Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2014, o 13:34 
Użytkownik

Chcę połączyć atxmegę 3.3V z czujnikiem analogowym który na wyjściu ma 0-5V (zasilany 5V).

Może da się zastosowac do tego jakiś opamp? Tak żeby liniowo zamienić zakres 0-5V na 0-3.3V?

Nie bardzo wiem jak to ugryźć ;)

Jakby nie patrzeć to się traci ... Zastosuje atmegę na 5V to mam 10bit ADC i juz z taką rozdzielczościa niska prędkość konwersji (nie mówiac już o jakims uśrednianiu). Zamienię 0-5V na 0-3.3V też tracę na rozdzielczości (+dodatkowe błędy).

Czemu oni muszą ciągle używać tryliarda różnych standardów - no może przesadzam, ale to czasami wkurzające :)

Ostatnio edytowano 27 gru 2014, o 13:37 przez doman, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 gru 2014, o 13:37 
Użytkownik

Może do wyjścia 5V dołożyć dzielnik napięcia po prostu?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 gru 2014, o 13:38 
Użytkownik

Nie potrzebny mi termometr :D Nawet te niby precyzyjne z niskim dryftem temperaturowym :) nie poto dałem 7 dych (tak 70zł) za czujnik z super hiper kompensacją temperaturową.

Ale chyba niestety na tym się skończy.

Szkoda że nie ma takich czujników zasilanych z 3,3V, ani bez wzmocnienia do fullscale - czyli na cały zakres zasilania zamiast np. 0-50mV jest fullscale 0-5V :( Zrobili użytkownikom "dobrze" :D

edit:
W sumie to wypadało by mierzyć napięcie przed i za czujnikiem jednocześnie .... 2xADC

Czas reakcji ma bardzo krótki - szkoda by aż było używać ADC z mniejszą prędkością niż 1Msps. Może zewnętrzny ADC? :roll:

PostNapisane: 27 gru 2014, o 14:56 
Użytkownik

a może kolega po prostu przesadza ?? tak wiem na tym etapie to wszyscy robią źle i w ogóle bo przecież ja jedynie jestem nie omylny ...
tylko że kolega nawet nie raczył sobie poczytać , doczytać i się spróbować dowiedzieć .... i przez takie coś potem reszta wierzy ze wszystko jest do kitu ....

ADC w atemedze jest bo jest , ale nie ma ani super rozdzielczości ani dokładności ... jak by było takie extra to nikt by nie robił ADCków
a przecież wystarczy sobie sięgnąć po dedykowane ADC 16 -- ba nawet 24 bitowe i po kłopocie ...

JAk kolega szuka super dokładności w przetwornikach wbudowanch w mikrokontroler to tez są dedykowane spacjalne mikrokontrolery do takich zastosowań , a nie jakiś tam pierwszy lepszy tani AVR czy tez PIC czy ARM ... ale ... no właśnie .. dokładność i parametry kosztują .... Możesz użyć zewnętrznego ADC , jak też mikrokontrolera który zapewnia odpowiednie parametry np serii Mixed Signal ale to jak wiadomo koszt dodatkowy , niestety za złotówkę nie zbudujesz stacji mir :)

Rozwiązań na rynku jest wiele więc nie będę wypisywał jakie co i gdzie ... wystarczy poszukać ... i wybrac odpowiednie zamiast szukać winy wszędzie dookoła :)

PostNapisane: 27 gru 2014, o 16:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Chyba raczej poszedłbym w zewnętrzny ADC, na rynku jest tego.

PostNapisane: 27 gru 2014, o 19:45 
Użytkownik

Szukam zewnetrznego adc 5V z wewn ref, min 1Msps, min 12bit - ceny zblizaja sie do uC przeznaczonych do pomiarow analogowych (na 3.3V - na 5 ciagle szukam) :)

Na zarzuty o braku szukania odpowiem tak - "blah" :) dziesiatki tematow na zagranicznych forach - bez konkretnego rozwiazania :) A z zaproponowanych ci co je uskutecznili byli delikatnie mowiac nie zadowoleni :)

PostNapisane: 28 gru 2014, o 11:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Do wyboru do koloru.
http://www.analog.com/en/analog-to-digi ... index.html
http://www.ti.com/lsds/ti/data-converte ... ducts.page

Np tu masz ciekawy układ, ale zanim zamówisz sample to sprawdź czy będziesz w stanie go polutować:
http://www.analog.com/static/imported-f ... AD7626.pdf

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 12:33 
Użytkownik

Dzieki sprawdze :) Ten ostatni odpada ref do 4.0xx V strace gorny zakres na czujniku :)

