Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 00:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2015, o 14:45 
Nowy

Witam, ostatnio udało mi się zrobić takie proste urządzenie, które po wykryciu spadku napięcia poniżej jakiejś granicy odcina zasilanie. Zastanawiam czy udałoby się takie coś zrobić dla natężenia. To znaczy, układ odcina dopływ zasilania gdy natężenie spadnie poniżej konkretnej granicy, najlepiej rzędu kilkunastu miliamperów.

Gdyby ktoś posiadał jakiś schemat proszę o pokazanie go tutaj.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2015, o 15:22 
Użytkownik

Powiem Ci tak, że ja akurat rozglądam się za motywem pomiaru prądu w rolecie okiennej aby wykryć czy się podnosi/opuszcza (czyli pobiera prąd) czy już dojechała do końca (czyli nie pobiera prądu). Zainteresował mnie moduł ze scalakiem ACS712, jest to scalak (swego rodzaju przetwornik prąd na napięcie) z tego co zdążyłem się połapać do mierzy on spadek napięcia i go chyba wzmacnia. Suma sumarą masz na wyjściu czułość 185mV na każdy przepływający Amper (przy prądzie maksymalnym 5 A). Z tego co widziałem są też wersję tego modułu do 20A i 30 A może to Cię zainteresuje?

Ewentualnie jest też oczywiście opcja wykorzystania przekładnika prądowego i rezystora o niedużej rezystancji i właśnie pomiar napięcia na tym rezystorze. Jest tylko jedno małe ale, moim zdaniem wykorzystanie scalaka wydaje mi się bezpieczniejsze a to z tego względu, że w przypadku awarii scalaka lub kabli doprowadzających do scalaka nie zadziała Ci układ "silno-prądowy", w przypadku z przekładnikiem jeśli uzwojenie wtórne (czyli to z wpiętym rezystorem) ulegnie awarii któreś połączenie i obwód zostanie przerwany, w ekstremalnym przypadku może dojść do poważnych uszkodzeń przekładnika które mogą wywołać pożar. Nie wykluczone, że wybiegam trochę za bardzo w czarno widztwo, jednak chciałbym uczulić co każda z metod pomiaru może spowodować.

PostNapisane: 9 gru 2015, o 20:12 
Nowy

maksymalny prąd to ok 5A w przypadku mojego układu

Strefa czasowa: UTC + 1