W związku iż na dniach pojawi się święto budowlańców (walić tynki :p) 14.02.2015 Mam dla was małe wyzwanie, pokażcie jak kochacie swoją drugą połówkę i wyraźcie to w C i PCB.
Aby nie było plagiatu (z ele....pl, bądź innych forum ), to wymagane jest: Własny kod w C bądź innym języku. Własnoręcznie zrobione PCB lub pająk. Fotki lub film z działania.
Aby nie było dyskryminacji dla wysokiego szczebla drabiny C. Mirku i Sun(władco Lochów) Wyzywam was!!! Usuńcie zimne luty i do dzieła
Główne JURY: Moja Żona JURY pomocnicze mirekk36
mirekk36 napisał(a):
PANOWIE i PANIE - słuchajcie - no ja DOKŁADAM do puli nagród w tym mini konkursie Blueabooka albo Greenbooka do wyboru - dla zwycięzcy !
Główna nagroda :
Zgłaszamy projekty do 13.02.2015 23:59
_________________ BlueBook II czytam i popijam soczek z kubeczka...
Ostatnio edytowano 13 lut 2015, o 16:47 przez xtreme69, łącznie edytowano 2 razy
Moja żonka wymyśliła sobie zegareczek pokazujący datę godzinę i temperaturę z zegarkiem można połączyć się po przez program na androida wykorzystując Mirka Atnel WIFI-232-T na Andku można ustawić datę sprawdzić temperaturkę wyłączyć bądź włączyć budzik jak i ustawić budzić na różne dni tygodnia
Budzik posiada 2 alarmy w moim przypadku ustawione na 1 alarm od pon do piątku godzina 6:30 2 alarm od sob do niedz godzina 8:00
budzik posiada sleep
generalnie projekt działa od ok 2 miesięcy ... natomiast tydzień temu dokonałem przebudowy pcb więc fotki ukazują ostateczny efekt
diody WS2812B pokazują kolorystycznie temperaturę zmieniając kolor od niebieskiego do czerwonego.
Schemat / Płytka PCB projektowana przeze mnie jak i przeze mnie wykonana na pokładzie atmega 32 posiadająca już tylko 40% wolnej pamięci tyle funkcji się dzięki żonie rozwinęło że sam już nie pamiętam co tam jest.
W sobotę odbieram obudowę więc w sobotę zegarek będzie w 100% ukończony i da pełen efekt wizualny nie mniej dzisiaj już można zobaczyć jak wygląda PCB
jeżeli naruszam regulamin konkursu to bardzo przepraszam ale schematu jak i kodu źródłowego niestety na razie nie udostępnię.
Moja żonka wymyśliła sobie zegareczek pokazujący datę godzinę i temperaturę
Majster - no jak będziesz miał obudowę to DAWAJ że to do działu DIY ! .... toż to cukiereczek ... mniam ... aż bym polizał tak ładnie to wygląda czekam na DIY
mirekk36 napisał(a):
majster napisał(a):
Moja żonka wymyśliła sobie zegareczek pokazujący datę godzinę i temperaturę
Majster - no jak będziesz miał obudowę to DAWAJ że to do działu DIY ! .... toż to cukiereczek ... mniam ... aż bym polizał tak ładnie to wygląda czekam na DIY
Taki jest zamiar ... jutro jak kumpel będzie miał chwilkę to idę pociąć obudowę i składać bo od kilku tygodni czekam ma sprawny laser ... złapał awarię w trakcie cięcia i zanim niemcy przyjechali to trochę czasu minęło ... czekam i czekam może jutro się doczekam
Projekt z zeszłego roku. Wykonywany w 2 dni( od grudnia zacząłem programować uC, więc wiedzy i doświadczenia jeszcze było mało:)) Cel: Skarbonka w kształcie kota(dziewczyna ma kota na punkcie kotów), która odpowiada na wrzucone monety losowymi stringami oraz "nuci" melodyjkę koziołek matołek. Wykonanie: Skarbonka w kształcie kota została zakupiona w sklepie z zabawkami dla dzieci. Posiada otwarcie od dołu, więc wrzucone nominały można wyciągać w czasie przysłowiowej "czarnej godziny" Skarbonka wykonana jest z białej porcelany. Do zestawu były dołączone farby oraz pędzelek do pomalowania figurki. Po otrzymaniu prezentu moja dziewczyna nie tylko miała radochę z mojej pracy, ale także z włożonej własnej inicjatywy i wyobraźni- musiała pomalować koteczka.
