania to 2,7A

Akumulatorki NiMh o podobnej pojemności 2000mAh ładuje prądem 400-500mA! Czasami jak mi się śpieszy to 700-800mA. Nie więcej. Ale wtedy zdarza się, że czujnik temperatury w ładowarce ustawiony na 45 stopni odcina ładowanie. Ładując swoje akumulatorki 1900mAh prądem 2,7A szybko je zniszczysz. Ogniwa NiCd można ładować prądem 1C czyli gdybyś miał ogniwo 1900mAh to można je ładować 1,9A. Nie powinno zaszkodzić nawet trochę więcej 1,5C czy czasami 2C.
Darek.

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
Po drugie takim prądem ładując bez balansera zarżniesz aku bardzo szybko.

Balancer nie jest potrzebny przy akumulatorkach NiMh i NiCd. Balancer jest potrzebny przy ładowaniu kilku ogniw Li-xxx. Ma na celu "pilnowanie" napięć na poszczególnych celach. Napięcie na celi Li-pol nie może przekroczyć 4,2V. Jeżeli np. przy dwóch celach ładujesz je do napięcia 8,4V może się zdarzyć, że jedna cela będzie miała 4V, a druga 4,4V a to już nie jest bezpieczne. Po to jest balancer aby w odpowiednim momencie procesu ładowania wyrównywał napięcia.
Darek.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 10:21 

dareck70 napisał(a):
Balancer nie jest potrzebny przy akumulatorkach NiMh i NiCd.

To wytłumacz mi dlaczego praktycznie przy każdym porządniejszym pakiecie są wyprowadzenia balansera? do ozdoby?
W liton, balanser po prostu wyrównuje pojemności w ogniwach, dokładnie to samo robi w pakietach NiMh i NiCd, a to że przy okazji w litowych pilnuje napięć to inna kwestia.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 10:45 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
dareck70 napisał(a):
Balancer nie jest potrzebny przy akumulatorkach NiMh i NiCd.

To wytłumacz mi dlaczego praktycznie przy każdym porządniejszym pakiecie są wyprowadzenia balansera? do ozdoby?
W liton, balanser po prostu wyrównuje pojemności w ogniwach, dokładnie to samo robi w pakietach NiMh i NiCd, a to że przy okazji w litowych pilnuje napięć to inna kwestia.

Przyznam że jeszcze nie widziałem pakietu NiMh z wyprowadzeniami do balansera. a miałem takich pakietów już sporo w swoich rękach :)

Co do zastosowania koszyków do ładowania to omijam je szerokim łukiem, czasami za grosze można kupić stare 'ładowarki baterii' gdzie styki zrobione są z grubszej blachy, można wykorzystać całe obudowy jako nasz 'koszyk'.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 10:59 

Sonix napisał(a):
Przyznam że jeszcze nie widziałem pakietu NiMh z wyprowadzeniami do balansera. a miałem takich pakietów już sporo w swoich rękach :)

No ja już dawno w tym nie siedziałem, ale dekadę temu to standard w lepszych pakietach był. Bo jak sobie wyobrażacie jak się ogniwa rozjadą po czasie.....chociaż pewnie teraz zanim zdążą się rozjechać to pewnie są już zarżnięte prądem ładowania.
Teraz pewnie można kupić 10 pakietów za tamte ceny ;).
Sam nawet zwykłe R6 czasem "balansuje" by mi nie bruździło jakieś słabe ogniwo w lampie
Podobnie pakiet do RC.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:07 
Użytkownik

Dziękuje panowie za odpowiedzi dokładnie oto mi chodziło żeby ten koszyk nie rozpadł się :)
w takim razie wydłużę sobie czas ładowania do 90 min i będę ładował je prądem około 1.3A

Modyfikacja będzie polegała na zmianie rezystora prądowego i zwarciu sąsiedniej nóżki więc wszystko odbędzie się bezinwazyjnie :)

Chciałem zapytać jeszcze jak ma się taki prąd ładowania do życia akumulatorków bo w nocie układu powiedziane jest że szybkie ładownie może odbywać się nawet prądem >2C z i/lub czujnikiem z temperatury jak to ładnie ujęto w dokumentacji

i czy teraz parametry które ustaliłem mogą być do ładowania mojego pakietu, inny koszyk raczej nie wchodzi w grę bo mam pakiet wsadzony w robocika

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 4 wrz 2013, o 12:09 przez stachu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:07 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Sonix napisał(a):

No ja już dawno w tym nie siedziałem, ale dekadę temu to standard w lepszych pakietach był. Bo jak sobie wyobrażacie jak się ogniwa rozjadą po czasie.....

