Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 mar 2026, o 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2014, o 20:23 
Nowy

Witam wszystkich!

Właśnie zaczynam moja przygodę z mikrokontrolerami AVR. Jestem studentem 3 roku Automatyki i Robotyki na Politechnice Gdańskiej.
Do tej pory miałem styczność i napisałem kilka programów w C++ i JAVA (różny stopień trudności, ale wszystkie na potrzeby projektów i laborek na uczelni). Z czystym C nie miałem do czynienia, ale zaczynam czytać "niebieską książkę", więc myślę, że uda mi się to ogarnąć.
Docelowo chcę wykonać mikrosterownik do sterowania dwoma elektrozaworami z cewkami na 230V i małą pompką (a w zasadzie gniazdem na 230V i pośrednio pompką). Generalnie potrzebne są wyjścia przekaźnikowe. Na początku wersja, bez wyświetlacza, jeśli wszystko pójdzie dobrze to z wyświetlaczem (może dotykowym). Wszystko chciałbym zintegrować w jednej gotowej plastikowej obudowie . Dodatkowo kilka wejść cyfrowych. Sam kod programu będzie w zasadzie prosty, sekwencja załączania poszczególnych wyjść w cyklu rocznym. I teraz moje pytanie, co sądzicie o tym projekcie, czy jest realny do wykonania dla osoby o małym doświadczeniu\? Daje sobie na to rok czasu. Możliwe, że wykorzystam ten projekt również jako prace inżynierską.

Pozdrawiam i proszę o opinie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2014, o 20:38 
Użytkownik

Czytaj uważnie BB i niema rzeczy niemożliwych , pamiętaj o przepisach BHP i P.POŻ w przypadku pracy z napięciem sieciowym 230V . Zamiast przekaźników użyj triaków :)

PostNapisane: 2 paź 2014, o 20:45 
Moderator

zielinciech napisał(a):
I teraz moje pytanie, co sądzicie o tym projekcie, czy jest realny do wykonania dla osoby o małym doświadczeniu\?

jak już miałeś styczność z programowaniem to masz dużo łatwiej ;) no ale jak to mówią "swoje" trzeba przejść ... w razie czego pytaj - bo kto pyta nie błądzi

PostNapisane: 2 paź 2014, o 21:33 
Nowy

SunRiver napisał(a):
Czytaj uważnie BB i niema rzeczy niemożliwych , pamiętaj o przepisach BHP i P.POŻ w przypadku pracy z napięciem sieciowym 230V . Zamiast przekaźników użyj triaków :)

Czym jest BB :)?

Ja myślałem o transoptorze i przekaźniku, dlaczego triaki?
A spotkał się ktoś z was z gniazdem wtykowym na 230V (z bolcem PE), dedykowanym do płytek elektronicznych?
Chciałbym, żeby gniazdo było w jednej obudowie ze sterownikiem.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 21:44 
Użytkownik

Witaj.
Skrótem BB określamy BlueBook'a tj. pierwszą książkę Pana Mirka czyli niebieską, którą jak piszesz czytasz :-)
I tu od razu mała podpowiedź z doświadczenia - nie odpuszczaj i czytaj książkę po kolei, rozdział po rozdziale. Nie omijaj rozdziałów. Wszystko ma logiczny porządek i wiedza wykorzystywana jest narastająco. Jak coś pominiesz to potem możesz się trochę pogubić ;-)

Co do gniazda wtykowego to aby wszystko zmieścić w jednej obudowie, gniazdo przecież nie musi być żywcem wlutowane w PCB?
Moim zdaniem wręcz nie powinno, choćby ze względów mechanicznych. Częste wykorzystywanie gniazda może doprowadzić np. do pęknięc w PCB, choćbyś nie wiem jak osadził płytkę w obudowie. Lepiej chyba mechanicznie gniazdo osadzić w obudowie lub skorzystać z gotowych obudów i przewodami o odpowiednim przekroju połączyć z płytką z elektroniką.

Co do triaków to moim skromnym zdaniem są bardziej niezawodne (styki w przekaźniku jak i cewka mają szansę szybciej się zużyć). No i z pewnością kwestia gabarytów.

Ale to oczywiście tylko moja opinia, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy z forum.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 22:01 
Nowy

Dzięki za opinie, kwestia obudowy i budowy "mechanicznej" pewnie ruszy za kilka dobrych miesięcy, więc na razie się tym nie przejmuję.
Teraz czeka mnie książka, filmiki i kurs EAGLA i płytka stykowa ;).
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 paź 2014, o 06:42 
Użytkownik

Zatem życzę przyjemnego pochłaniania wiedzy przy książce i poradnikach video Pana Mirka ;-)
Pozdrawiam.

PostNapisane: 4 paź 2014, o 01:28 
Użytkownik

Sa gotowe obudowy 'przelotowe' z wtyczka i gniazdkiem. Cos w stylu jak do wtyczkowyh zegarow czasowych.

P. S. Wpisz w wyszukiwarkę 'obudowa z gniazdkiem'

Sent from my mobile.

Strefa czasowa: UTC + 1