Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 12:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:19 
Użytkownik

Witam , właśnie chciałem zabrać się za programowanie mojego nowego układy jednak program Mkavr calculator odmówił mi posłuszeństwa nie wiem co zrobić gdyż wykonałem rady podane na stronie producenta http://www.atnel.pl/mkavrcalculator.html pomimo tego nic się nie zmieniło :(
Błąd można by rzec standardowy :D
A więc tak po podłączeniu programatora do płytki zapala się oczywiście dioda zasilania jednak nie świeci pełną mocą tak jak przy włączonym aku.
Następnie wyskakuje błąd zał.1 posiadam pełną wersję programu , myślałem że w sumie może atmega 48 jest fabrycznie uszkodzona no nic na tyle sztuk może się trafić więc włożyłem atmege 8 ale to nic nie zmieniło.
Podłączałem nawet każdy sygnał osobno za pomocą pojedynczych przewodów jak i zarówno raz zmieniłem podłączenie przewodu kandy ponieważ myślałem że może jednak się pomyliłem niestety nie.
Sprawdzałem czy sygnały docierają na płytce do procesora okazało się że tak .
Nie wiem co jeszcze można by sprawdzić gdyż sprawdzałem czy wszytko dobrze jest polutowane było ok nawet diody wysyłające sygnał sprawdziłem za pomocą aparatu np.cyn 70 więc naprawdę nie mam pojęcia co mogło się wydarzyć dodam że atmega 48 była nowa z pudełka.
Proszę o pomoc :)

!!!PRZEPRASZAM DZIAŁA MÓJ BŁĄD !!!

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 27 lut 2013, o 22:26 przez Marcinas, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:26 
Moderator

Tak mnie coś zastanawia to dziwne zdanie o diodzie zasilania że nie świeci jak z aku ???

co to oznacza ? a może jednak kilka słów wyjaśnienia jak kolega to w ogóle podłącza ? hmmmm

zasilanie bierzesz z USB przez zworkę na programatorze ? ....

mam nadzieję, że jak zasilasz procka z USBASP to nie podłączasz innego zasilania ?

pokaż schemat i ew zdjęcie układu żeby coś pomóc

przy okazji masz jakikolwiek inny procek żeby sprawdzić ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

poza tym w razie czego złap mnie na skype to najszybciej będę w stanie pomóc

PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:29 
Użytkownik

Dzięki za szybką reakcję okazało się że za pierwszym razem miałem dobrze podłączone złącze kanda potem zmieniłem i nie wiem czemu tego nie zmieniłem .
Tak mam zasilanie włączone podczas programowani inaczej nie wykrywa a to błąd jest ?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 27 lut 2013, o 22:32 
Moderator

Chodzi mi o to że POD ŻADNYM pozorem nie można mieć jednocześnie włączonego zasilania z USBASP i z innego źródła ! :(

po to masz zworkę zieloną na programatorze - że jeśli zasilasz procka z zewnątrz - to ROZŁĄCZ tą zworkę - KONIECZNIE - inaczej możesz nawet kompa sobie uszkodzić.

A programator normalnie będzie działać - bo ma piękne buforowanie

Strefa czasowa: UTC + 1