Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 4 gru 2021, o 00:02


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sie 2021, o 18:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

Witam kolegów z forum.

Problem był już wałkowany, najczęściej przyczyną były błędy w połączeniach. Sprawdziłem co mogłem i wszystko wygląda na prawidłowo połączone.
Prób dokonywałem na tym samym porcie USB, przy użyciu tego samego kabelka ISP i tej samej płytki testowej AVT 3500.
AVRDUDE - zaktualizowany, mkAVR Calkulator - zaktualizowany, ATB-USBASP ver 4.2 - zaktualizowany

Uzyskałem następujące wyniki:
mkAVR Calkulator + ATB-USBASP ver 4.2 + AT90S2313 - nie rozpoznaje układu
mkAVR Calkulator + ATB-USBASP ver 4.2 + ATtiny2313 - prawidłowo rozpoznał
Spróbowałem z innym programatorem
mkAVR Calkulator + AVR PROG + AT90S2313 - prawidłowo rozpoznał układ
mkAVR Calkulator + AVR PROG + ATtiny2313 - prawidłowo rozpoznał układ

W załączeniu stosowne zrzuty ekranu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyżby problem leżał w samym programatorze?

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2021, o 18:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

Powiedz mi ale tak szczerze - a jakie to fusebity ty chcesz w tym zabytku AT90S2313 przestawiać ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2021, o 22:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

Nie o fusebity chodzi a o możliwość wgrania programu programatorem ATB-USBASP.
Podoba mi się programator i oprogramowanie do niego, ma wiele użytecznych funkcji z taką myślą go zakupiłem, żeby w końcu jednym obsłużyć większość układów.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2021, o 22:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

ok dobra - to teraz powiedz jak dokładnie podłączyłeś piny programatora - bo ze zdjęcia nie widać

chodzi o twój dokładny opis - który pin ze złącza KANDA programatora (z jakim numerkiem od 1 do 10 i nazwą sygnału) idzie do jakiego pinu AT90S2313 - sprawdź bo coś mi wygląda że może źle podłączasz

poza tym nie masz jakiejś stykówki na której mógłbyś to sprawdzić ? tzn tego procka ?

Czy na pinie RESET nie masz tam jakiegoś kondensatora przypadkiem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2021, o 08:41 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

Procki AT90S2313 mam dwa sprawdzałem je na najprostszym programatorze pod LPT (mam jeszcze starego laptopa) sprawdzając je najpierw w podstawce przylutowanej bezpośrednio do przewodów a później po podłączeniu do płytki AVT 3500 w celu wyeliminowania błędów na płytce mkAVR Calkulator rozpoznał prawidłowo.

Obrazek

ATB-USBASP + mkAVR Calkulator rozpoznaje prawidłowo ATtiny2313, natomiast AT90S2313 nie.

KANDA AT90s2313
1 - MOSI - 17
2 - VCC - 20
3
4
5 - RST - 1
6
7 - SCK - 19
8 - GND - 10
9 - MISO - 18
10

Sygnały MOSI, RST, SCK, MISO podłączone przez rezystor szeregowy 240 Ohm
Sygnał RST dodatkowo podciągnięty do VCC przez rezystor 20 kOhm
Na nóżce RESET nie ma kondensatora, ten co widać na płytce to jest kondensator blokujący podłączony pomiędzy VCC a GND procka.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2021, o 10:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

awojcick napisał(a):
podłączone przez rezystor szeregowy 240 Ohm

może te rezystory ?

Tak jak mówiłem wyjmij tego procka i wsadź go do stykówki - wtedy podłącz wprost do procka piny programatora i daj znać.

I rozumiem, że do tej pory sprawdzałeś te dwa procki w tej samej płytce tak ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2021, o 20:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

Oba procki sprawdzałem na tej samej płytce. Wgrałem nawet jakiś krótki program przy pomocy AVR PROG i program działał więc procek raczej OK. Nie miałem stykówki ale przygotowałem połączenie bezpośrednie ze złącza KANDA do podstawki DIP20 z procesorem kwarcem i kondensatorami. Czyli krótkie czyste połączenie ... ATB-USBASP nie rozpoznał AT90S2313, ATtiny2313 bez problemu rozpoznał.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2021, o 20:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

a miałeś pokazać mi co pojawia się w konsoli i nic - więc nie wiem jak dalej pomóc

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2021, o 21:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

W konsoli pojawia się komunikat jak na 1 zrzucie w pierwszym poście. Bez względu jak podłączam procka do ATB-USBASP, czy przez płytkę czy bezpośrednio komunikat jest taki sam.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2021, o 21:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

hmm to prawie niemożliwe bo sam w dawnych czasach miałem styczność z tym prockiem i normalnie działał - więc nie wiem co teraz mogłoby się stać żeby nie był odczytywany.

Ok a spróbuj (ale rób na razie testy na tych czystych połączeniach ok, bez tej płytki AVT) ... więc spróbuj zamiast klikać żółty klawisz:

1. wybrać ręcznie z listy AT90S2313
2. zaznaczyć ptaka Fusebity i ODCZYT
3. kliknąć zielony klawisz WYKONAJ

i daj znać czy może tak się udało coś z niego odczytać

aaaa! i jeszcze jedna rzecz

Nasz programator ma taką małą zworkę SMD zlutowaną domyślnie, jak na rysunku niżej, zaznaczyłem ją czerwoną strzałką.
Obrazek

możesz ją deliktanie rozlutować ? (przestanie wtedy wykrywać procki typu ATtiny10) ale później można zlutować i będzie je rozpoznawał, ale być może ta opcja mu tu coś przeszkadza ? nie wiem sprawdź - bo ja nie mam jak sprawdzić gdyż nie mam już takiego ZABYTKU pod ręką - chyba że będzie ci się chciało go do mnie podesłać (sam procek) jak tu nic nie wymyślimy ;) to ja to sprawdzę i powiem co i jak

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sie 2021, o 09:12 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

Witam

Czy zworka zlutowana czy rozlutowana efekt taki sam, czyli nie czyta, komunikat na konsoli jest inny:

Obrazek

Dziwne tylko jest to, że w tym samym układzie, na tym samym porcie podłączam programator AVR PROG i wszystko jest OK

Obrazek

A tak na marginesie to mam jeszcze nieraz doczynienia z zabytkami i specjalnie do ich obsługi muszę trzymać inne zabytki żeby je obsłużyć.
Stąd moje poszukiwanie nowych narzędzi do obsługi.
ATtiny2313 obsługuje normalnie zmieniam sobie fusy na pracę z zewnętrznym kwarcem i też bez problemu.
Skoro elektrycznie układ jest OK to może jakieś zależności czasowe.
Mam dwa takie układy jednego męczę drugiego mogę podesłać ;-)

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sie 2021, o 09:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

no to wiesz co? Podeślij mi proszę tego procka ... aż mnie to zaciekawiło co może być nie tak ... Oczywiście później odeślę go tobie. Jak coś to aktualny adres jest zawsze na naszej stronie www.atnel.pl w zakładce KONTAKT

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sie 2021, o 18:35 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

OK jutro wyślę ;-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2021, o 19:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

Mam nadzieję, że układ dotarł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2021, o 21:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26598
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1018

dotarł dotarł ale proszę się ze mną kontaktować już dalej w tej sprawie mailowo: biuro@atnel.pl

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 wrz 2021, o 03:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 sie 2021
Posty: 9
Pomógł: 0

OK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO