Dzień dobry.
W pierwszej kolejności, na powitanie, gratuluję bardzo konkretnego forum! Jestem na etapie intensywnego myślenia nad pewnym projektem, w ramach którego będę potrzebował zbudować bezprzewodową sieć komunikacyjną (preferowałbym tu IR), pomiędzy kilkoma(kilkunastoma) urządzeniami, zlokalizowanymi w jednym pomieszczeniu. Komunikacja ta musi odbywać się dwukierunkowo. W ramach takiej infrastruktury funkcjonowałoby jedno urządzenie - MASTER, nawiązujące połączenia z pozostałymi, działającymi w charakterze SLAVE. Przesyłane dane dotyczyłyby parametrów pracy urządzeń SLAVE.
O ile zrealizowanie czegoś takiego na uC przy wykorzystaniu Bluetooth, jestem w stanie sobie wyobrazić i pewnie nie nastręczyłoby jakichś kosmicznych trudności (np. świetnie tu opisane przez kol. Mirka BTM-222, które umożliwiają praktycznie "przeniesienie" UART w radiowy eter, biorąc niejako na siebie wszystkie kwestie związane z identyfikacją, nawiązywaniem połączenia, itp), o tyle zrobienie czegoś na preferowanej przeze mnie podczerwieni daje mi trochę do myślenia.
W kilku swoich projektach z powodzeniem wykorzystuję RC5. Jednak w przypadku transmisji dwukierunkowej sprawa się nieco komplikuje: jak rozwiązać problem wzajemnych interferencji nadajnika z odbiornikiem? Realizacja transmisji danych w trybie simplex? Co w momencie, gdy pojawią się w otoczeniu jakieś zakłócenia (np. z pilotów IR)?
Ktoś zapyta: po co wyważać otwarte drzwi, skoro rzeczywiście można by to "od ręki" zrealizować via Bluetooth? - I owszem, ale na potrzeby zrealizowania prototypu mojego projektu, na który mam ograniczone środki, musiałbym kupić dość dużą ilość modułów BT (szacuję, że w ramach tej specyficznej sieci, funkcjonowałoby ok. 10 urządzeń - SLAVEów). Poza tym ogólnie założenia tego projektu są takie, że ma być on tani, a wydaje mi się, że implementacja IR jest jednak dużo tańsza (póki co) od implementacji radia.
Stąd moje konkretne pytanie, czy jesteście mi w stanie zaproponować, Drodzy Forumowicze, jakieś konkretne formy realizacji postawionego przeze mnie problemu? Czy istnieją jakieś propozycje typu UART over IR? Swego czasu w świecie urządzeń moblilnych popularna dość była IRDA - myślę, że satysfakcjonowałoby mnie coś podobnego, choć potrzebowałbym tutaj nieco większego zasięgu rzędu - powiedzmy 5-10m. Jestem otwarty na wszelkie "tropy".
Pozdrawiam, Jarek
|