Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 22:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lis 2012, o 20:06 
Nowy

Napisałem program, w którym stworzyłem dwie tablice:
Kod:
char kod [] = "open";
char wpis [] = "";

pierwsza tablica przechowuje ciąg znaków "open", natomiast do drugiej tablicy program wpisuje znaki w zależności od wciśniętego przycisku. Każdy przycisk wpisuje do tablicy wpis odpowiedni znak
np.
Kod:
strcat (wpis, "p");

w dalszej części program porównuje te dwie tablice (kod i wpis) przy pomocy
Kod:
int wynik= strcmp(kod, wpis )

(zmienna wynik jest typu char)

W zależności od wartości zmiennej wynik program wykonuje odpowiednie operacje.
Program ogólnie działa ale tylko raz. Jeśli wcisnę odpowiednią sekwencję przycisków, czyli w tablicy wpis jest słowo "open", zmienna wynik = 0 (tablice są sobie równe).
I teraz chciałbym zacząć wszystko od początku. Problem w tym, że po kolejnej próbie wpisania odpowiedniej sekwencji przycisków tablice są sobie nierówne. Pomyślałem, że należy skasować poprzednie wartości (znaki) wpisane do tablicy wpis zanim zacznę wpisywać do niej znaki od nowa.

Nie wiem jak wyzerować tablice, jak ją przywrócić do stanu z początku programu? Próbowałem ją tworzyć od nowa tak jak na początku programu ale to nic nie daje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2012, o 20:15 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tak nigdy nie rób, bo spotkają cie później przykre niespodzianki. Musisz przewidzieć ilość znaków + znak końca łańcucha '\0'.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 27 lis 2012, o 21:35 
Nowy

Dzięki. Teraz działa tak jak chciałem, choć nie do końca zrozumiale ;)

Nie wiem dlaczego nie mogę umieścić
język c
jedno pod drugim.
Wiersz 2. muszę mieć w pętli głównej programu, żeby działało.

PostNapisane: 27 lis 2012, o 22:48 
Użytkownik

Adrian decydując się na łańcuch znakowy powinieneś zarezerwować dla niego miejsce w tablicy - nie może być
język c
- kompilator tego nie rozumie - nie zarezerwuje miejsca - bo nic nie ma - tablica nie jest zainicjalizowana żadną wartością
Uszy oznaczają tylko początek i koniec łańcucha

PostNapisane: 27 lis 2012, o 23:06 
Moderator

Adrian napisał(a):
Dzięki. Teraz działa tak jak chciałem, choć nie do końca zrozumiale ;)

Nie wiem dlaczego nie mogę umieścić
język c
jedno pod drugim.
Wiersz 2. muszę mieć w pętli głównej programu, żeby działało.

teraz to zamieszałeś na MAX'a ;)

Krauser podał ci dwa alternatywne sposoby definiowania tej samej tablicy a nie definiowania i czyszczenia.

więc jeśli ty tą pierwszą linię tablicę tworzysz jako zmienną globalną a drugą w funkcji main.c to tworzysz pan drugą zmienną o takiej samej nazwie tyle że LOKALNĄ, która zakresem widoczności przykrywa globalną i masz w efekcie w mainc() dostępną tylko tą drugą i to wcale nie wyzerowaną tylko z jakimiś śmieciami na stosie bo to zmienna lokalna.

Nie baw się w tworzenie tablic w funkcjach panie kochany

i jako zmienną globalną utwórz sobie

Kod:
char wpis[6];

co będzie oznaczało tablicę 6-elementową gdzie każdy element jest typu char. Jeśli to będzie zmienna globalna to również będzie ładnie wyzerowana przy starcie programu.

i sobie jej używaj dalej jak chcesz.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

poza tym KONIECZNIE przeczytaj rozdział o STRINGACH w książce - bo coś mi się wydaje że albo go w ogóle opuściłeś albo przeczytałeś po łebkach ? czy się mylę ? ;)

PostNapisane: 28 lis 2012, o 00:17 
Nowy

Skoro to są dwa alternatywne sposoby definiowania tablic to teraz rozumiem, trochę mnie zmylił komentarz "//zmienna globalna zostanie wyzerowana". Są to moje pierwsze programiki w C i mam spore braki w tym temacie.
Cytuj:
poza tym KONIECZNIE przeczytaj rozdział o STRINGACH w książce - bo coś mi się wydaje że albo go w ogóle opuściłeś albo przeczytałeś po łebkach ? czy się mylę ? ;)

Masz sporo racji :) Wiem, że to jest komercyjne (że tak to ujmę) forum ale za to rzetelne i dlatego zadałem tu pytanie. Niestety nie posiadam żadnej książki opisującej język C.

PostNapisane: 28 lis 2012, o 00:55 
Moderator

Adrian napisał(a):
Masz sporo racji :) Wiem, że to jest komercyjne (że tak to ujmę) forum ale za to rzetelne i dlatego zadałem tu pytanie. Niestety nie posiadam żadnej książki opisującej język C.

Aaaa no to widzisz, na tym forum spotykają się właśnie hmmm głównie czytelnicy książek Atnela

http://atnel.pl/wydawnictwo.html

chociaż nie zawsze - ale jednak warto mieć przynajmniej tą pierwszą niebieską książkę jak zaczynasz - bo wtedy sporo czasu byś zaoszczędził a nauka języka C poszłaby z kopyta i dużo szybciej, popytaj o opinię n/t książek innych forumowiczów - czy się opłaca nabyć

mówię o tej, szczególnie dla ciebie jako początkującej osoby

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

PostNapisane: 28 lis 2012, o 01:42 
Nowy

Co do książki, to nie mam wątpliwości, że jest to ciekawa pozycja. Może sobie kiedyś zrobię prezent w takiej postaci ;)
Cytuj:
- bo wtedy sporo czasu byś zaoszczędził a nauka języka C poszłaby z kopyta i dużo szybciej,
Na razie mi się nie śpieszy. Gdy muszę coś napisać to zawsze pozostaje mi Asembler i Bascom, ale w tym pierwszy przypadku zaczynają mi doskwierać kilkustronicowe tasiemce realizujące kilka funkcji. Dlatego powolutku uciekam w alternatywny język czyli C.

Strefa czasowa: UTC + 1