Zacznę od końca:
Mateo napisał(a):
jeszcze jedno pytanko, nie bardzo rozumiem do czego jest ten plik nagłówkowy np lcd.h mógłby ktoś mi to wytłumaczyć tak łopatologicznie albo dać jakaś wskazówkę ??
Panie kochany widzę - że nawet JEDEN RAZ w całości książki chyba nie przeczytałeś - tak przypuszczam ... i stąd te pytania bo AKURAT temu jak dzieli się projekt na pliki, wraz z bogatymi opisami i przykładami w tabelach masz w Bluebooku .... i mnóstwo czytelników uważa to za cenne wskazówki .... a ty pytasz jakby nawet słowa o tym nie było w książce. A nawet gdybyś to czytał w książce i nie zrozumiał do końca to przecież można byłoby dopytać co tam jest jeszcze dla ciebie niejasne
Mateo napisał(a):
Nie wiem czy to jest po prostu na tym etapie zbyt trudne czy jakoś źle do tego podchodzę.
No mi się wydaje że źle - bo po poprzednim pytaniu widać - że nie zaczynasz od podstaw, że czytasz książkę na wyrywki i dlatego w głowie masz MISZ-MASZ
![Smutny :(](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_sad.gif)
.... po takim do niej podejściu
Ja oczywiście nie twierdzę broń BOŻE że człowiek raz przeczyta i wszystko zapamięta bo to niemożliwe, ale już chyba tysiące razy powtarzam na forum jak ważne jest to jedno przeczytanie nawet tak na sucho całej książki ponieważ jest napisana w bardzo nietypowy sposób, i jeśli chcesz się z niej fajnie uczyć to spróbuj pójść za tą poradą - przecież to nic nie kosztuje poza odrobiną własnego czasu
później już możesz czytać na wyrywki
Podobnie też niejednokrotnie pisałem na forum i nie tylko - że programowanie w C gdy się jest początkującym nie sprowadza się do NAPISANIA OD PODSTAW sobie samemu wszystkich bibliotek - widzisz nie rozumiesz tego (bo jak mówię nie czytałeś po kolei całości) że opisy tworzenia takich popularnych bibliotek traktuję jako warsztaty do przekazania informacji już o praktycznych technikach programowania .... a nie piszę tego po to żeby każdy od razu miał to sobie przepisywać (tzn można i wiele osób tak też robi bo uznaje że to im pomoże lepiej zrozumieć) ale też można jeśli się jeszcze ma kłopoty ze zrozumieniem wszystkiego do końca po prostu użyć gotowej biblioteki z książki w swoich pierwszych programach (masz jej kod na DVD - zaglądałeś tam?) .... Za to NA PEWNO warto przeczytać przed jej zastosowaniem skrupulatnie ten rozdział o jej tworzeniu o wykorzystanych mechanizmach żeby chociaż później umieć z niej korzystać - żeby się z tym oswajać
tak to wygląda
a nie że złapać książkę i rzucić się na LCD bez czytania o podstawach i całości bo akurat teraz w tej chwili jest ci akurat LCD potrzebny - więc nie dziwota że po zajrzeniu do środka - nagle wszystko cię przeraża ...
ale niech się wypowiedzą inni czytelnicy - którzy na spokojnie szli moim tokiem myślenia z książki - że tak powiem dali się poprowadzić spokojnie przez tą dżunglę - i czy później były dla nich straszne coraz to kolejne rozdziały - gdy wykonywali ćwiczenia wg kolejności którą zaproponowałem właśnie w książce
a nie jest to panie kochany kolejność przypadkowa wzięta z kapelusza tylko starannie przemyślana i ma właśnie ułatwić naukę C
www.youtube.com/mirekk36 ]