Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 02:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2015, o 14:10 
Nowy

Witam, od kilku godzin głowie się nad algorytmem wyświetlanai przesuwającego się tekstu na matrycy 8x8 podłączonej do atmegi.

Chciałbym teraz by od prawej, do lewej teskt dajmy na to "ATMEGA" przesuwał się z prędkością pół sekundy na jedną kolumne. W obsłudze przerwania już mam ustawienie flagi co pół sekundy, a teraz w pętli głównej chce przypisywać kolumnom poszczególne wartości z kolumny i literki

Narazie powiedzmy że uproszcze algorytm i wrzuce do tablicy "atmega[6][4]" kolejne literki tj. "A", "T", "M", "E". "G" , "A"..

Główny problem t o napisanie pętli...

narazie chciałem przesunac jedna literke, w 12 tickach, bo 8x 4 =12 doszedłem do tego... wiadome, nie działa. ktoś ma jakiś pomysl???

to nie działa, jak będzie działało to i tak nie rozwiąże problemu, bo jak potem mam odwoływać się do kolejnych literek z tablicy?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 16:51 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Utwórz tablicę z całym napisem jako jednowymiarową tablicę bajtów/kolumn o nazwie np. TEKST[60] oraz zmienną start, która będzie wskazywać o jaką pozycję tekst z z bufora TEKST jest przesunięty względem bufora roboczego KOLUMNY. Tekst zmieniasz sobie jak chcesz i kiedy chcesz. Co pół sekundy zmieniasz zmienną start i od razu ładujesz 8 kolejnych bajtów z bufora TEKST począwszy do indeksu start do bufora KOLUMNY. Za pół sekundy znowu zmieniasz zmienną start i ładujesz 8 bajtów (tylko innych).

Autor postu otrzymał pochwałę

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1