Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lut 2025, o 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2017, o 18:30 
Nowy

Witam
Ponieważ dopiero raczkuję w programowaniu avr, więc mam też problem z znalezieniem odpowiedzi na następujące pytanie:
Czy da się zrealizować jakiś mały projekt urządzenia na atmegę (nie ważne jaką), w którym było by zrealizowane tłumaczenie ilości impulsów elektrycznych (około 2V )na tekst ?.
W praktyce miało by to wyglądać następująco - do urządzenia wchodzą sygnały w odstępie np 30ms, przykładowo 8 i przerwa 1 sekundę po czym znów 8 po 30ms i przerwa 1 sekundę i tak w kółko, to urządzenie wyświetliło by tekst "kod 8" na wyświetlaczu. Gdyby natomiast było więcej kodów, np: 8 przerwa 1 sekundę i następnie 3 i przerwa 1 sekundę i tak w kółko to urządzenie musiało by podać na wyświetlaczu tekst np. - "kod 8,3" , bądź "kod 8 + 3", itp. Szukałem na forum jakiejś odpowiedzi na moje pytanie ale albo nie wiem jak je zadać albo nic nie ma takiego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2017, o 18:34 
Użytkownik

Hej,
Taki program sam napiszesz po przeczytaniu niebieskiej książki Mirka - tzw. BB :)
Wiadomości tam zawarte pozwolą Ci (oczywiście po praktycznym przerobieniu przykładów z książki) na wykorzystanie przerwań zewnętrznych do zliczania impulsów i wyświetleniu ich na LCD tak jak sobie tego życzysz.

PostNapisane: 7 paź 2017, o 22:46 
Użytkownik

Ja osobiście bym to zrobił troszkę inaczej niż proponuje przedmówca, a mianowicie użyłbym jednego timera do zliczania impulsów, a potem w timerze programowym dekodowanie. Szczegółów nie dam(przynajmniej na razie), bo myślę, że możesz sam nad tym przysiąść ;)

PostNapisane: 13 paź 2017, o 13:54 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi, @buzz11 z całym szacunkiem dla autora BB ale mam bardzo ograniczony czas więc ciężko mi wygospodarować go na edukację z doświadczeniami. Bardziej skupiam się na gotowych rozwiązaniach w tym z różnymi formami przykładów i podpowiedzi tak jak to zrobił @robi99956, naprowadził mnie na część mojego zamierzenia t/j jak zliczyć impulsy. Zbliża się weekend więc usiądę do kompa i postaram się ogarnąć zagadnienia tego timera.

Strefa czasowa: UTC + 1