Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 00:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2015, o 22:23 
Użytkownik

Witam
Kupiłem ostatnio takiego węża ledowego w celu pocięcia go na kawałki i wykonania jakiś świątecznych ozdóbek http://allegro.pl/waz-swietlny-240-led- ... 60335.html
Przeglądałem sporo ofert i kupując ten musiałem pomylić opisy bo byłem święci przekonany że można go ciąć co jeden metr( teraz patrze na aukcje i nie widze nigdzie takiego napisu ). W takim razie mogę takiego węża pociąć na przykładowo 2metrowe kawałki ? Czy jest tam dokładnie wyliczona ilość diod do napięcia 230V.

Schemat mniej więcej wygląda tak:
Obrazek

Tak wygląda fragment węża z rezystorem( chyba 680ohm )
Obrazek

Zasilane jest to z mostka prostostowniczego +230V

Sorki że pierwsze dwa ssy nie są na hostingu forumowym ale nie miałem czasu żeby je pobrać na kompa. Jutro poprawie

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 gru 2015, o 22:35 
Użytkownik

Możesz przeciąć, ale będziesz musiał też polutować kabelki

PostNapisane: 17 gru 2015, o 22:38 
Użytkownik

Jak chcesz nadal zasilać z 230V to po pocięciu będziesz miał problem. Rezystor jest dobrany do ilości diód i napięcia 230V. Więc jak potniesz to będziesz musiał dostosować układ do nowych warunków.
Teoretycznie wystarczy dodać dodatkowy rezystor, ale problemem jest moc wydzielana na nim :(

Opis sugeruje, że w środku masz kilka przeplatanych obwodów - wymagane wy zrobić pełzającego węża.

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 gru 2015, o 23:08 
Użytkownik

znalazłem po około 2m takie miejsce gdzie z diody napięcie wychodzi na jedną z dwóch linii na dole dajmy przykładowo na lewą żyłę a kolejna dioda bierze napięcie z prawej. Wygląda na to, że jest to kilkanaście diod połączonych szeregowo w jeden taki "zestaw" i te zestawy są względem siebie połączone równolegle

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

występuje to coś co 60 ledów czyli jakieś 2 metry. Wydaje mi się, że do jest miejsce w którym mogę ciachnąć tego węża

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Tak to mniej więcej wygląda. Telefon nie mógł mi złapać ostrości ale widać te dwie linie i dwa miejsca wypukłe na wężu gdzie są przylutowane przewody od ledów

ObrazekObrazek

Wydaje mi sie, że coś takiego to jest(czyli w tych miejscach mogę ciąć a potem do kolejnego kawałka podaje napięcie na te dwie szyny )
Obrazek

PostNapisane: 18 gru 2015, o 00:01 
Użytkownik

Opis na aukcji sugerował, że te 4 zestawy mają poprzeplatane diody (kolejno: pierwsza z pierwszego szeregu, pierwsza z drugiego szeregu, trzeciego, czwartego, potem druga z pierwszego szeregu, druga z drugiego, itd) a nie po kolei całe zestawy.
Takie przemieszanie daje możliwość robienia pływającego węża, co jest sugerowane na aukcji.

Na końcu masz wyprowadzone 4 szeregi osobno czy wszystko jest połączone razem. Masz tylko 1 rezystor czy także są 4?

--
Pozdrawiam,
Robeert

PostNapisane: 18 gru 2015, o 09:08 
Użytkownik

Ten schemat jest tylko poglądowy. Normalnie każdy szereg składa się z 60 diod i 6 rezystorów połączonych szeregowo.

Tutaj są tylko dwa przewody zasilające. Ten sterownik to zwykłe badziewko na tranzystorze do migania wężem. Wywaliłen go i podałem napięcie 230v z mostka na + i - tego węża . Rezystor jest wpięty w szereg i jest on co 10 diód czyli 6 w tym jednym "zestawie"

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Żadnej filozofii. Dwa kabelki tylko tam wchodzą. Na dodatek chińczyki pomylili kolory i niebieski jest plusem a czerwony minusem.Wydaje mi się, że mogę to ciachnąć w tym miejscu gdzie ostatnia dioda z zestawu daje napięcie na szyne

Obrazek

PostNapisane: 18 gru 2015, o 14:13 
Użytkownik

No nic chyba zostaje mi tylko jedna możliwość. Ciachamy :p

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Wąż ucięty i działa :) Jednak było tak jak myślałem. Dziękuje wszystkim za pomoc :)

Strefa czasowa: UTC + 1