Dzień dobry Panowie, mam na imię Paulina i przychodzę z pewnym pytaniem o którym za chwilę więc usiądźcie wygodnie w fotelu, dorzućcie drew do kominka i wysłuchajcie tej oto historii. Dawno temu, mój dziadek opowiadał mi że były takie dobre moduły jak BTM222 które działały zawsze i wszędzie a ich konfiguracją zajmowały się nawet dzieci w przedszkolach. W związku z tym, że BTMy są już historią a ja potrzebuję kilkadziesiąt takich urządzeń byłam zmuszona poszukać alternatywy i po przeszukaniu zasobów sieci internet mój wybór padł na moduł BT909. Postaram się napisać możliwie dużo ale zbytnio nie zaplątać tak żeby nie był potrzebny chiński tłumacz, w razie czego proszę dopytać:) A teraz, jak to się mówi, do brzegu:)
Muszę zbudować bezprzewodowy RS232, ma mieć to tak mocny sygnał jak BTMN222 bo można powiedzieć będzie to do zastosowań profesionalnych, czyli nie może być na skraju zasięgu, ale z tym sobie poradziłam. Wybór padł na moduł dużej mocy BT909, zasilany jest standardowo 3,3V (max3.6V) a moc wyjściowa wynosi troszkę więcej niż w BTM222 i jest równa 18,5dBm czyli 71mW a nie jak w BTM222 63mW.
Zamówiłam od producenta z chin do testu 2 takie moduły, wcześniej zrobiłam PCB do nich, po wlutowaniu wystartowały od razu.
Pierwsze problemy zaczęły się kiedy nie mogłam skomunikować się przez stare dobre Putty, program odbierał dane ale nie można było nic napisać więc pobrałam ze strony producenta terminal "serial port" i wszystko zaczęło się komunikować. Można także wysyłać polecenia AT od strony radia przez aplikacje producenta "FeasyBlue" (Android) czego także w BTM nie można robić radiowo i słusznie!
Powoli przechodzę do sedna:)
Nie rozumiem jak wydawać niektóre polecenia a ez tego stoję w miejscu od 2tygodni!
Moduł posiada różne profile jak:
-SPP (Serial Port Profile)
-GATT server (Generic Atribute Profile)
-A2DP sink (Adanced Audio Distribution Profile)
i wiele innch. Myślę, że mnie będzie interesował TYLKO profil SPP.
Dochodząc do rozdziału 2.1.2 Wybór profilu Bluetooth czytamy co następuje.
Format: AT+PROFILE{=Param}
Param:A base-10 representation of a bit field, default:1195, for each bit: (z tego co rozumiem tłumaczy się to jako "Reprezentacja pola bitowego o podstawie 10, domyślnie 1195 dla każdego bitu). Obrazek1
BIT [0] SPP
BIT [1] GATT SERVER
BIT [2] GATT CLIENT
BIT [3] HFP SINK
BIT [4] HFP SOURCE
BIT [5] A2DP SINK
BIT [6] A2DP SOURCE
itp... Więc nie wiem jakie polecenie wydać żeby przełączyć w tryb SPP AT+PROFILE=????????
Żeby było śmieszniej domyślnym profilem po przywróceniu do ustawień fabrycznych jest profil 1707.
Jest tak dużo do napisania, że nie wiem z czego zrezygnować żeby nie pisać tu książki.
Moduły mają domyślnie PIN 0000, przy próbie połączenia z nimi za pomocą telefonu, nie wymaga żadnego pinu, nie mam pojęcia dlaczego. Docelowo chcę żeby moduły odnajdywały się po MAC adresie po włączeniu zasilania w trybie transmisji danych UART żeby nie były dostępne na liście widocznych urządzeń, chcę włączyć także rozgłaszanie dodatkowej nazwy, ponieważ BT909 rozgłasza 2 nazwy np FSC-BT909 i FSC-BT909LE, ta druga nazwa informuje o trybie pracy jako LE (Low Energy) Bo to moduł Dual Mode.
Wiele rzeczy mi działa ale to co najbardziej mnie interesuje to nie... Np. udało mi się połączyć moduły wydając polecenie żeby połączył się z innym modułem podając jego MAC adres tylko po odłączeniu zasilania już nie pamięta tego polecenia.
Nie rozumiem wielu rozdziałów i funkcji profili ale o tym chyba na razie nie będę pisała bo zmącę tylko moje opowiadanie
Podsyłam linki do Data sheet BT909 i do Przewodnika programowania.
JEDNAK NIE DAM LINKÓW DO DATA SHEET I DO PROGRAMING GUIDE PONIEWAŻ "Nowy użytkownik nie może zamieszać linktów w postach!"
no może za 10 lat będę mogła bo chyba ze ponad 5 to za mało