Kotek siedzi sobie na "poduszce", która jest wykonana z pojemnika na żywność okrytego materiałem. Naturalnie pająk elektroniczny-zmontowany układ(płytka uniwersalna) znajduje się w poduszce, która jest łatwo otwierana od góry. W siedzisku kota ukryty jest również włącznik i wyświetlacz hd44780. Układ oparty jest na atmedze16. Dołączony jest również głośniczek piezo wyjęty z pozytywki. Zasilam wszystko z baterii 9V przez 7805. Dodatkowo dodałem do programu obsługę czujnika temperatury ds18b20, co widać na dołączonych zdjęciach.
Przy dziurce na monety, klejem na ciepło dokleiłem 2 blaszki, które podczas wrzucania monety generują zwarcie, a tym samym wywołują przerwanie zewnętrzne, którego obsługa polega no losowaniu z napisu z tablicy stringów, wyświetlaniu go na lcd oraz zagraniu melodyjki. Losowanie stringów odbywa się za pomocą funkcji rand. Miałem problem z przerwaniem- wrzucaniem monet jedna po drugiej. Przykładowo jeśli wrzuciłem 3 monety, otrzymywałem 3 przerwania- 3 napisy i 3 razy grała pod rząd melodyjka. Nie chciałem żeby tak było i pamiętam, że w obsłudze przerwania zerowałem flagę przerwania żeby ominąć ten efekt.
Tak jak wspomniałem, gdy robiłem skarbonkę zaczynałem z uC, a kot jest moim 1 projektem w życiu. Kod jest wzorowany na przykładach z internetu (lib ds18b20,lib hd44780, lib melodyjka). Wykonanie estetyczne pozostawiam bez komentarza, bo nie jestem z niego zadowolony. Za późno się obejrzałem z pomysłem i za dużo czasu poświęciłem na kod. Dodatkowo student w swoim pokoju nie ma za dużo materiałów i innych tego typu rzeczy (kot siedzi na poduszce dosłownie... ).
Liczy się jedno-projekt jak najbardziej udany. Minął rok, a dziewczyna ma radochę do dzisiaj, a ja cieszę się ze swojego pierwszego "złożonego urządzenia". Dołączam zdjęcia i filmy(niestety robione telefonem, przepraszam za jakość), mam nadzieję, że widać o co chodzi. Minął rok, a ułożyło się tak, że zamieszkałem z moją lubą i na filmie chwalę się również naszym maluszkiem, który odważnie i zawsze towarzyszy swojemu właścicielowi w nocnych pracach przy programowaniu
Akurat dzisiaj, po roku bateria padła....dlatego na filmie zasilam z zasilacza. Nie chciało już mi się iść po baterie do sklepu.
O miłe zaskoczenie dla mnie
1 raz w życiu coś wygrałem
Nie spodziewałem się wygranej ponieważ skarbonka też jest niezła i wykonanie jej jest bardzo dobre
PW posłałem i dziękuję za nagrody
PS wiem wiem że niektórzy dłużej pracują mnie też się zdarza nieraz i do 20 pracować ja po prostu podkręcałem atmosferę bo nie mogłem się doczekać mimo iż liczyłem na ostatnie miejsce tj w tym wypadku 2.
Jeszcze raz dziękuję i dziękuję twojej żonie za docenienie mojej pracy włożonej w zegareczek nadal oczekuję obudowy jak tylko ją zmontuję to zegareczek dam do działu DIY
No to gratki i wszystkiego naj podczas czytania i meg lutowania ...
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość