Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sty 2026, o 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2015, o 16:00 
Nowy

Cześć wszystkim!

Potrzebuję zbudować prosty sterownik świec żarowych. Świece będą podłączone do przepływowego ogrzewacza jak na zdjęciu. Planuję użyć mosfetów IRF4905. Byłbym wdzięczny za jakiś przykładowy schemacik, którym mógłbym się posiłkować przy tworzeniu swojego układu. Atmega będzie wykorzystywana do generowania sygnału PWM o bardzo niskiej częstotliwości, właściwie to mógłbym tylko włączać/wyłączać świece, nie potrzebuję sterować ich mocą. Układ będzie podłączony do instalacji elektrycznej w samochodzie, więc procesor planuję zasilać 7805. W jaki sposób prawidłowo podłączyć p-mosfety do Atmegi? planuję użyć dwóch lub trzech świec.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2015, o 17:59 
Użytkownik

cześć

Obrazek

ja jeszcze równolegle z rezystorem 47om daję kondensator 220pF
Oczywiście nie rysowałem zasilania ATmegi bo wiadomo jak to zrobić

pozdrawiam Marek

PostNapisane: 3 maja 2015, o 19:38 
Użytkownik

Witam
mczarny napisał(a):
Oczywiście nie rysowałem zasilania ATmegi bo wiadomo jak to zrobić...

...a należy zrobić to starannie, ponieważ instalacje samochodowe dość poważnie śmiecą.
Musisz dokładnie odfiltrować napięcie zasilające ( oczywiście nic na wyrost - chociaż tego nigdy za mało).

Pozdr.

PostNapisane: 3 maja 2015, o 21:10 
Użytkownik

Witajcie!
Nie razi Was nic w schemacie powyżej? Zobaczcie symbol tranzystora i pomyślcie jak to będzie działać.. Dioda jest spolaryzowana do przewodzenia..
POZDRAWIAM

PostNapisane: 3 maja 2015, o 21:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Gdzie kupić takie przepływowy podgrzewacz na świece żarowe?
I czy świece żarowe mogą pracować ciągle.
I co mnie najbardziej ciekawi co to ma podgrzewać?

PostNapisane: 3 maja 2015, o 23:33 
Użytkownik

Ja mam takie przemyślenie, żeby coś tak prądożernego jak te świece sterować z czegoś lepszego niż ten p-mosfet podłączony pod port mikrokontrolera, z przyczyn "natury samochodowej" rozumiem że n-mosfet odpada, ale jeśli już używać tego p-mosa to dorobić mu jakieś porządniejsze sterowanie, aby przypadkiem nie dopuścić do sytuacji niepełnego otwarcia/zamknięcia, oraz w jakimś stopniu odizolować go od mikrokontrolera.

PostNapisane: 4 maja 2015, o 08:32 
Użytkownik

Cytuj:

Nie razi Was nic w schemacie powyżej? Zobaczcie symbol tranzystora i pomyślcie jak to będzie działać.. Dioda jest spolaryzowana do przewodzenia..

masz rację rysowałem na szybko i nie ten typ mosa :oops:

PostNapisane: 4 maja 2015, o 15:18 
Użytkownik

Coś takiego na przykład możesz zrobić

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 5 maja 2015, o 21:26 
Nowy

OdeOn napisał(a):
Gdzie kupić takie przepływowy podgrzewacz na świece żarowe?
I czy świece żarowe mogą pracować ciągle.
I co mnie najbardziej ciekawi co to ma podgrzewać?

Kupić można np. na allegro. W niektórych samochodach z silnikiem Diesla fabrycznie montowane były takie podgrzewacze, świece uruchamiane przekaźnikami przez ECU silnika na podstawie (zazwyczaj) temperatury płynu chłodniczego, napięcia w instalacji elektrycznej. Świece mogą pracować ciągle. Podgrzewać ma oczywiście płyn chłodniczy w małym obiegu układu chłodniczego.

Dzięki za odpowiedzi. Może ktoś podpowiedzieć w jaki sposób zrealizować sterowanie P-Mosfetami? Rozumiem, że musiałbym sterować nimi poprzez tranzystory. Dlaczego akurat tak? W jaki sposób odizolować układ sterujący od zakłóceń z instalacji elektrycznej pojazdu?

PostNapisane: 5 maja 2015, o 21:56 
Użytkownik

Witam
GrimlocK napisał(a):
Potrzebuję zbudować prosty sterownik świec żarowych...
...sygnału PWM o bardzo niskiej częstotliwości, właściwie to mógłbym tylko włączać/wyłączać świece, nie potrzebuję sterować ich mocą.

To może wystarczy NE555 ( stabilizator - rezystor z diodą zenera bo Vcc max 16V i czasem można go upalić ) sterujący kluczem w.g schematu kol.Jarecki.
GrimlocK napisał(a):
P-Mosfetami? Rozumiem, że musiałbym sterować nimi poprzez tranzystory. Dlaczego akurat tak?

