Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 paź 2020, o 07:34


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2020, o 11:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 cze 2015
Posty: 65
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 1

Witam.
Poszukuję sprawdzonego i prostego układu do podwajania napięcia.
Z przetwornika DC/AC wyłazi 0-5V a ja muszę mieć 0-10V do wej. analogowego centrali alarmowej.
Zasilanie układu mogę dostarczyć z centrali czyli 12V DC.
Jest trochę tego w necie, ale może ktoś z Szanownych Koleżanek/ Kolegów budował już taki układ, działa mu wyśmienicie i mógłby polecić.
Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 11:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 wrz 2016
Posty: 210
Pomógł: 14

ICL7660

_________________
de gustibus non est disputandum



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 12:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1028
Pomógł: 72

jaca napisał(a):
Witam.
Poszukuję sprawdzonego i prostego układu do podwajania napięcia.
Z przetwornika DC/AC wyłazi 0-5V a ja muszę mieć 0-10V do wej. analogowego centrali alarmowej.
Zasilanie układu mogę dostarczyć z centrali czyli 12V DC.
Jest trochę tego w necie, ale może ktoś z Szanownych Koleżanek/ Kolegów budował już taki układ, działa mu wyśmienicie i mógłby polecić.
Pozdrawiam.


weź sobie wzmacniacz np. MCP6002 w konfiguracji nieodwracającej ustaw dwoma rezystorami wzmocnienie x2. Bardzo proste, tanie i niezawodne rozwiązanie. Polecam :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

MCP zasilisz z 12V oczywiście.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Alef2 napisał(a):
ICL7660


To przetwornica która zapewnia -5V na wyjściu (względem masy).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 13:59 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2269
Pomógł: 106

A nie możesz przeskalować w centralce?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 04:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2019
Posty: 31
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 1

Alef2 napisał(a):
ICL7660

ICL7660 nie podwaja napięcia ale wytwarza napięcie o ujemnej biegunowości. Można dodając diodę i kondensator uzyskać dodatkowe napięcie dodatnie ale to nienajlepszy pomysł gdy są inne, tańsze rozwiązania.

Nic nie wiadomo na temat wymaganej wydajności prądowej, można domyślać się, że wystarczy niewielka. Jeśli tak, to tanim rozwiązaniem będzie odpowiednik MAX232. Inspiracji można szukać w nocie ICL7667. Zamiast drogiego ICL7667 można użyć bramek 74AC, jak nie trzeba wiele prądu 74HC.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 09:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 cze 2015
Posty: 65
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 1

micky napisał(a):
A nie możesz przeskalować w centralce?


Niestety nie. :(

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

Jarecki napisał(a):
weź sobie wzmacniacz np. MCP6002 w konfiguracji nieodwracającej ustaw dwoma rezystorami wzmocnienie x2. Bardzo proste, tanie i niezawodne rozwiązanie. Polecam :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

MCP zasilisz z 12V oczywiście.




No ale ja tu sobie przeglądam pdf-a i widzę że on ma zasilanie max 5,5V.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 10:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 mar 2019
Posty: 44
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 5

Możesz użyć LT1013 np. Bardzo fajny wzmacniacz operacyjny z możliwością zasilania go napięciem pojedynczym.

Jeżeli nie chcesz brać 12V z centralki, możesz zbudować potrajacz napięcia np na NE555.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 10:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 cze 2015
Posty: 65
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 1

ProgramistaAVR napisał(a):

Nic nie wiadomo na temat wymaganej wydajności prądowej, można domyślać się, że wystarczy niewielka.


Nie no wszystko wiadomo. Przecież napisałem że chodzi o wejście analogowe centrali, więc to będzie wejście pomiarowe, więc prądu tam nie trzeba nie wiadomo ile. :lol:
ProgramistaAVR napisał(a):

Jeśli tak, to tanim rozwiązaniem będzie odpowiednik MAX232. Inspiracji można szukać w nocie ICL7667. Zamiast drogiego ICL7667 można użyć bramek 74AC, jak nie trzeba wiele prądu 74HC.

A z tym MAX232 to mnie zastrzeliłeś. Tu to pojęcia nie mam jak go wykorzystać do podwajania napięcia z zakresu 0 - 5V. Gdybyś był uprzejmy pokazać aplikację jak go zastosować. :shock:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 10:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1028
Pomógł: 72

jaca napisał(a):
No ale ja tu sobie przeglądam pdf-a i widzę że on ma zasilanie max 5,5V.


Faktycznie, zapomniałem o tym. Zaproponowałem MCP6002 bo jest rail-to-rail ale istotnie, ma stosunkowo niskie napięcie zasilania.

Możesz użyć tego co Kolega Nef zaproponował albo np. https://www.tme.eu/pl/details/ts912aidt ... ectronics/

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Czterema elementami załatwisz temat bez kombinowania :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 10:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 cze 2015
Posty: 65
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 1

No właśnie. Tu nie ma co kombinować i słonia do furmanki zaprzęgać. Wzmacniacz operacyjny i będzie się działo. :lol:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 10:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1028
Pomógł: 72

jaca napisał(a):
Tu nie ma co kombinować i słonia do furmanki zaprzęgać


O to to to :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO