Hejka, Ostatnio zacząłem się zastanawiać jak tak naprawdę tworzy się aplikacje oparte o serwer http typu sterowanie GPIO z przeglądarki, stacja meteo itp. Nurtuje mnie to jak pogodzić prezentację danych zebranych ze sprzętu, lub wysłanie jakiejś informacji na peryferiał z prezentacją danych na stronie stworzonej w html/php.
Wiem, że można to zrealizować na kilka sposobów, np:
a) serwer php + wywoływanie skryptów pytona lub odwoływanie się do shella, które coś tam zrobią na sprzęcie b) poprzez bazę danych. Serwer php odczytuje/zapisuje np. stan portu, a inna aplikacja np. w C również odczytuje/zapisuje tą informację. Wartość w bazie danych jest tym łącznikiem dwóch różnych aplikacji c) napisanie własnego PROSTEGO serwera w C, jednocześnie ta aplikacja załatwia nam część sprzętową, a tutaj hulaj dusza. d) jakieś inne rozwiązania, które nie przychodzą mi do głowy.
Chodzi mi po głowie takie połączenie, że mam napisaną apkę w C, która zbiera informację z czujników i w jakiś sposób przekazuje te informację do serwera php i w drugą stronę, serwer wysyła żądanie do mojej aplikacji w C. Można też to wykonać na zasadzie wywołań powłoki shell_exec() i odpalić moją aplikację w C z danym parametrem, która zwróci wynik.
Zastanawiam się jak to się powinno robić "po bożemu". Idealnym rozwiązaniem by było coś na wzór ASP.NET, klikam w przycisk na stronie i odpala mi się event w code behind, wszystkie zmienne są jednocześnie widoczne po stronie kodu roboczego(C,C#) i po stronie htmla.
Podzielcie się w jaki sposób wy się do tego zabieracie, jak to powinno się robić. Teraz właściwie wszystkim steruje się przez www, ale nie wiem jak to spiąć z kodem roboczym (preferowany język C)
|