kicajek napisał(a):
Witam
Od niedawna zacząłem przygodę z AVR-kami. Jak na razie moja praca wygląda tak, jakby myśliwy mając porządnego sztucera bił zwierzynę kolbą
; .......
Może pytanie jest banalne ale na jakie kol.Mirekk36 nie odpowiadał?.
hahaha dobre
... ale żeby tak nie bić tą kolbą to może tak pytanie pomocnicze
... czy kolega już np w ogóle majstrował taką statyczną tablicę LED ? czy w ogóle używał np rejestrów przesuwnych - i pytanie jest po prostu związane z kontynuacją tego poznawania ? Bo odpowiedź tu byłaby całkiem inna .... niż
gdyby kolega jeszcze np nawet za dobrze diodą LED nie pomigał a tak bardzo na wyrost .... pyta o coś z czym się jeszcze nie zetknął ?
Jeśli to drugie - to ciężko tak wprost odpowiedzieć bo to trzeba by było za dużo od początku tłumaczyć ale ...
w telegraficznym skrócie .....
płynne przewijanie napisów/obrazów nie ma nic wspólnego ze stroną sprzętową (a kolega tak to chyba próbuje sobie kojarzyć - wnioskuję czytając pytanie ) ... więc to duży błąd
bo tak na prawdę czym innym jest przygotowanie samego wyświetlania np statycznego na rejestrach przesuwnych z możliwością multipleksowania jeszcze .... a czym innym jest wyświetlanie takiego obrazu z pamięci RAM lub FLASH
jeśli więc już się zrobi statyczne wyświetlanie - i od tego trzeba zacząć swoje rozważania - to dopiero potem myślimy o przesuwaniu, czyli np albo cyklicznym przesuwaniu obrazu w pamięci a wyświetlacz cały czas i tak wyświetla jej zawartość albo np wyświetlanie kolumna po kolumnie całego napisu z przesuwaniem jego współrzędnych na ekranie
więc jak coś to odpowiedz na pytanie pomocnicze ok ?
www.youtube.com/mirekk36 ]