Witam , chciałem poprosić o pomoc, rzecz być może jest dla Was banałem , ale ja dziś mam coś nie tak z mysleniem i tak wgl to dopiero zaczałem się uczyć c. No więc, mam 2 zmienne, które zliczają mi minuty oraz sekundy --> l_pom, l_sek.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zmienna l_sek wykorzystuje do innych celów, natomiast l_pom chciałem wykorzystać do wpisywania elementów do tablicy co minute, no i w pętli głównej zrobiłem sobie takie brzydkie cos.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Tam gdzie zaznaczyłem strzałka to zrobiłem tak, bo wydawało mi się ze ta zmienna l_pom będzie sobie co minute smigać po wartościach od 1-9 (10 elementowa tablica), no a tam gdzie zaznaczyłem gwiazdką , to wydawało mi się ze w zależnosci od numeru licznika, do elementu o takim numerze będzie wpisywała się wartośc pomiaru. W tym samym czasie gdy zmienna l_pom++, wykonuje mi się pomiar na ADC. Poprostu chciałem aby pomiar nie był ciąły tylko wszystko odbywało się co minutę, natomiast z tych elemtnów wpisanych do tablicy chciałem wyliczać na dodatek srednią.
Wszystko wyswietlam na lcd , l_pom zmienia się tak jak chciałem , natomiast ta srednia to napewno nie jest srednia ponieważ wychodzi troche za wysoka. To co napisałem to jest sknocone, ze tak powiem , dlatego chciałem was prosićo pomoc. Jak mniej wiecej to powinno wyglądać.