Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 6 paź 2022, o 11:32


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 18:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 469
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Cześć Drodzy koledzy.
Dostałem takie zadanie do policzenia metodą oczkową i węzłową. I niestety mam kłopot. Pani profesor nie przyjęła mojego zadania, ponieważ równania powinny być w oczkach rozpisane z uwzględnieniem jednego kierunku, ja niestety w oczku pierwszym mam odwrotny kierunek. Z tym kierunkiem sobie poradzę i poprawię równanie. Największy kłopot nie do przeskoczenia mam z oczkiem II, ponieważ są tam dwa źródła, jedno napięciowe, a drugie prądowe. W II prawie Kirchhoffa w równaniu możemy wypisać tylko źródła napięciowe i nie wiem co mam zrobić ze źródłem prądowym. Jak mam je zamienić na źródło napięciowe?
Kolejna kwestia, to nie potrafię ułożyć równań w tym zadaniu do metody węzłowej.
To nie jest tak, że szukam kogoś kto mnie wyręczy w tym zadaniu. siedzę nad tym od tygodnia, policzyłem, spadki, prądy. Ale już nie mam koncepcji, a termin oddania zadania się zbliża.
Bardzo proszę o pomoc dobrego człowieka :).



Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

dowiedziałem się, że muszę policzyć rezystancję zastępczą dla źródła prądowego. Tylko jak to zrobić jeśłi mam dwa źródła w jednym oczku?

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 18:55 
Online
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 mar 2015
Posty: 296
Pomógł: 16

A gdzie na schemacie jest E4?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 19:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 469
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

nie ma E4, ponieważ Pani profesor te dane wysyłała też dla innych studentów i w moim schemacie nie ma akurat E4. Jak policzyć rezystancję zastępczą dla źródła prądowego w drugim oczku? Tam są dwa rezystory i dwa źródła. Jak policzyć taką rezystancję w takim wypadku?

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 20:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 166
Pomógł: 24

Musisz przyjąć inne oczka do obliczeń.
Oczko I i III są OK.
zamiast oczka II musisz przyjąć oczko które jest "sumą" oczek I i III.
Do tego dołożysz równanie z węzłów i wszystko się policzy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 22:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 469
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

dziękuję za wskazówki. Jutro to policzę jeszcze raz.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 22:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 166
Pomógł: 24

Możliwe, że nawet to oczko które zaproponowałem zamiast II jest nadmiarowe i wystarczą I i III + równania z węzłów.
Ale ja zacząłem tak jak napisałem i mi wyszło, tak że próbuj.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO