Witam, i znowu ląduje na dziale rybnym

ale korzystam póki mogę , a myślę, że warto. Jako, że pewnien z kolegów na forum powiedział mi,że są tu alarmowcy. To ja własnie mam pytanie do co do alarmu, a konkretnie alarmu, który generowanego przez czujnik CO.
Dokładniej, to mam ustalony pewien próg napięcia, po którym aktywuje alarm ( w nim włączam przekaźnik). A jak przekaźnik, to czytałem na forum coś o histerezie. Czy mógłby mi ktoś jasniej przybliżyć temta histerezy? Jak najlepiej ja stosować programowo. Może jakis fajny algorytm przykładowy? Nie żebym odrazu chciał gotowca no ale...
Druga sprawa, to też jest taka ze się zastanawiam czy wgl stosować "histereze", ponieważ u mnie pomiar tego danego napiecia odbywa się co 10s, a dodatkowo jest uśrednianie, czyli wartość średniej od której brany jest alarm, zmienia się co 10s. Czyli jak w danej chwili próg alarmowy zostnie przekroczony nawet o 1mV , no to wydaje mi sie ze nie będzie to powodować pstrykania przekaźnika, ponieważ następna zmiana będzie za 10s. Jeśli ktoś bedzie doradzic jakies fajne rozwiązanko to proszę
Dzięki Wam i życzę miłego wieczoru.