Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 paź 2020, o 06:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lut 2017, o 23:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Witam, mam dość nietypowy problem. Za żadne skarby nie mogę zaprogramować mikrokontrolerów w ilości 3 sztuk Attiny 2313. Zarówno w Eclipsie jak i MkAvrCalculator zgłaszają błąd weryfikacji flasza. Pomimo sprawdzenia na 2 komputerach, dwóch programatorach(SI prog i FT232 z zestawu uruchomieniowego) kilku źródeł zasilania i 2 wersji MkAvrCalculator jest to samo. W identycznych warunkach i bez problemu programuje Atmege 8, Atmege 16 oraz co ciekawe również Attiny 2313 w wersji do montażu powierzchniowego(moduł z dekodera echostar). Jeden układ mam od około 1,5 roku i ma nr serii 1J7071-2 kolejne są prosto ze sklepu kupione wczoraj i maja oznaczenie 2U2753-5.
Nie można tez przestawić Fuse Bit na 1 egzemplarzu z serii 2U2753-5 - MkAvrCalculator zgłasza wprawdzie ze operacje przeprowadził ale pod powtórnym odczycie są ustawione tak ja były(fabrycznie) Drugi nie robi problemów. Ma ktoś jakiekolwiek pomysły ?? Spotkał się z problemami akurat z tą konkretna wersją ? Płytkę mam już gotowa pod konkretny mikrokontroler a tu lipa :/.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2017, o 23:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 334
Pomógł: 32

Pokaż schemat tego co stworzyłeś.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2017, o 23:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Jutro zrobię zdjęcie
Podłączone jest ok na 99,9%

Pin 1(PA2) reset do VCC przez opornik 4,7k, do pinu podłączony przewód RESET z programatora
Pin 10 masa
Pin 20 zasilanie 5V
Pin 19 PB7 sygnał SCK z programatora
Pin 18 PB6 sygnał MISO z programatora
Pin17 PB5 sygnał MOSI z programatora
dodany kondensator filtrujący. Choć inne procesory które mam i programuje nie wymagają ani opornika ani kondensatora i programują się OK. Procesor się zgłasza, wsad tez się wgrywa i można go odczytać. Nie wiem czy może problemem są jakieś uszkodzone biblioteki czy pliki.
Przed momentem sprawdziłem ze PONY PROG na programatorze SI prog weryfikacje przeprowadza i jest OK. Fuse bitów nie sprawdzałem bo nie umiem w tym ustawiać



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2017, o 20:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

ObrazekObrazekObrazek
obiecane zdjęcia
Przewody od programatora do układu
TS -MISO zółty
SR-SCK pomarańczowy
CD-MOSI czarny
RI-RESET zielony
W tym układzie atmega działa bez problemu. Z 3 mikrokontrolerów 2313 działa jeden z sygnatura 2U2753-5 ale program dziwnie długo się łączy i wykonuje zmiany. Dużo szybciej te operacje trwają w przypadku atmegi Sprawdziłem i w przypadku programu Pony Prog nie ma żadnego problemu z weryfikacja programu i przestawieniem FUSE BITÓW Wychodzi ze to jakiś problem z oprogramowaniem. Wgrałem od nowa AVRDUDE ale dalej to samo. Na co jeszcze zwrócić uwagę ??? Dalej nie wiem tylko czemu układ w innej obudowie działa bez problemu :/Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2017, o 20:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 334
Pomógł: 32

1) Dlaczego reset ściągasz rezystorem do GND?
2) Sprawdzałeś, czy wszędzie masz przejścia sygnałów? (Miernik i sprawdzasz.)
3) To od nóżki VCC do nóżki GND, to Kondensator?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2017, o 21:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Rzeczywiście nie zauważyłem tego :( Człowiek stary i ślepy. Faktycznie ze jak ktoś spojrzy świeżym okiem to od razu znajdzie błąd. Po zmianie na resecie działa wszystko ok. Z tym ze jeden z mikrokontrolerów 2U2753-5 dalej nie działa :/ Widać uszkodzony od początku był. Ciekawe ze Pony Prog działa poprawnie. To nad procesorem to faktycznie kondensator. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

Edit
Niestety moja radość była krótka- po ok 5 zaprogramowaniach(bez żadnych zmian elektrycznych ale po poprawieniu resetu) w układzie dalej to samo :/ Zawsze błąd weryfikacji przy około 97 % niezależnie od wielkości wsadu i rodzaju programatora czy zasilania. Napisałem krótki program demo do zegarka nixie i ta chwile po skompilowaniu wgrywam za pomocą Pony Proga - wtedy przechodzi weryfikacje i działa bez problemu :) Przynajmniej na tą chwile. Najprawdopodobniej wiec mam coś skopane z oprogramowaniem lub systemem operacyjnym. Jest 1:30 a ja mam już na dziś dość wszystkiego... Dobrze ze choć częściowo udało mi się dojść co jest nie tak i wyeliminować cześć sprzętową i może jutro w końcu skończę program i będę cieszył oko przeskakującymi cyferkami



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2017, o 13:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25953
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 980

Elwood napisał(a):
Zawsze błąd weryfikacji przy około 97 %

bo masz błędy w układzie elektrycznym

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2017, o 00:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

mirekk36 napisał(a):
Elwood napisał(a):
Zawsze błąd weryfikacji przy około 97 %

bo masz błędy w układzie elektrycznym

Nie wiem niestety jakie to mogą być błędy w układzie elektrycznym. Odchudziłem do testów układ na stykówce do maximum - tylko programator i zasilanie z USB. Nic po za tym. Sprawdzone 2 razy przejścia. Efekt był taki ze Atmega8 programowała się bez problemu a Attiny raz wykrywało a raz nie, w każdym razie na atmedze8 nie miałem NIGDY błędu a na Attiny ani razu nie udało mi się zaprogramować procka. Przeprowadziłem około 30 prób ze zmiana programatora, zasilania, komputera itd itd efekt bez zmian.Z atmega8 wszystko w porządku, Attiny nie chce się programować. Poświęciłem kilka godzin i wymieniłem układ z Attiny na Atmege w zegarku. Po zamianie układu programuje się bez problemu 8-)

