Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 03:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 10:45 
Użytkownik

Witam zainteresowanych!

Muszę skonstruować przetwornicę na stabilne napięcie DC 5.16V max 2A. Chodziło by mi o uniwersalny schemat, gdzie po zmianie odpowiednich elementów mógłbym zmniejszyć napięcie do np. 2.24V. Zasilanie przetwornicy max 12V (np. z zasilacza na bazie ATX).

Przetwornica służyła by do zasilania silnika krokowego. Aktualnie posiadam na stanie silnik unipolarny o wartościach nominalnych:
- 5.16V DC
- 1.2A
- 1.8 stopnia na pełny krok

Chcę do niego podłączyć sterownik z linku poniżej:
http://botland.com.pl/sterowniki-silnik ... a4988.html

Niestety jeśli chodzi o przetwornice nie mam w tym żadnego doświadczenia :( Nie mam też pomysłu od czego zacząć poszukiwania, żeby nie narobić sobie mętliku w głowie. Jeśli moja koncepcja na zmontowanie powyższego układu jest w jakiś sposób nie logiczna bardzo proszę o uwagi bo mogę być czegoś nieświadomy.

Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 10:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zobacz np. na to: http://www.tme.eu/pl/Document/09f5be8ee ... 5973ad.pdf
Uniwersalna przetwornica step-down.

Ale tak naprawdę mając silnik na 5,16V (jakoś "kocie napięcie według mnie) i zasilisz go z 5V też nic się nie stanie- różnica napięć jest niewielka. Więc możesz też bez żadnego kombinowania zasilić z linii +5V z zasialcza AT/ATX.

Zwróć jednak uwagę że sterownik który chcesz zastosować ma minimalne napięcie zasilania na poziomie 8V.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 12:30 
Użytkownik

Bardziej polecałbym st1s30 (dostępna w kamami), wyższy prąd, wyższa f pracy (1.5MHz), mniejsze straty na kluczu, mniej elementów (m.in. dzięki temu, że posiadają wewnątrz dolny tranzystor nie potrzebują żadnych szybkich diod), no i dławik 2-3uH zamiast 15uH.

Same zalety może poza ceną ale przy kilku sztukach się opłaca choćby ze wzg. na dużo łatwiejszą płytkę.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 12:33 
Użytkownik

Nad zasilaniem równo 5V też myślałem ale nie byłem pewien czy warto próbować.

Co do minimalnego napięcia zasilania sterownika (8V DC) jest tam sprytna adnotacja, że przy zasilaniu poniżej 8V należy ograniczyć prąd płynący przez cewki silnika za pomocą potencjometru. System ponoć sprawdzony :)

Pytanie tylko co z silnikami o mniejszym napięciu. Osobiście spotkałem się z wartościami nominalnymi rzędy 3.14V, 2.26V itp. :?:

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 12:36 
Użytkownik

Jednak patrząc teraz na ten sterownik to wydaje mi się, że nie potrzebujesz żadnych przetwornic, tylko po prostu podpinasz 12V pod sterownik i ustawiasz limiter prądu na te 1.2A a napięcie się samo ustabilizuje.
Możesz podpiąć nawet silnik na 2V a dzięki ograniczeniu prądowemu napięcie samo się ustabilizuje choćbyś sterownik zasilał z 20V

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 13:11 
Użytkownik

krafin napisał(a):
Jednak patrząc teraz na ten sterownik to wydaje mi się, że nie potrzebujesz żadnych przetwornic, tylko po prostu podpinasz 12V pod sterownik i ustawiasz limiter prądu na te 1.2A a napięcie się samo ustabilizuje.
Możesz podpiąć nawet silnik na 2V a dzięki ograniczeniu prądowemu napięcie samo się ustabilizuje choćbyś sterownik zasilał z 20V

Czy gdzieś w nocie dokumentacji PDF układu A4988 jest potwierdzenie tego? Nie mogę się doszukać.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 13:17 
Użytkownik

zerknij na LTC3115 i lub LTC4227 ewentualnie LTC3625

http://www.linear.com/product/LTC3633A-2_LTC3633A-3

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 17:24 
Użytkownik

Witam,
kolego Markus polecam szerzej zapoznać się z teorią sterowników do silników krokowych. Sterowniki takie zasila się właśnie z dużo wyższego napięcia aby spokojnie można było uzyskać parametry nominalne silnika (prąd). Jak poczytasz sobie manuala to zauważysz, że stopień wyjściowy to dwa mostki H sterowanie z wewnętrznego reg. PWM. Który jako wartość zadaną ma właśnie nastawiony prąd.
Nie wiem czy to w ogóle zadziała jeśli zasilisz to takim niskim napięciem jak 5V, bo niby jak ?
P.S. Ja do silników 6A i 5V, napięcie wejściowe sterownika mam na poziomie 75V.

Pozdrawiam
R.L.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 19:30 
Użytkownik

Teraz wszystko zaczęło dostawać w mojej głowie rąk i nóg, dzięki wielkie! :)

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 21:13 
Użytkownik

SunRiver:
Ta ltc3633 świetna - 3A, 4MHz, tylko czy znasz może jakiś tańszy sklep z tymi przetwornicami bo zrobiłbym sobie taką coś na wzór przetworniczki mirka, jednak 60zł za taki układ(tme.eu) to troszku drogo... i chyba lepiej wyjdziemy stosując te st1s30

O to miałbym jedno pytanko do ciebie przy okazji, a mianowicie czy ta przetworniczka https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... 6f0URF-6jA posiada tylko stabilizację prądu średniego (za dławikiem), czy również kontrolę prądu szczytowego, chroniącego przed nasyceniem się dławika.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 21:18 
Użytkownik

tme jest dziwne .... czasem ...

możesz zamówić próbkę w linearze ...

znajdziesz wszystko w nocie :)

Strefa czasowa: UTC + 1