Powiem tak, chciałbym z czystej ciekawości historyczno-elektroniczno-modelarskiej ;) zobaczyć taki pakiet Ni-xx i cel jego zastosowania. Jeżeli jedno z ogniw Ni-xx zaczyna się mocno rozjeżdżać tzn., że czas na wymianę ogniwa. Jedno to z czym się spotkałem/czytałem, że od czasu do czasu - chociaż ja tego nigdy nie stosowałem - można ogniwa Ni-xx połączyć równolegle i w ten sposób ładować.
Darek.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

stachu napisał(a):
Chciałem zapytać jeszcze jak ma się taki prąd ładowania do życia akumulatorków bo w nocie układu powiedziane jest że szybkie ładownie może odbywać się nawet prądem >2C z i/lub czujnikiem z temperatury jak to ładnie ujęto w dokumentacji

Ja bym poszukał w nocie akumulatorków jak je można ładować.
Darek.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:20 
Użytkownik

stachu napisał(a):
.......Chciałem zapytać jeszcze jak ma się taki prąd ładowania do życia akumulatorków bo w nocie układu powiedziane jest że szybkie ładownie może odbywać się nawet prądem >2C z i/lub czujnikiem z temperatury jak to ładnie ujęto w dokumentacji ......

Tak jak kolega Darek już napisał, szukaj parametrów ładowania w dokumentacji ogniw.
Nie każde ogniwo NiMH nadaje się do ładowania prądem 1C a co dopiero 2C, to tylko selekcjonowane ogniwa wysokoprądowe.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:25 

No cel jest taki, właśnie by przedłużyć żywotność danego pakietu, wiem, że teraz ceny są dużo niższe niż kiedyś i nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

Jeżeli jakieś ogniwo będzie słabsze, to przecież nie zrobi się mniejsza pojemność po jednym ładowaniu, czyż nie?
Chodziło właśnie o niedopuszczenie przebiegunowania słabszego ogniwa i tym samym wydłużenie życia całego pakietu.
Nie wiem, może ja zawsze do tego podchodziłem zbyt ekonomicznie, ale RC to bardzo drogie hobby i naprawdę, szkoda mi było zajeżdżać pakiet, bo jedno ogniwo miało 5-10% mniejszą pojemność.
A tak balanserem można było wyrównać i śmiało cały pakiet służył jeszcze parę miesięcy. Nie jestem zawodowym RCowcem, dla mnie to czysto hobbystyczne podejście.
Teraz jak jedno ogniwo liton, kosztuje 20-30zł to szkoda się w ogóle bawić w inne.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:38 
Użytkownik

Reza, zapytałem o przykład balancera do pakietów ni-xx, bo tak mi się wydaje - oczywiście mogę się mylić - że historycznie balancery pojawiły się w momencie pojawienia się ogniw typu LI-xxx, czyli dość niedawno (mam na myśli okres około 10 lat).
Darek.

Ostatnio edytowano 4 wrz 2013, o 12:40 przez dareck70, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:39 
Użytkownik

Czyli wychodzi na to że ładowarka może a czy akumulator to przyjmie to już inna sprawa :)

W sumie jakiś rarytasów nie mam bo to jakieś niewiadomego pochodzenia akumulatorki firmy sanio, przedtem były ładowane regulatorem prądu na LM317 więc poczują różnice :)

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:47 
Użytkownik

stachu napisał(a):
Czyli wychodzi na to że ładowarka może a czy akumulator to przyjmie to już inna sprawa

Dokładnie tak. Znalazłem tak na szybko http://www.elportal.pl/pdf/k01/80_64.pdf na 66,67 stronie jest o podstawach szybkiego ładowania. Artykuł co prawda z 2002 roku ale tak mi się wydaję jest nadal aktualny jeśli chodzi o zasady ładowania ogniw ni-xx.
Darek.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 12:49 
Użytkownik

Super artykuł dziękuje :)

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 13:03 

dareck70 napisał(a):
Reza, zapytałem o przykład balancera do pakietów ni-xx, bo tak mi się wydaje - oczywiście mogę się mylić - że historycznie balancery pojawiły się w momencie pojawienia się ogniw typu LI-xxx, czyli dość niedawno (mam na myśli okres około 10 lat).
Darek.

Jak tylko wyekspediuje trochę czasu to znajdę specjalnie dla ciebie.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 15:05 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Jak tylko wyekspediuje trochę czasu to znajdę specjalnie dla ciebie.

Dobra nie wyekspediowywuj :) Zwracam po części honor:
znalazłem specyfikację jednej z ładowarek modelarskich Graupnera:
Dane techniczne :
Rodzaj ładowanych ogniw : NiCD, NiMH, Li-Ion, Li-Pol, Li-Fe, Pb
Rodzaj balansowanych ogniw: NiCD, NiMH, Li-Ion, Li-Pol, Li-Fe
Max. prąd balansowania ogniw:
dla NiCD, NiMH: 100 mA
dla Li-Ion, Li-Pol, Li-Fe: 300 mA
Ilość ładowanych ogniw Li-Ion i Li-Pol : 1 - 6 ( 3,7 - 18,5 V )
Ilość ładowanych ogniw NiCD i NiMH : 1 - 14 ( 1,2 - 16,8 V )

Faktycznie są opcje do balansowania ogniw Ni-xx :shock: i przyznam, że to chyba jakiś nowy trend bo wcześniej tego nie było.
Pozdrawiam, Darek.

Strefa czasowa: UTC + 1