Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 22:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Projekt Robota
PostNapisane: 3 paź 2012, o 18:42 
Użytkownik

Witam , ostatnimi czasy wymyśliłem budowę robota którego zadaniem było by przemieszczanie się i penetrowanie np, jakiegoś pomieszczenia jeździł by sobie po domu, przy okazji chciał bym dołączyć kamerkę bezprzewodową dzięki której mógł bym opserwować jego pracę.

Czyli założenia robot ma być suwerenny z możliwością podglądu zadania które wykonuje :D No to to by było założenia teraz praktyka.

Po patrzyłem i zebrałem części które leżały nie użytkowane niestety są to elementy przewlekane lepsze to niż nic w końcu kiedyś był inne plany ich wykorzystania ale nie zostały zrealizowane w pełni .

Elementy które chciał bym zastosować: (z racji tego ,że już je mam )
*Cpu Atmega 8/48
*mostek-h L293D( nie jest to szczyt marzeń ale z racji że robot nie będzie musiał szybko jeździć wystarczy mostek który może wytrzymać opciążenie 600mA na kanał )
*Trzy analogowe Sharpy 10-80cm(oczy robota główne i jedyne czujniki http://botland.com.pl/29-sharp-gp2y0a21 ... -80cm.html daję linka gdyby ktoś nie wiedział jakie )
*Akumulator Li-po +7,4V 900mA
*drobnica (rezystory ,kondensatory , dławiki, diody Led, przełączniki)

Więc stworzyłem taki schemacik nie skomplikowany ,ale chciał bym do niego dodać jeszcze (nie wiem jak dlatego pytam bo dopiero się uczę)

*Ekranik Lcd jak (najlepiej 1x16 )
*obsługa serwa lub dwóch (aby poruszać kamerką )
*myślałem nad modułem bluetooth (ale to już jako tak dodatek :D)

Jak zostanie (to wiem ) jakieś miejsce to dorzucił bym led-y oświetlające i jakieś przełączniki (przydałby by się z dwa )
Ogólnie jestem zadowolony z pomysłu :D

Co sadzicie o tym projekcie ?

Atemga 8/48 da sobie radę czy raczej nie trochę mało wyprowadzeń :( co jest nie wątpliwym minusem ale coś kosztem czegoś.

Robota chciał bym potraktować jako taki sprawdzian samego siebie co się nauczyłem i w ogóle przy okazji poćwiczę programowanie co nie koniecznie musi być proste :(.

Dobra wrzucam schemacik i płytkę (uwaga płytak jest nie skończona nie rozlałem masy bo będę jeszcze podłączał do niej elementy o które pytam ):D

Macie może jakieś rady coś zmienić ?
Co w ogóle o tym sądzicie dobry pomysł czy raczej nie ?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2012, o 19:29 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dołączenie AREF bezpośrednio do GND to błąd. Pomiędzy AREF a GND wstaw kondensator 100nF. Wszystkie filtry LC są nie w tak jak powinny. Od źródła napięcia pierwszy powinien być dławik.

PostNapisane: 3 paź 2012, o 19:45 
Moderator

Jeśli już to na pewno nie ATmega48 bo bardzo mało pamięci programu....

A zamiast kupować ATmega8 (nie rób tego i nie kupuj szrota) ..... chyba że już masz to rozumiem

przecież jest do kupienia ATmega88 .... zresztą cała seria gdyby zabrakło ci pamięci

ATmega88/168/328

takie same wyprowadzenia i rejestry - poza tym że w każdym o 2x więcej każdej pamięci

i jak mówi Krauser jak najszybciej odłącz AREF od GND ale też przypadkiem nie podłączaj go do VCC ...... tylko tak jak napisał kolega wyżej przez kondesnator do GND bo zjarasz procka i na tym się skończy pierwsze podejście do robota

poza tym popatrz jeszcze raz uważnie - podawałem ci link - na końcowe schematy

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

przecież masz tu jak na tależu podane jak podłączać zasilanie procka itp (na końcu dwa rysunki)

