|
Powiem Ci tak, że ja akurat rozglądam się za motywem pomiaru prądu w rolecie okiennej aby wykryć czy się podnosi/opuszcza (czyli pobiera prąd) czy już dojechała do końca (czyli nie pobiera prądu). Zainteresował mnie moduł ze scalakiem ACS712, jest to scalak (swego rodzaju przetwornik prąd na napięcie) z tego co zdążyłem się połapać do mierzy on spadek napięcia i go chyba wzmacnia. Suma sumarą masz na wyjściu czułość 185mV na każdy przepływający Amper (przy prądzie maksymalnym 5 A). Z tego co widziałem są też wersję tego modułu do 20A i 30 A może to Cię zainteresuje?
Ewentualnie jest też oczywiście opcja wykorzystania przekładnika prądowego i rezystora o niedużej rezystancji i właśnie pomiar napięcia na tym rezystorze. Jest tylko jedno małe ale, moim zdaniem wykorzystanie scalaka wydaje mi się bezpieczniejsze a to z tego względu, że w przypadku awarii scalaka lub kabli doprowadzających do scalaka nie zadziała Ci układ "silno-prądowy", w przypadku z przekładnikiem jeśli uzwojenie wtórne (czyli to z wpiętym rezystorem) ulegnie awarii któreś połączenie i obwód zostanie przerwany, w ekstremalnym przypadku może dojść do poważnych uszkodzeń przekładnika które mogą wywołać pożar. Nie wykluczone, że wybiegam trochę za bardzo w czarno widztwo, jednak chciałbym uczulić co każda z metod pomiaru może spowodować.
|