Witam serdecznie Atnelowcy
Mam w planach budowę przetwornicy napięcia 12/230. Moc to około 500W. Chciałbym do tego wykorzystać jakąś ATmegę by tym wszystkim sterowała. Głównie chodzi mi o jakieś zabezpieczenia i generowanie SPWM dla mostka. Chcę by przebieg napięcia wyjściowego przypominał a nawet był bardzo podobny do sinusa 50Hz jakiego znamy z naszej sieci. Wstępnie zamodelowałem taki falownik w LTspice, w docelowym układzie planuje użyć mostka z samych mosfetów typu N z driverem HIP4082. Poniżej schemat bardzo wstępny i testowy oraz przebiegi:

na klucze w mostku podaje SPWM z korekcją fazy:

1. Czy da się jakoś poprawić przebieg napięcia na wyjściu?
2. Chciałbym jeszcze kontrolować wartość napięcia wyjściowego tak ażeby w całym zakresie obciążeń utrzymywać w miarę stałą wartość skuteczną tego napięcia oraz pasowałoby dołożyć jakieś zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowe.
3. Transformator jaki chce użyć to toroid 500W 12/230V 50Hz. Jakiej częstotliwości PWM użyć żeby straty w rdzeniu spowodowane prądami wirowymi nie powodowały ogromnych strat? Może jest jakiś sposób ( filtr pasywny czy coś) by pozbyć się tych wysokoczęstotliwościowych harmonicznych?
W związku z powyższymi pytaniami mam jeszcze jedno, czy ktoś z Was drodzy forumowicze budował kiedyś podobne ustrojstwo? Jeżeli tak to czy dałoby radę podzilić się schematem/PCB? ewentualnie jakimiś materiałami?