Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lut 2025, o 11:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 paź 2016, o 20:29 
Użytkownik

Witam, na wstępie powiem że jestem początkujący. Chciałem się zapytać, ponieważ jak zacząłem rozglądać się na internecie to trochę mi się namieszało :) . Zrobiłem sobie taki układzik, który mi kontroluje stężenie CO.
Pomyślałem ze fajnie było by gdyby dany pomiar mógłbym sobie zobaczyć na moim laptopie przez wifi na przykład wpisując dany adres w przeglądarkę internetową.
I mam dwa pytania :) pierwsze to czy mój poziom będzie w stanie ogarnąć tą komunikacje po wifi z moim układem opartym na Atmedze 32. Wiem, że to pytanie powinienem zadać sobie ale chciałbym doradzić się doświadczonych czy można próbować czy lepiej utrwalić sobie te podstawowe rzeczy, a nie rzucać się na szeroką wode.
Po drugie jakie kroki na początek podjąć w celu realizacji mojej zachcianki? Ponieważ tych poradników do wifi jest trochę i trochę też mnie zniechciły bo znalazłem tylko 2 gdzie Pan Mirek robi coś na stykówce a ja właśnie mam tylko stykówke. i boję się ze jak bedzie robił na atb to ja się połapie. Narazie moje plany zamykają się na zakupie modułów :
- ATNEL AIR ,
- ATNEL WIFI 232- T
- no i przetworniczke PWR3 skoro to zasilanie ma być nie smieciowe.
Nie wiem co z tą przejsciówką ATB RS232 USB. No więc trochę bym się wykosztował ( co nie mówię ze moduły są drogie, ponieważ o wiele bardziej wolę kupić coś pewnego z Atnel i kupować dziadostwo z którym później miliony problmów) . Tylko boję sie ze kupie i nie ogarnę tego zczytywania mojej biednej zmiennej gdzieś na http.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 paź 2016, o 20:50 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Co do swojego poziomu czy jestes poczatkujący czy nie i czy ogarniesz musisz sobie sam odpowiedziec. Sa tu na forum coniektorzy co mówią początkunacy a wymiatają:)

Tu na forum jest wiele osób które Ci pomogą. Tylko musisz zaczac pytac bardziej konkeetniej.

Ponadto Mirek przygotował świetna serie o Atnel Wifi.

https://youtu.be/imE0GoCwQi8

PostNapisane: 21 paź 2016, o 21:30 
Użytkownik

No dzięki wielkie, ale kurde arduino odpada :( nie wiem czego ale wolę jakoś robić na czystych prockach tym bardziej że jakiś czas temu zakupiłem sobie spoko programator z Atnela. A dodatkowo Właśnie na chwilę obecną przejście z mojego uC w układzie na arduino również odpada.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

A jeszcze dodam tylko się nie wkurzcie na mnie :) bo wiem ze to byle jakie podejscie ale narazie tak poprzeglądałem poradniki i na 1 dwóch Pan Mirek robi na stykówce z włożonym BTM222. A później to już wgl leci na atb. Trochę mi to zakręciło bo właśnie mam pytanie do tych co juz oglądali i wiedza o co chodzi. Dam radę przenieść te wszystkie informacje na płytke stykową? Czy bedzie to nieco skomplikowane. :) wiem ze to trochę zawiłe i głupie pytania ale dlatego zeby nikogo nie denerować napisałem na dziale rybnym , mysle ze dobrze. Tak pisze w celu informacji bo juz dzieli mnie tylko jedno kliknięcie zeby zamawiać na Atnelu odpwiednie moduły.

PostNapisane: 22 paź 2016, o 12:33 
Użytkownik

Pewnie, że dasz radę na stykówce. Każdy tak zaczynał. Radziłbym jedynie zasilanie do modułu puścić bezpośrednio z przetwornicy i jakiegoś kondziorka np.470uF dołożyć, bo wi-fi sporo prądu łyka momentami.

PostNapisane: 22 paź 2016, o 22:45 
Użytkownik

Wszystko się da, ale odpalaj kolejne rzeczy pojedynczo, żeby się nie zakręcić jak coś by przestało działać z powodu stykówki.

PostNapisane: 22 paź 2016, o 23:52 
Użytkownik

Pozwolę sobie też coś podpowiedzieć koledze.Programowanie to jak poważna nieuleczalna choroba raz się ją nabawisz i już po tobie. :( Największym roznosicielem tej choroby jest właśnie P.Mirek :lol: Powiem Ci tak zastanawiasz się czy kupić ATB czy lepiej na płytka stykowa z doświadczenia wiem że prędzej czy później i tak kupisz ATB.Stykówka na początek to też fajna sprawa gdyż można w prosty i szybki sposób przerabiać projekty do podstawowych testów wystarczy.To tyle z mojej strony.Jak coś nie wiesz nie przejmuj się wchodź na to forum i pytaj z tąt jeszcze nie wyszedłem bez udzielenia mi pomocy a tak samo jestem jeszcze na poziomie drugiej klasy podstawowej.Te forum,testy praktyczne dodatkowo książki samego mistrza i coraz to sprawniej obracasz się w AVRkach.
Życzę udanych projektów i pozdrawiam. ;)

Strefa czasowa: UTC + 1