Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 23:45 
Moderator

O żesz w mordkę - Anty w Rybnym ? ;) ..... żartuję - ja też się z tobą ustawię po ryby ;)

bo wiem jak się to stosuje i stosuję na co dzień - ale definicji to ci nie podam ;) bo wiem tyle co ty ;) to razem czekamy z wstydliwym tematem ;) ....

a na poważnie to rzuć okiem może np tutaj ?

http://ep.com.pl/files/1436.pdf

co o tym sądzisz ? przyda się nam ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2013, o 00:27 

Tu jeszcze ciekawie i na temat http://kml.jogger.pl/2010/03/30/automat ... tacje-w-c/

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 06:28 
Użytkownik

Jest to po prostu wymyślony model zachowania się systemu (układu, programu) przez kogoś.
Popularne w technice cyfrowej, np. przy projektowaniu ukłądu rozpoznającego daną sekwencję. Np. układ rozpoznający 11101 na wejściu. Pierwsza jedynka rozpoznana -> przechodzimy do stanu 1, druga rozpoznana -> stan 2 itp.
Można w ten sposób fajnie opisać "algorytm" działania układu, co na schemacie blokowym nie zawsze jest proste i czytelne.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 06:49 

To bodajże maszyna turniga.....

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 07:50 
Użytkownik

Automaty opisane przez Ledesa nazywa się też sekwencyjnymi układami przełączającymi. A tam potem mamy np. automaty Moore'a, Mealy'ego (różnią się sposobem sterowania wyjściem - w automacie Moore'a wyjście układu zależy tylko i wyłącznie od stanu, w jakim dany układ znajduje się w danej chwili. W automacie Mealy'ego zależy to jeszcze od podanego sygnału wejściowego)

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 16:31 
Nowy

rezasurmar napisał(a):
To bodajże maszyna turniga.....
Niezupełnie. W automacie skończonym kolejny stan zależy tylko i wyłącznie od stanu aktualnego i symbolu na wejściu.
W maszynie Turinga jest jeszcze taśma (powiedzmy nieskończony bufor) na której można zapamiętywać symbole. Kolejny stan zależy również od symbolu na taśmie.

Tak jak napisał Ledes, za pomocą automatów można fajnie przedstawić algorytm który ma rozpoznać (zaakceptować) dany ciąg znaków na wejściu np. automat badający czy liczba na wejściu jest podzielna przez 3 albo automat szukający wzorca w tekście. Gdybyś chciał napisać parser jakiegoś jązyka (np. języka C) również przydałaby Ci się wiedza na temiat teorii automatów.

Polecam książkę Hopcrofta: "Wprowadzenie do teorii automatów, języków i obliczeń" - klasyczna pozycja z tego gatunku.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 22:22 
Użytkownik

Ledes napisał(a):
Można w ten sposób fajnie opisać "algorytm" działania układu, co na schemacie blokowym nie zawsze jest proste i czytelne.

Poprawka:
Można w ten sposób fajnie opisać "algorytm" działania układu, co na schemacie blokowym albo w formie pseudokodu nie zawsze jest proste, czytelne, zrozumiałe i intuicyjne dla odbiorcy.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 23:09 
Użytkownik

Miałem coś takiego w szkole nazywane to było również, automatem Moora, dość skutecznie używane przy sterowaniu sterownikami programowalnymi PLC, przydaje się również w technice cyfrowej. Tworzy się tak zwane stany układu. Dla przykładu stanem może być postój silnika (stan 0) z którego mamy dwie możliwości rozruch w lewo, rozruch w prawo (czyli możemy iść albo do stanu 1 lub 2, w zależności od zmiennych decyzyjnych ) jeżeli jesteśmy w stanie 1(w lewo ) to przez pewnie czasu jest rozruch (do wartości zadanej) gdy wartość jest stabilna (uchyb ustalony bliski 0 lub równy w zależności od regulatora) to może się załączyć stycznik reprezentujący osiągniecie prędkości -> układ na podstawie tej informacji przechodzi w następny stan nazwijmy go 3 (praca w lewo).

Zamieszczam plik z mojego projektu z PLC tam na końcu jest zobrazowane mniej więcej jak to jest zrealizowane, jak kogoś to interesuje mogę w najbliższym czasie pokazać jak to zaprojektować na przerzutnikach, dzięki temu możemy zrobić sterowanie np ploterem :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 10 kwi 2013, o 05:56 
Użytkownik

Ja trochę poofftopuję. Czemu piszesz, że to wstydliwe pytanie? Nie wstydź się tego, że czegos nie wiesz. Grunt to świadomość niewiedzy, jaką dysponujemy, a klucz do sukcesu, że chcemy się rozwijać i pogłębiać swoją wiedzę.

Wysyłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 10 kwi 2013, o 17:10 
Użytkownik

Dosyć dawno to już było ale przynajmniej pamiętałem nazwisko prowadzącego przedmiot z uczelni :), poszperałem i znalazłem to:
http://prac.us.edu.pl/~boryczka/WDI/INDEX.htm

szukać pod automatami skończonymi.
Ciekawa jest arytmetyka binarna - metody mnożenia, dzielenia - można się zdziwić na ile sposobów można mnożyć :lol:

a tutaj są pozostałe informacje
http://155.158.112.34/~mboryczka/Strona/J/

Pamiętam te zadania z maszyny Turinga: "sprawdź czy słowo jest palindromem" :) ale to pikuś w porównaniu do zajęć z systemów wyszukiwania informacji. :)

Strefa czasowa: UTC + 1