PostNapisane: 4 paź 2012, o 13:47 
Użytkownik

Poprawiłem zasilanie przy robocie tak jak pisał "Krauser" poprawiłem dławiki , dodałem jeszcze dwie diody led i dwa przełączniki .
Masz rację "mirekk36" atemga 8 to szrot ale obecnie niestety mam w domu aż 3 atmegi 8 i dwie 48 nie wykorzystane :( to do takiego małego projektu jak ten chciałem dać.Kiedyś niestety dałem się namówić na ich zakup :(
Trochę mało tych wyprowadzeń zostało :(
Teraz muszę zastanowić się nad ekranikiem Lcd jaki wybrać :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 4 paź 2012, o 14:23 

LED2 i LED3 potrzebują rezystorów i możesz podłączyć je do MOSI/PB3 i SCK/PB5. Na typowy wyświetlacz LCD1602 zostanie ci wtedy 6 I/O i 2 wolne PB6 i PB7.

PostNapisane: 4 paź 2012, o 17:51 
Użytkownik

Dobra dodałem LCD nawet starczyło pinów dla niego niestety zabrakło dla dwóch diod i przełącznika jednego jak można to podłączyć MOSI,MISO,SCK żeby było to do programatora usbasp i do tych trzech elementów ?

Wcześniej wspominałem o tym, że chciał bym zamieścić jeszcze wyprowadzenie do serwa lecz przy braku wolnych wyprowadzeń rezygnuję z tego pomysłu :(

Dobra mam jeszcze pytanie do Mirka gdzie kupiłeś tą kamerkę http://www.forbot.pl/forum/topics7/inny ... vt3064.htm ?
Szkoda że zabraknie mi wyprowadzeń do modółu bluetooth.

Załączniki:

PostNapisane: 4 paź 2012, o 17:54 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Może wybierz procesor z większą liczbą wyprowadzeń? A ten zostawisz do innych zadań.

PostNapisane: 4 paź 2012, o 19:22 

Wykorzystaj dostępne wyprowadzenia, bo jak trafisz na ATtiny85 i zostawisz XTAL1 i XTAL2 nie podłączone oraz MISO, MOSI i SCK tylko dla programatora to zostanie ci 0 wyprowadzeń do wykorzystania w Twojej aplikacji.
MOSI i SCK podczas programowania stają się wejściami procesora i są sterowane przez programator. Jak wiesz USBASP to też procesor i poradzi sobie z wysterowaniem LEDów. Przycisku tam nie warto dawać, bo jak przypadkiem będzie wciśnięty to zrobisz zwarcie linii wyjściowej programatorowi.
MISO podczas programowania staje się wyjściem procesora i tam też nie podłącza się czegoś co wymusza sygnał np. przycisk.
Najlepiej tam podłączyć coś co może być uruchomione bez obawy np. LED. Nie warto tam podłączać linii które sterują np. przekaźnikiem, bo podczas programowania można odpalić rakietę i będzie problem :lol: Jeśli nie ma innego wyjścia to najprościej wtedy podłączyć takie rzeczy za pomocą zworek (JUMPER) i zdejmować je na czas programowania.
Linie XTAL1 i XTAL2 w tym procesorze możesz używać jak chcesz jeśli nie zamierzasz tam podłączać rezonatora.
Linia RW wyświetlacza może być sterowana przez mikrokontroler ale nie musi. Możesz podłączyć ją na stałe do GND.

PostNapisane: 4 paź 2012, o 19:39 
Użytkownik

albo użyj dodatkowo expandera portów ;)

PostNapisane: 4 paź 2012, o 20:18 
Użytkownik

Zmieniłem procesor na atmege 32 dzięki temu zyskam parę dodatkowych wyjść bez żadnego ryzyka tam po porostu było ich za mało :(
Dobra wiecie może jak podłączyć bluetooth?
Jaki polecacie kupno gotowego modułu czy samodzielnie budować ?
Jak zrobić sterowanie do serwa ?
hymmm co byście proponowali jeszcze dodać jakieś ciekawe moduły?

