Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2026, o 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2015, o 08:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam serdecznie Atnelowcy ;)

Mam w planach budowę przetwornicy napięcia 12/230. Moc to około 500W. Chciałbym do tego wykorzystać jakąś ATmegę by tym wszystkim sterowała. Głównie chodzi mi o jakieś zabezpieczenia i generowanie SPWM dla mostka. Chcę by przebieg napięcia wyjściowego przypominał a nawet był bardzo podobny do sinusa 50Hz jakiego znamy z naszej sieci. Wstępnie zamodelowałem taki falownik w LTspice, w docelowym układzie planuje użyć mostka z samych mosfetów typu N z driverem HIP4082. Poniżej schemat bardzo wstępny i testowy oraz przebiegi:

ObrazekObrazek

na klucze w mostku podaje SPWM z korekcją fazy:

Obrazek

1. Czy da się jakoś poprawić przebieg napięcia na wyjściu?

2. Chciałbym jeszcze kontrolować wartość napięcia wyjściowego tak ażeby w całym zakresie obciążeń utrzymywać w miarę stałą wartość skuteczną tego napięcia oraz pasowałoby dołożyć jakieś zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowe.

3. Transformator jaki chce użyć to toroid 500W 12/230V 50Hz. Jakiej częstotliwości PWM użyć żeby straty w rdzeniu spowodowane prądami wirowymi nie powodowały ogromnych strat? Może jest jakiś sposób ( filtr pasywny czy coś) by pozbyć się tych wysokoczęstotliwościowych harmonicznych?

W związku z powyższymi pytaniami mam jeszcze jedno, czy ktoś z Was drodzy forumowicze budował kiedyś podobne ustrojstwo? Jeżeli tak to czy dałoby radę podzilić się schematem/PCB? ewentualnie jakimiś materiałami?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 maja 2015, o 12:57 
Użytkownik

L2, R5 i C1 nie są do niczego podłączone, może to jest przyczyną?

Możesz użyć ICL8038 podobno ma dobre parametry. Trochę stary ale znajdziesz potrzebne schemat w sieci.

PostNapisane: 8 maja 2015, o 14:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

L2 i L1 są ze sobą sprzężone magnetycznie (dyrektywa spicea K) tworząc transformator. Co prawda idealny bo nie uwzględniłem rdzenia. A jak wiadomo to w nim są straty i trzeba zrobić tak by były jak najmniejsze dlatego zdaje sobie sprawę że przede mną dużo pracy i upalonych części.

ten scalak to generator przestrajany napięciem, po Co mi on?

PostNapisane: 9 maja 2015, o 17:47 
Użytkownik

Wybacz nie zrozumiałem początkowo pytania, tylko pobieżnie spojrzałem. Chciałem podać sinusa na końcówkę mocy, może poprawiłoby jakość sinusoidy na wyjściu? Nie projektowałem falowników, pewnie się wygłupiłem :oops:

PostNapisane: 9 maja 2015, o 18:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mscichu napisał(a):
Chciałem podać sinusa na końcówkę mocy, może poprawiłoby jakość sinusoidy na wyjściu?

Pewnie że to by było najprostsze ale straty mocy na tranzystorach byłyby ogromne ;) sam kiedyś wpadłem na taki pomysł ale Koledzy z forum szybko mnie od tego pomysłu odwiedli :)

PostNapisane: 9 maja 2015, o 19:06 
Użytkownik

@Nefarious19, a tak między nami to raczej nie opłaca się robić takiej przetwornicy - no chyba, że w ramach zdobywania doświadczenia to w tym miejscu można pominąć dalsze czytanie i już się nie wtrącam ;)

Swego czasu na allegro kupiłem za przysłowiowe grosze (150zł!, a cena w sklepie nowej to wtedy jakieś 900...) przetwornicę Sinline 800 (500W do odbioru) z naprawdę fajną sinusoidą. Chodzi u mnie pod panelami fotowoltaicznymi jako zasilanie awaryjne. Wszystkie pompki od pieca, żarówki energooszczędne, itp. ... nic nie buczy nic się nie grzeje i nie pali (w sensie -BUM ;) ), a przetwornica pięknie trzyma napięcie. Parę tygodni później (w ramach rezerwy) trafiłem na nieco większej mocy - 800W do odbioru (nawet mała szlifierka kątowa chodziła bez problemu) Powerware - również czysty sinus a koszt to chyba nieco ponad 200zł. Kupiłem bo miała dodatkowe gniazdo na kolejne akumulatory (co się rzadko zdarza).
Czyli, jeśli potrzebna Ci przetwornica to po prostu kup używany UPS. Pamiętaj tylko, że niektóre firmy jakoś dziwnie parują elektronikę z akumulatorami i może się okazać, że np. na większej pojemności aku wcale nie będzie dłużej pracować.

Strefa czasowa: UTC + 1