PostNapisane: 28 gru 2014, o 17:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Jaki czujnik kupiłeś z ciekawości zapytam (typ,symbol)?
Czemu wymagasz aż tak dużej częstotliwości samplowania (min. 1Msps i min.12bit ), czy zjawisko jakie będziesz obserwował wymaga aż tak szybkiego samplowania ? Czemu nie zastosować dzielnika ? W sumie nic nie tracisz i tak będziesz musiał jakiś wtórnik dać to w sumie dzielnik , na precyzyjnych rezystorkach .....? i przetwornik bez problemu na Vref jakie chcesz. Same plusy. W sumie nawet na atxmedze by poszło ona ma 300ksps , trzeba zaznaczyć iż przytoczone przez Ciebie parametry przetwornika są trochę ...kasożerne .

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

a odnośnie ADC to można czasami podpiąć zewnętrzne napięcie odniesienia na odpowiedni pin RefIN/Out np. AD7091R-2BRUZ za jakieś 30PLN można mu dać do napięcia Vdd

PostNapisane: 29 gru 2014, o 07:25 
Użytkownik

Musze sprawdzic.

Czujnik ma krotki czas reakcji a dodatkowo potrzebuje te zmiany badac szybko - urzadzonko to bedzie minitor tych zmian. Zmiany te zwiazane sa scisle ze zmianami temp. Dlatego dzielnik odpada. Walnolem glupio z tymi precyzyjnymi - a nawet jeszcze nie policzylem :roll: Sorki!
1% zmiany z calego zakresu to 4.5 mV bo nie jest idealnie fullscale jak pisalem! A z ref 5V przy 10 bit mamy teoretycznie 4.8mV rozdzielczosci. malo tego - chcialbym mierzyc w gornym zakresie i w dolnym z wieksza dokladnoscia niz 1%. Dlatego 10bit odpada. Czas reakcji jest krotki, czujnik pozwala na pomiar ~1Msps, wiec chcac dodatkowo usredniac to trzeba by troszke wiecej :)

PostNapisane: 29 gru 2014, o 18:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Sorki ale ja czegoś może nie zrozumiałem. Zmniejszając za pomocą dzielnika (rezystory precyzyjne, z minimalną temniką, takie jak w woltomierzach , właśnie takie tam się stosuje do pomiaru w różnych zakresach i nie stwarzają najmniejszego problemu) napięcie pomiarowe do referencyjnego np. 2,56V przy rozdzielczości 12bit (4096 jednostki) masz pomiar rzędu 0,6mV to w odniesieniu do napięcia 5v będzie 1,17mV. Ale w tym przypadku masz załatwiony pomiar bez kombinowania z Vref wg. mnie spoko nawet dobrze, ale to nie tłumaczy mi po co 1Msps ? chyba nie badasz jakiś reakcji wybuchowych , to że czujnik ma taki czas reakcji to nie znaczy że ty musisz to wykorzystać wszystko zależy do prędkości zjawiska a i od tego co zgarnie te dane i je przetworzy większość działa na magistralach i2C lub SPI lub równolegle tylko że w tym przypadku min 12 pinów nie twoje, I2C odpada bo max 400kHz chyba tylko szeregowy. Zastanów się nad mniejszą prędkością rozumiem iż te troszkę to nie 2x więcej bo koszty też rosną może nawet więcej niż 2x.
Może taki śmieszny ale ma dobrą prędkość Vref sobie sam ustalasz ADS7886SDBVT (kamami) ba

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

chyba najlepszy jak znalazłem (przetwarzanie wagowe - zaleta szybkość ) jak chcesz więcej to przetwarzanie bezpośrednie ale cyfry zabijają a rozdzielczość powala im szybszy tym mniejsza rozdzielczość.
Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 32 minutach ]

LTC1402IGN#PBF tylko że Vref 4.096 ale masz 2.2Msps

PostNapisane: 29 gru 2014, o 20:57 
Użytkownik

Właśnie badam "wybuchy" w silniku modelarskim :P Dokładnie badam skoki ciśnienia z bardzo dużą prędkością - które powodują też niestety duże skoki temp. na czujniku - ale tego nie chce badać ;) za to badam jeszcze temp. na bloku "silniczka" - ale to już "kolorem" żarzenia tuby :)

Dokładnie chodzi o silnik GADO 300 - już dawno nie produkowany, Polski, "odrzutowy" :D Fajny, silniczek. Obecnie na HK można kupić podobny pulsacyjny za grosze :)

PostNapisane: 29 gru 2014, o 21:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

no to pewnie ten pierwszy jest odpowiedni ADS7886SDBVT tylko poczytaj datasheeta dosyć śmiesznie przesyła dane, nie jest drogi. A silniczek całkiem całkiem

Strefa czasowa: UTC + 1