Załączniki:

PostNapisane: 4 paź 2012, o 20:31 
Użytkownik

BTM-222 załatwi sprawę jest doskonale udokumentowany
pomyśl może o jakiś czujnikach MEMS

PostNapisane: 4 paź 2012, o 20:32 
Użytkownik

Co to są za czujniki ?
Btm-222 niestety trochę drogi :( http://sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-BTM-222/6

PostNapisane: 4 paź 2012, o 20:39 
Użytkownik

tani nie jest , ale jest dobry

a w memsach masz compasy, żyroskopy, akcelerometry i wiele innych

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

po za tym BTM-112 jest droższy i da sie to przeżyć

PostNapisane: 4 paź 2012, o 21:18 
Moderator

kamerkę kupiłem gdzieś kiedyś na alledrogo

PostNapisane: 5 paź 2012, o 22:10 
Użytkownik

Obecnie schemat wygląda tak.

Chciał bym dodać jeszcze z jedno serwo ale nie wiem zbytnio jak ?

"Sun opisywał na forum i na swojej stronie jak kontroler od Nintendo Wii, nazwany Nunchuck użyć we własnym projekcie (działa on w oparciu o magistralę I2C, zawiera akcelerometr, przyciski (chyba 2 jeśli dobrze pamiętam) oraz Joya. Więc idealnie nadaje się do sterowania różnymi robotami " Mógł byś dać mi do tego link bo nie wiem gdzie szukać a mogło by być fajnym dodatkiem :D

Spoko mam jeszcze 6 wyprowadzeń jak nie będzie czego tam dać to diodek dorzucę :D

Załączniki:

PostNapisane: 6 paź 2012, o 15:49 
Użytkownik

Przedstawiam obecny schemat i płytkę ,proszę o sprawdzenie :D
Może nawet dziś już będę trawił :D

Załączniki:

PostNapisane: 6 paź 2012, o 16:30 
Moderator

tak jak pisze kolega wyżej, te krzyrzujące się ścieżki na TOP które można byłoby uznać za ręcznie robione przelotki to po prostu masakra w stylu laurkowym - nie rób tak - i projektuj tak płytkę jednostronną aby przelotki ręczne były najlepiej w liniach prostych i nie krzyżowały się czy też nie przebiegały na ukos pod jakimiś elementami typu scalaki bo to zgroza :(

PostNapisane: 6 paź 2012, o 19:03 
Użytkownik

Tak są to tylko przelotki które w rzeczywistości będą inaczej ułożone macie rację nie wyglądają ładnie :D
A co z resztą chyba nie najgorzej ?

PostNapisane: 13 paź 2012, o 17:19 
Użytkownik

Witam niestety płytka jedno stronna którą zrobiłem(wytrawiłem) nie spełniła moich oczekiwań musiałem przeprojektować ją na dwu stroną :D Będzie trochę trudniejsza do wytrawienia i wykonania warstwy ochronnej ale niestety trzeba .
Mam takie głupie pytanie czy jeśli porobiłem przelotki pomiędzy dwoma warstwami (tak zwane luźne przelotki dla masy).
Czy muszę lutować każdy element obustronnie z każdej strony czy tylko wystarczy z jednej ? (pytam bo nie wiem proszę o odpowiedź )
Płytka wygląda obecnie tak.

Załączniki:

PostNapisane: 13 paź 2012, o 18:44 

Poprowadziłeś ścieżki przez pady na stronie TOP. Zrobiłeś DRC ?

PostNapisane: 13 paź 2012, o 19:19 
Użytkownik

Robiłem na zasadzie zmiany z warstwy bottom na top podczas prowadzenia ścieżek dlatego są przelotki przy nich do polutowania ale ty to wiesz penie lepiej (opisuję jak robiłem) potem rozlałem dwa poligony najpierw na bottom potem na top (nazwałem ja GND) i porobiłem dodatkowe przelotki (takie jak były w kursie o eaglu nie za dużo ponieważ sam będę wytrawiał płytkę ). nie prowadziłem przez pady na stronie top , nie wiem jak się używa drc (chyba że nie świadomie użyłem ).
Chciałem się tylko dowiedzieć czy wystarczy jak polutuję elementy np.podstawkę tylko ze strony bottom (przelotki rzecz jasna z obu stron ).

PostNapisane: 13 paź 2012, o 20:39 

W tym przypadku koniecznie wykorzystaj podstawkę zwykłą i oczywiście lutuj tylko od strony bottom. Jak użyjesz precyzyjnej to będziesz mieć zwarcie w układzie. Nie dam ci gwarancji, że to będzie działać, ponieważ pomimo braku metalizacji i tak ścieżka może mieć kontakt z wyprowadzeniem w otworze. Sam sobie utrudniasz sprawę z takim podejściem. Spójrz na kondensator C9. Przylutujesz go tylko od strony bottom, ale jak go troszkę wygniesz to możesz zewrzeć jedno z wyjść do masy. Ja odradzam montaż układu w takiej postaci.

PostNapisane: 13 paź 2012, o 23:17 
Użytkownik

Taka podstawka się nadaje ? http://botland.com.pl/94-podstawka-do-u ... 5-szt.html
To co powinienem zrobić żeby nie wystąpiła możliwość zwarcia i aby płytka była wykonana poprawnie (wielkość obecna płytki jest dopasowana do projektu wiem że da się zrobić mniejszą )?

PostNapisane: 14 paź 2012, o 13:16 

O taką podstawkę mi chodziło, ale co z innymi elementami. Brakuje ci jeszcze 9 przelotek na masie, aby wszystkie elementy lutować tylko od strony bottom. Spójrz na stronę bottom i tam gdzie masz "rozlaną" masę tam wszędzie dodaj przelotki np. obok SV5, C5, LED3, S3, S2, R3, C9, SV1, C13.
Jak chcesz mieć dobrze to poprowadź te 4 ścieżki na stronie top pomiędzy padami.

PostNapisane: 21 paź 2012, o 19:34 
Użytkownik

Jeny ale mnie tutaj dawno nie było trochę czasu nie było ale z tego co zrozumiałem bądź nie w warstwie top usunąć pady aby nie było nie potrzebnych zwarć tak ?
A na warstwie bottom dodać przelotki do masy ?Tylko jak dodaję te przelotki to robi się coś takiego.

Załączniki:

PostNapisane: 5 gru 2012, o 19:09 
Użytkownik

Witam
Mam tutaj poprawioną wersję płytki dwustronnej 90x90mm. Zastanawiałem się nad zmniejszeniem płytki ale jest mi to nie potrzebne ponieważ obudowa robota będzie 100x150mm w założeniach więc zmniejszanie tej płytki nie miało by sensu moim zdaniem teraz wydaję się ,że wszytko jest dobrze wrzuciłem plik w rar i jpg jak kto woli nie wiem macie jakieś uwagi do tej płytki ? Planuję ją wytrawiać w piątek :D Teraz to praca nad tym robotem ruszy nabierze tępa :D

Załączniki:

PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:32 
Użytkownik

plik brd jest w tym pliku rara bo nie mogłem w rzucić pliku brd. nie wiem dlaczego dlatego go spakowałem ok wrzucam bottom i top .
Tak jest ok ?

Załączniki:

PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:58 
Użytkownik

no nie no po co mi pady na warstwie top jak z nich zupełnie nie korzystam ,w sumie trawiłem już na mniejszych odległościach ale poprawię a do czego jest to drc ? Niestety straciłem kiedyś dane z kompa i teraz schemat do tego mam w innym projekcie a ta płytka jest do tego ale nie chce się połączyć ze schematem nie wiem dlaczego ?

Strefa czasowa: UTC + 1