Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 mar 2013, o 20:53 
Użytkownik

Nie wiem czy w odpowiednim dziale jeżeli nie proszę o przeniesienie. Zwracam się do was z problemem ponieważ nie mogę zaprojektować płyty testowej jednostronnej na podstawie tej http://atnel.pl/download/elektronika/atb_sch/AtnelTestBoard_v0103.pdf z której chciałbym wyrzucić: Przejsciówkę , Termometr cyfrowy DS18B20 , RS485 , SILNIKI DC x2 , Karta MMC/SD , EEPROM , Zegar RTC . Na razie męczę się na małej płytce stykowej ale chciałbym mieć płytę testową zaprojektowaną do moich własnych potrzeb . Jeżeli ktoś by mógł zaprojektować mi taką płytkę PCB był bym wdzięczny niestety muszą występować elementy tylko w wersji przewlekanej żadnego SMD ze względu na brak sprzętu do montażu. Jeżeli ktoś by miał wolny czas był bym wdzięczny jeżeli by mi taką rzecz zaprojektował.
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2013, o 20:56 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Już jest zaprojektowana.
topic2643.html

PostNapisane: 27 mar 2013, o 21:04 
Użytkownik

i ti nie jedna topic2634.html

PostNapisane: 27 mar 2013, o 21:15 
Użytkownik

No tak ale na przykład jest tam brak wyjść mocy oraz odbiornika i nadajnika podczerwieni potencjometra a i jeszcze zapomniałem dodać żeby znajdowało się tam 8 diod led i zależało by mi na przestrzeni na tej płytce a nie tak upakowane jak na twoim przykładzie więc prośba nadal aktualna.Ponadto żeby kanda była z boku płytki i żeby elementy się nie przesłaniały tak jak wprzykładzie te wyświetlacze i żeby to wszystko było dokładnie według schematu np zasilanie na twoim przykładzie jest uproszczone bynajmniej tak mi się wydaje

PostNapisane: 27 mar 2013, o 21:30 
Użytkownik

Ja mam taką

wszystko jest to co pokazujesz tylko niema wyjść mocy :)

http://www.blue17.elektroda.eu/projekty/1477

Coś chyba jest nie tak bo niemożna teraz obrazków uploadować :(

Cytuj:
ni masz dostepu, wstep tylko dla zalogowanych. zdarzenie zarejestrowane...

PostNapisane: 27 mar 2013, o 21:42 
Użytkownik

A ha a masz może PCB do wydruku w pdf do wersji v1.0

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Kurde przecież to jest to samo sory nie było pytania

PostNapisane: 27 mar 2013, o 23:28 
Użytkownik

Nie to samo :) tamtej wersji już nie mam i zaszło dużo zmian

PostNapisane: 28 mar 2013, o 04:34 
Użytkownik

Misiu, a w czym problem, że nie możesz sam zaprojektować? Co prawda, trochę Cię rozumiem, bo sam w grudniu rozpocząłem projektowanie mojej testowej na podstawie zestawu ATB, ale szybko zrezygnowałem i kupiłem gotowy zestaw ATB :-)
Może właśnie lepiej zaprojektować samemu urządzenie? Można się bardzo wiele nauczyć, nie tylko o Eagle, ale również o samym avr.

Pzdr!

PostNapisane: 28 mar 2013, o 09:44 
Użytkownik

No właśnie chyba sam się po meczę bo w każdej płytce coś mi nie odpowiada no chyba że znajdzie się ktoś chętny do pomocy

PostNapisane: 28 mar 2013, o 09:51 
Użytkownik

Dostajesz zachęcającego kopa w zad - bierz się sam do roboty. Nie mówię, że na pewno nie napotkasz problemów - bo takowe z pewnością cię dopadną, ale doświadczenie, które zdobędziesz, będzie bezcenne.

Tak więc powtórzę się - do roboty! ;)

EDIT: Dobra, nie zauważyłem, że to temat w "Rybnym". Ale stanowisko podtrzymuję :D

PostNapisane: 28 mar 2013, o 10:56 

J/w tym bardziej, że w wielu projektach są schematy w eaglu, wystarczy tylko sobie zaimportować i potem zmieniać co ci się nie podoba.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 11:02 
Moderator

ale ja też przyznam - że to nader śmiała propozycja pytanie ;) .... aż tak to chyba nie można - tak mi się wydaje.

Dział Rybny zresztą powstał w celu pomocy w ramach nauki programowania .... ale żeby już zrobić za kogoś całe urządzenie ? .... to troszeczkę tak mi się wydaje przesada - ale nie urażaj się kolego autorze tego wątku. To tylko taka luźna uwaga.

A poza tym sam widzisz, że i tak otrzymałeś (aż się zdziwiłem) .... sporą pomoc i linki - a na końcu sam dostrzegasz że i tak nic ci nie pasuje ... no aż tak to nie można - żeby wszyscy napisali mi i program i jeszcze schemat i nawet płytkę PCB zaprojektowali ....

