a może kolega po prostu przesadza ?? tak wiem na tym etapie to wszyscy robią źle i w ogóle bo przecież ja jedynie jestem nie omylny ...
tylko że kolega nawet nie raczył sobie poczytać , doczytać i się spróbować dowiedzieć .... i przez takie coś potem reszta wierzy ze wszystko jest do kitu ....
ADC w atemedze jest bo jest , ale nie ma ani super rozdzielczości ani dokładności ... jak by było takie extra to nikt by nie robił ADCków
a przecież wystarczy sobie sięgnąć po dedykowane ADC 16 -- ba nawet 24 bitowe i po kłopocie ...
JAk kolega szuka super dokładności w przetwornikach wbudowanch w mikrokontroler to tez są dedykowane spacjalne mikrokontrolery do takich zastosowań , a nie jakiś tam pierwszy lepszy tani AVR czy tez PIC czy ARM ... ale ... no właśnie .. dokładność i parametry kosztują .... Możesz użyć zewnętrznego ADC , jak też mikrokontrolera który zapewnia odpowiednie parametry np serii Mixed Signal ale to jak wiadomo koszt dodatkowy , niestety za złotówkę nie zbudujesz stacji mir
Rozwiązań na rynku jest wiele więc nie będę wypisywał jakie co i gdzie ... wystarczy poszukać ... i wybrac odpowiednie zamiast szukać winy wszędzie dookoła