...ponieważ aby ten tranzystor NIE PRZEWODZIŁ napięcie na jego bramce musi być takie jak na źródle ( tak ogólnikowo i po chłopsku ); na uC masz Vout 5V a na źródle Vsamochodu ( >12V ).
Jeśli chodzi o zasilanie uC: dużego doświadczenia w samochodach nie mam, jednakże jeśli już robiłem to przed stabilizatorem dawałem dodatkowy dławik z kondensatorami i za nim też. Oczywiście wszystkie przewidziane 100nF obowiązkowo.

Pozdr.

PostNapisane: 6 maja 2015, o 10:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

GrimlocK napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi. Może ktoś podpowiedzieć w jaki sposób zrealizować sterowanie P-Mosfetami? Rozumiem, że musiałbym sterować nimi poprzez tranzystory. Dlaczego akurat tak?

Tranzystor mocy MOSFET ma dużą pojemność bramki. Generalnie mocniejszy tranzystor ma większą pojemność bramki. Brak driverów tranzystora przy sterowaniu PWM powoduje np to, że w 50% czasu tranzystor ma ani nie rozładowaną ani nie naładowaną co powoduje częściowe jego otwarcie i w tym czasie wydziela się na nim ciepło.

Proste sterowanie tranzystorem bipolarnym który zwiera do masy bramkę (rozładowuje) a rezystorem od VCC ładuje bramkę można stosować ale rezystor ogranicza prąd ładowania i może się okazać że sterowanie PWM powoduje się grzanie tranzystora w wyniku nigdy nie naładowanej bramki.

W datasheet są wykresy, można obliczyć jaki czas jest potrzebny do naładowania bramki i jaka częstotliwość PWM mamy. Jeśli wyjdzie że czas zmiany PWM jest mniejszy niż czas naładowania (rozładowania) bramki można być pewnym wydzielania ciepła na tranzystorze.

Jak chce sie mieć porządny sygnał PWM na świecach być może konieczne będzie dodanie jakiegoś drivera tranzystora MOSFET, może nie wystarczyć proste sterowanie tranzystor-rezystor.

Przykładowy driver:
mały
http://www.tme.eu/en/Document/c7d1083460c071f844f66a9a33ecf3ff/mcp1401.pdf
większy
http://www.tme.eu/en/Document/40abb45d75d1f07885b18a5385bdf007/mcp1406.pdf

PostNapisane: 6 maja 2015, o 15:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
trochę się włączę w dyskusję, tak jak kolega powyżej wspomniał , zalecane jest sterowania MOSFETem P za pomocą drivera (tranzystorka) takiego który przeniesie podczas rozładowania prąd płynący przez rezystor podciągnięty do +12V , w szczególności jak zamierzasz sterować MOSFETA PWM z kontrolera w szczególności z więkzszymi częstotliwościami. Dajemy trazystor aby szybko rozładował gata (jak najszybcie zdjął cały ładunek ) jak go nie zdejmiesz szybko to on nadal będzie przewodził jak już puścisz następny stan wysoki na kontrolerze i tak nigdy się nie wyłączy (to w przesadzie). Należy także właściwie dobrać rezystor podciągający do +12V tak aby szybko ładował bramkę która jest jakby rezystorem i kondensatorem ( jak chcemy ją szybko naładować- mały rezystor, jak wolno -większy rezystor ) akurat bramka w tym tranzystorze ma pojemność kilku nF to łatwo policzyć ten rezystor wiedząc jaki chcemy mieć czas załączenia ale można powiedzieć że bardzo szybki , każdy by chciał ale uwaga podczas rozładowania prąd płynie przez ten sam rezystor na tranzystor i jeśli jego prąd kolektora jest mniejszy niż prąd jaki płynie przez rezystor ......spalisz go . to samo dzieje się na nodze kontrolera jak puszczasz sygnał niski idzie do masy a porty mają też swoje ograniczenia. Patrz datasheet.
Mam nadzieję iż w miarę zrozumiale to napisałem.

Jeżeli masz zamiar włączyć i wyłaczać z bliżej niokreslona małą czestotliwoscia to dajesz bez tranzystora ale uwazaj na rezystor.
Pozdrawiam

PostNapisane: 7 maja 2015, o 20:06 
Nowy

Naprawdę dużo mi rozjaśniliście. Tak naprawdę to planuje załączać obciążenie skokowo - ON/OFF, więc częstotliwość sygnału może być bardzo niska. Z racji tego, że najpierw trochę poeksperymentuje na płytce stykowej chciałbym zapytać jak zrealizować podłączenie do masy na takiej płytce? Póki co układ planuję zasilić "na stole" z akumulatora 12V albo z zasilacza ATX 12v.

PostNapisane: 7 maja 2015, o 21:42 
Użytkownik

Witam
GrimlocK napisał(a):
Tak naprawdę to planuje załączać obciążenie skokowo - ON/OFF, więc częstotliwość sygnału może być bardzo niska.

Troszkę to niespójne, albo ja nie rozumiem; jeśli ON/OFF to co będziesz robił PWM'em?.
Co do podłączenia na płytce: część sterującą możesz robić na takiej płytce, natomiast część mocy to sugerowałbym albo na pająku, albo na złączkach:
Obrazek

Pozdr.

PostNapisane: 8 maja 2015, o 05:39 
Nowy

Niejasno napisałem, może nie tyle co planuje, a chciałbym przetestować sterowanie ON/OFF i PWM.

Strefa czasowa: UTC + 1