przecież to sama radość i chyba najważniejsza przyjemność z naszego hobby że można sobie to robić we własnym zakresie - tak jak się nam podoba, wg własnego uznania itp .... przynajmniej ja tak mam .... zawsze tak miałem - a wy panowie ? ;)

więc myślę że tym wątkiem niechcący rozpoczęliśmy ale i zakończyliśmy na zawsze prośby o to aby ktoś komuś zaprojektował od podstaw urządzenie od podstaw

owszem o szczegóły - jak coś tam zrobić - jak sobie poradzić z czymś - JAK NAJBARDZIEJ MOŻNA i wręcz należy tu pisać - ale żeby było widać wkład własnej pracy oraz to że pytający po prostu zaciął się na czymś i nie może przejść, poradzić sobie z czymś

przykład ? niedawno zdaje się kolega wireless pytał (choć nawet nie pamiętam czy w tym dziale) o to jak sobie poradzić z kasowaniem przelotek na PCB .... i strasznie szybko otrzymał wiele podpowiedzi - a widać, że sam stara się ładnie od podstaw iść w tym wszystkim, że uczy się i to szybko nawiasem mówiąc - projektować ;) ..... to jest GŁÓWNY CEL tego działu NAUKA WŁASNA - a nie "zrób coś za mnie bo ja nie umiem i nie chce mi się nawet spróbować" OK ? ;)

więc wojkas3 - do DZIAŁA - proponuję - zacznij projekt - i po drodze spokojnie pytaj - nawet już na etapie schematu .... zobacz ile jest już postów na tym forum, gdzie ludzie tworzą schemat i pokazują go - pytają o ocenę, o porady itp - to jest DROGA .... a my wszyscy na pewno wtedy Tobie w tym pomożemy - rozumiesz ? to jest CEL.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 11:11 
Użytkownik

OK dzisiaj zabieram się do pracy na pewno zadam w tym temacie jeszcze wiele pytań pozdrawiam i bardzo dziękuję za linki na pewno się przydadzą.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 10:28 
Użytkownik

Witam mam pierwsze pytania a raczej schemat do sprawdzenia a mianowicie zacząłem robić płytkę z tego schematu http://atnel.pl/download/elektronika/atb_sch/AtnelTestBoard_v0103.pdf ale wprowadziłem kilka zmian więc przysyłam do sprawdzenia niestety nie dałem opisów do elementów ale mam nadzieję że mi to wybaczycie A o to schemat i gotowe PCB (miałam problem z odbiciem lustrzanym ale po odznaczeniu opcji mirror przy wydruku wyszło chyba dobrze ,a zamiast gniazda kanda którego nie mogłem znaleźć dałem podwójna listę gold pin a i nie wiedziałem jak zrobić miejsca na zworki bo automatycznie to źle wychodziło to pozostawiłem przerwy w obwodzie (widać w którym miejscu ) )
Czuje że będzie ciężko to zaprojektować .

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Aj zauważyłem błąd a mianowicie z podłączeniem do VCC

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 11:23 
Moderator

wojkas3 - a oglądałeś ty poradniki VIDEO do Eagla?

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

jak nie to obejrzyj - od razu będzie ci łatwiej ;)

PostNapisane: 29 mar 2013, o 17:12 
Użytkownik

No wszystko poprawiłem ale niepokoją mnie odstępy pomiędzy ścieżkami czy moglibyście ocenić czy nie są za małe a i czy wy tez macie wrażenie że niektóre ścieżki różnią się od siebie rozmiarem bo niby robię wszystkie jednym rozmiarem a jednak wychodzą chyba różnie (a może to już moje oczy płatają mi figle :lol: ).

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 18:01 
Użytkownik

Wydrukuj to sobie na drukarce i będziesz widział co i jak. Według mnie niektóre pady mają za małą średnicę i "obramówkę" miedzi - zaczniesz wiercić to zerwiesz miedź i nie będziesz miał w ogóle pada.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 18:11 
Użytkownik

No niby takie są jaw w eaglu nic nie zmieniłem wydrukuje i zobaczę dzięki za zwrócenie na to uwagi.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 19:04 
Moderator

wojkas3 napisał(a):
No niby takie są jaw w eaglu nic nie zmieniłem wydrukuje i zobaczę dzięki za zwrócenie na to uwagi.

No to jednak nie obejrzałeś poradników EAGLA do końca - bo wszystko można zmienić po swojemu ;) .... ale trzeba jednak przynajmniej poświęcić trochę tego czasu na obejrzenie.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 19:57 
Użytkownik

No wie pan dużo tych filmów i dużo do zapamiętania ciężko tak na raz przyswoić sobie tych kilkadziesiąt informacji związanych z tym programem. Ale i tak jak na mój pierwszy raz to się odnajduje szczególnie w bibliotekach nie sądziłem że tyle tego jest a to jeszcze nie wszystko .

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

I mam jeszcze jedno pytanie jeśli by pan mógł jakoś zmienić nazwę postu z "płyta testowa kto projektuje" może na "płyta testowa pytania do projektu" ponieważ teraz chodzi mi o pomoc w projekcie a ten tytuł może w jakiś sposób odstraszać.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 20:06 
Użytkownik

Cytuj:
No tak ale na przykład jest tam brak wyjść mocy oraz odbiornika i nadajnika podczerwieni potencjometra a i jeszcze zapomniałem dodać żeby znajdowało się tam 8 diod led i zależało by mi na przestrzeni na tej płytce a nie tak upakowane jak na twoim przykładzie więc prośba nadal aktualna.Ponadto żeby kanda była z boku płytki i żeby elementy się nie przesłaniały tak jak wprzykładzie te wyświetlacze i żeby to wszystko było dokładnie według schematu np zasilanie na twoim przykładzie jest uproszczone bynajmniej tak mi się wydaje

Może troszeczkę za późno no ale jak nie ma jak jest :P
Cytuj:
Zasoby płytki:
- Wyświetlacz HD44780
- 8 wyjść mocy od układu ULN2803
- Buzzer
- 8 diod LED 5mm czerwone
- Dioda RGB wspólna anoda
- Dioda RGB wspólna katoda
- Wyświetlacz 7 segmentowy
- Tsop
- Dioda IR
- Mostek L298*
- Mikroprocesor Atmega 16/32
- Czujnik temperatury DS18B20

Wszystko o co prosisz jest w na tej płytce topic2634.html (no potencjometru nie ma ale ile to dodać ;) ) :P
Choć teraz bym kilka rzeczy zmienił ale to już za późno

Strefa czasowa: UTC + 1