Podczas testów już po zmianie układu w zegarku na Atmege wynikła tez ciekawa sytuacja.
Układu po podłączeniu +5V na logike (uzyskiwanego z LM7805 zasilanego z 12V ) i tych samych 12 V na zasilanie przetwornicy HV nie komunikował się. Nie rozpoznawało sygnatury procesora. Zmiana w postaci podłączenia 12V na przetwornice i 5V bezpośrednio z zasilacza również nic nie dała. Użyty był zasilacz GX34W-5-12 dający napięcia o wartościach 5V i 12V oraz prądzie poszczególnych linii niby 2 A. Jest on w zestawie przejściówki SATA -USB ( dysk twardy na nim działa bez problemów).
http://stelnet.w.interiowo.pl/cz10.html
Po zmianie zasilania na zasilacz ATX L&C 300W komunikacja jest bezproblemowa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2017, o 00:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 wrz 2014
Posty: 262
Pomógł: 12

Elwood napisał(a):
Po zmianie zasilania na zasilacz ATX L&C 300W komunikacja jest bezproblemowa.

Chyba prądu brakowało Twojemu uC-300W i już chodzi jak należy :P

A tak poważnie...
Gdzie kupiłeś uC? Jakiś czas temu kupiłem 5szt. ATtiny2313 w Chinach i miałem jakieś dziwne jazdy z nimi-nie chciały się programować, a jak się zaprogramowały to nie chciały działać itd. Kupiłem 1szt. w Polsce i jak ręką odjął, zero problemu z czymkolwiek.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2017, o 23:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Kupiłem w sklepie niedaleko mnie. Prowadzi go 2 gości i zaopatruje się u nich od kilku lat w części i nigdy nie było problemów z zakupionymi rzeczami. Myślę ze zaopatrują się w jakiejś dużej hurtowni np TME czy Farnellu ale kto ich tam wie... Mogli tez kupić na aliexpress jak każdy.
Na początku myślałem ze jest problem z oprogramowaniem ale przecież attiny z modułu programował się bez problemu(a mam 2 takie z demobilu i oba ok) teraz jestem raczej już pewien ze z samymi układami jest coś nie teges. Dlatego założyłem temat aby zobaczyć czy inni tez maja problemy z ta akurat konkretna wersja attiny.
Okazało się jednak ze wróg nie dał za wygrana :/ Po wymianie procka brakło mi miejsca na przyciski w środku obudowy. Postanowiłem więc wykorzystać ze wspomnianego dekodera echostar płytkę SW-LED - fajna z 3 przyciskami nadaje się akurat do takich projektów i tymczasowo dać ja na zewnątrz aż wymyśle jak ja wkomponować lub dodam ustawianie z pilota. . Program który wcześniej był ok teraz świruje... Okazało się ze przyciski nie mają przerwy w sobie a nie wciśnięte maj opór ok 1k co atmega widzi jako zadziałanie i program idzie w krzaki. Wiec sprawdzajcie na spokojnie wszystkie części z demobilu zanim je zastosujecie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2020, o 22:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 sty 2014
Posty: 71
Lokalizacja: Łódż
Pomógł: 1

Z racji większej ilości czasu ostatnio z wiadomego powodu 8-) i potrzeby zastosowania 2313 w projekcie wróciłem do tematu. Udało się ustalić następujące rzeczy :

1) Rezystor resetu MUSI być w okolicach 10Kohm a najlepiej nawet trochę więcej - wtedy programują się bez problemu. Atmegi 8 i 16 nie są aż tak wymagające pod tym względem - zazwyczaj stosowałem mniejsze wartości do około 4,7K i zawsze wszytko działało bez problemu. Bez znaczenia jakie zasilanie i programator itd

2) Programator PONYSER działa tylko z 1 egzemplarzem 2313 zawsze, z dwoma pozostałymi nie działa wcale. Z tym działającym łączy się przy pracy na częstotliwości 8 MGHz,(wewnętrzny oscylator) po zmianie na zewnętrzne źródło taktowania na kwarc 12MGHz już nie działa. Nie rozpoznaje procesora. Nie wiem tylko dalej czy to wina samego programatora czy zasilania procesora czy może samego procesora. Zasilacz mam raczej porządny na bazie zasilacza z japońskiej kasy fiskalnej. Reszta innych procesorów w postaci atmegi 8/16/128 oraz Tiny26 i 2313 w obudowie smd działają zawsze i bez problemu w każdych warunkach. Wiec jednak obstawiam trefne 2313
3) Programator FT232 z zestawu (nie ATB) działa z każdym z tych 3 bez problemu, zasilanie jak wyżej.

Mam wrażenie ze po zastosowaniu zewnętrznego źródła taktowania całość działa jakby stabilniej - możliwe ze te 2313 mają uszkodzone lub źle skalibrowane fabrycznie oscylatory RC i stąd te problemy ??? Na razie wgrywałem wsad wielkości ok 200 bajtów, w miarę tworzenia programu zobaczymy jak będzie to działać. Wcześniej tez małe programy podczas testów czasem udało się wgrać a duże powodowały błąd weryfikacji pamięci



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO