Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2014, o 19:09 
Użytkownik

Witajcie :)

No to macie na weekend lekturę. Nudną i nic nie wnoszącą więc, kto nie chce czytać nic nie wnoszącej wody od razu odsyłam do innych ciekawszych tematów.

Kiedyś gdy tu jeszcze bywałem częściej niż 3 razy dziennie wspominałem, iż zamierzam budować dom ... no i zaczynam to powoli realizować. Architekt kończy projekt i niedługo mam nadzieję podpiszę na siebie wyrok i się zacznie. Tak jak o budowie nie mam bladego pojęcia, tak o elektryce wiem nieco więcej niż przeciętny zjadacz bułek, lecz niestety niewiele więcej. A rynek oferuje bardzo wiele ... i czasami za zbyt wiele. Do sedna.
Jak już buduję od podstaw to myślę sobie czy mojego domku sobie trochę nie zautomatyzować i teraz pytanie co o tym sądzicie czy jest wogóle sens, a jeśli tak to co jest sens robić. Nie podobałoby mi się jakbym w salonie miał 4 puszki każda po 3 pstryczki żeby zapalać światło - można się pogubić itp ... oczywiście wolałbym mieć tableta na ścianie i graficznym menu sterować prawie wszystkim (ogrzewanie, alarm, oświetlenie, może rolety), ale ... czy ja to ogarnę w rok? Z moją wiedzą? Nie!

Mam sporo wątpliwości... czy sterować wszystkim z rozdzielni tzn prowadzić wszystkie kable do rozdzielni od każdego punktu ... od każdego gniazdka ... przeraża mnie to, że wówczas spotka się ze sobą w jednym miejscu 100kabli a może i więcej. Co wówczas z wszelkimi wierceniami ... podwieszeniem sufitu. Jest to jednak chyba rozwiązanie najbardziej elastyczne i najłatwiejsze w diagnozie wszystkich ewentualnych usterek.

Szukałem sporo w necie i nadal szukam. Fajny jest i tani polski moduł STERBOX i na tym można by trochę zautomatyzować dom, ale ma stosunkowo mało wyjść, rozszerzenia drogie i ma podstawową wadę ... pomiar temperatury tylko w 3 kanałach i to analogowo na LM335 ... porażka!!! Plusem jest możliwość wgrywania własnych stron internetowych, ale są mocno okrojone no i podobno oprogramoawnie też nie jest super extra - jakieś makrocele z ograniczonymi funkcjami itp. Na chwilę odpuściłem...

Znalazłem jakiś "chiński" PLC na allegro za 1kzł - też fajny ale na jak długo?!? ... i też nie zrobię na nim wszystkiego choćby alarmu

Za kostki elementu Fibaro czy jakieś KNXy nie będę płacił 30kzł, bo najzwyczajniej w świecie mnie na to nie stać.
Może znacie jakieś fajne rozwiązania automatyki do domu ... bo wolałbym mieć w ścianie przycisk chwilowy, który mogę "nauczyć" np że krótkie kliknięcie to on/off a długie to np off za 1min tak że nie trzeba po omacku kłaść się do łóżka... niby proste rzeczy, a ułatwiają codzienną egzystencję - raczej gadżety, ale jednak przydatne. Po co chodzić po wszystkich pomieszczeniach i kręcić termostatami jak mogą "same" zmniejszać temperaturę na noc czy o 8 jak wszyscy już wyszli do pracy/szkoły.
Po co niosąc tacę z kawą martwic się o światło na korytarzu jakby czujka od alarmu mogła zapalać małe LEDy przy podłodze czy na zewnątrz. Albo otwieranie bramy po Internecie gdy ktoś ma wejść, a nas np nie ma ...
Wracając do alarmu ... to podobno najlepsze są centralki Satela i w nich można zaszyć sporą część automatyki domu. Przerabiał ktoś ten temat?
Z trzeciej strony ... mam teraz jakąś chińską czujkę ruchu na korytarzu i a pod nią podpięty zasilacz impulsowy i LED ... może z 30W... rozwiązanie mega wygodne!!! ... ale co z tego jak po pół roku zaczął się sklejać przekaźnik i co 10 zapalenie muszę wyłączyć "ręcznie" czyt. młotkiem :P . Co jesli poszedłbym w tą stronę i miał sterowane gniazda (chociaż to chyba absurd bo i po co) podłączyłbym odkurzacz powiedzmy 2kW czy suszarkę i przekaźnik by się wysmażył. I co tydzień grzebać w rozdzielnicy i szukać dlaczego żonie nie działa czajnik czy suszarka...
Dużo bym chciał, ale nie wiem jak się za to zabrać ... może robić system rozproszony i przy każdym odbiorniku moduł komunikacyjny, czyli przewodów do rozdzielni tyle co w tradycyjnej instalacji + komunikacyjny .... Ale wtedy gdzie montować te moduły i jak je serwisować - przeciez nie będę w każdym pokoju np dziecka miał rozdzilnicy o wielkości nawet 10x10cm bo bedzie szpeciła wnętrze. Nawet jesli się komunikować no to po czym teraz ta komunikacja? RS 485? Chyba najłatwiej chociaż dla mnie to i tak czarna magia na chwilę obecną bo jeszcze nigdy moje AVRy ze sobą nie gadały :) Na pewno nie pójdę w bezprzewodówkę - no chyba że mnie przekonacie (w co jednak wątpię bo chcę aby system był jak najbardziej niezawodny)

Wiem że F&F ma swój system przewodowy i po przeczytaniu dokumentacji zapowiada się nawet ciekawie i atrakcyjnie cenowo. Komunikacja po CAN między modułami. Pomiar temperatury DS18B20 czyli lepiej jak STERBOX... ale co jak za 5 lat producent się wycofa z tego systemu albo zrobi lepszy, ,totalnie niekompatybilny itp itd. Z jednej strony chciałbym zrobić te klocki sam, ale wiem że w rok nie jestem w stanie się tego nauczyć w stopniu takim żeby zrobić to na takim poziomie jakbym chciał. Mam już nawet takie myśli, że to byłby najlepszy motywator do działania. Sprowadzić mimo wszystko gigantyczne ilości przewodów (wszystkie punkty) do rozdzielnicy osobno. Na kazdy dać przekaźnik. Dać najprostszą bistabilną "inteligencję", a z biegiem czasu oprogramowywać coraz bardziej te przekaźniki do momentu aż dojdę do sterowania każdym z nich po LAN/WiFi/ Androidach itp i zaszczepić w nich automatykę, bo inteligencja to za dużo powiedziane o 95% tych wszystkich automatycznych systemów. W końcu w nowym domu planuję swój kącik hobby by w końcu nie lutować w kuchni ... więc coś mógłbym podłubać :)
Fajnie byłoby zintegrować czujki alarmowe z systemem alarmowym i automatycznym. Fajnie byłoby sterować ogrzewaniem z jednego centralnego punktu ... wszystkimi na raz albo każdym z osobna. Zamierzam zakładać ogrzewanie podłogowe i gdzieś wyczytałem, że najgłupsze rozwiązanie to sterować strefami na zasadzie elektrozaworów. Że powinien być układ zbilansowany i grać cały czas równo, a mocą pieca sterować z zadajnika pogodowego w piecu... no ale jeśli chce mieć w danym pokoju 2st mniej czy więcej to nie mogę bo albo mam iść kręcić zaworami w gospodarczym, albo obniżać temp w całym domu ... no też absurd.

Na elektrodzie takiego wątku jak wiecie nie warto zakładać, bo albo się zjawią marketingowcy z firm i zaczną się kłócić albo od razu mi powiedzą, że zaniżam poziom forum ... eeeeh

Czy ktoś mi doradzi w którą stronę iść... czy olać automatykę i zrobić sobie gniazdko, które będzie "sztywne", ale nic nie będzie się psuło poza przepaloną żarówką czy dać sobie możliwość automatycznego podlewania trawnika gdy wyjadę kiedyś na dwutygodniowe wakacje ... i nie będzie durny podlewał w dzień... ani gdy pada tudzież gdy wyjdę na ogród. To wszystko jest nawet łatwe do wymyślenia, jesli chodzi o poszczególne obwody czy funkcje, ale integracja tego w jeden wspólny system mnie przeraża i chyba przerasta ... uuuf ... to się wyżaliłem. Co robić, koledzy ... co robić?

Z jednej strony widzę jak kolegaKrauser rozwiązał podlewanie kwiatków <wow i szok i pokłon>, a z drugiej strony wydaje mi się, że zrobię takie coś najwcześniej w następnym wcieleniu, bo takiego czegoś jak osiągnął kolega Weles to chyba nigdy nie zrobię :(

Macie w lochach jakieś lekarstwo na moją chorobę? Coś dla marzycieli, którzy znają możliwości, ale gorzej z wykonaniem ... choć wiem że z tabletami krucho. Wiem że powyższy tekst jest chaotyczny, ale mam taki mętlik w głowie, że szok...

Dom w części mieszkalnej planuję około 120m2.

Wasz mrygacz diodowy i ...

P.S. Sam nie wiem czego od Was oczekuję. Zachęcenia, wybicia tego z głowy... porad... pokazania że od mrygania diodami jest bardzo krótka droga do mrygania diodami przez tableta i stworzenie menu na panelu dotykowym to jak pętla for(;;){} "tylko że w 3D" ... eeeeeeeeh

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Skoro odważyłem się to napisać, to może postaram się jutro uporządkować moje oczekiwania w punktach, bo wiem że nawet jakbyście chcieli odpisać to też będzie Wam trudno bo temat rzeka ... choć może spróbujcie a potem się zobaczy :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2014, o 19:36 
Użytkownik

Trochę się zgubiłem ... przyjacielu i w sumie nie wiem co napisać w tym kontekście dlatego ...
hmm... 123 próba klawiatury ?? :)

Poczekam aż się usystematyzujesz :)

PostNapisane: 11 lip 2014, o 19:37 
Użytkownik

P.S. Wiecie czego się boję najbardziej, nie ... że system padnie i mnie żona zabije jak w zimie nie będę mógł wysterować przez tydzień stref grzewczych, albo nie będzie światła ...

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

No głównie chodzi mi o podstawową instalację. Jak na początek jak to sobie przygotować. Czy olać sterowanie przekaźnikami i nigdy nie mieć możliwości sterowania tylko klawiszami na ścianie, czy na etapie budowy jednak sprowadzić wszystko do rozdzielni i tam wstawić 100 przekaźników i załączać poszczególne obwody niskim napięciem czy to bistabilnie przez klawisz czy w późniejszym etapie przez klawisz/tablte/automatykę zwaną inteligencją. Czy zrobić system rozproszony z modułami przy każdym odbiorniku lub chociaż na dane pomieszczenie.... co byś zrobił Sun ...

PostNapisane: 11 lip 2014, o 20:07 
Użytkownik

Witam

Proponuje zrobić samo diagnostykę takiego systemu, bo jak sam wiesz już przekaźniki się sklejają (te za 1,5zł) i to praktycznie jest najważniejsze. Czyli uruchamiasz coś iii to coś musi być sprawdzone czy rzeczywiście się uruchomiło. Zmieniasz temperaturę na wyższa to system musi po jakimś czasie sprawdzić czy rzeczywiście jest wyższa.
Proponuje serce systemu uruchomić na najmocniejszym STMie :) podłączonym do UPS... na koniec manualne sterowanie, czyli to co ma wykonać elektronika - pin procesora żeby można było to zrobić ręcznie - w razie awarii poważnej. Najmocniejszy STM dlatego żeby nie przejmować się zbytnio tym czy system działa odpowiednio szybko, i czy mu RAM nie zabraknie przy następnym usprawnieniu.

To tak odemnie :)

PostNapisane: 11 lip 2014, o 20:24 
Użytkownik

Ja na przykład mam sporo kabli, ale dałem sobie spokój z pierwotnym planem oddzielenia każdego gniazdka - to bezsensowne, ale o tym zaraz... Moja instalacja nie ma na suficie czy pod sufitem ani jednej puszki i minimum niezbędnych kabli tylko te co lecą do lamp po najkrótszej linii od wyłącznika - nigdy nie mam problemu z "gwoździem" na obrazek czy karniszem ;) o estetyce puszek nie wspomnę... Wszystkie kable zrobione w podłodze pod wylewką i zaspawane (tak, nie przejęzyczyłem się) i zalane silikonem dzięki czemu nic nie ma prawa nigdy zaiskrzyć czy się rozłączyć. Wydzieliłem tylko osobno wszystkie pokoje i rozdzieliłem gniazdka od oświetlenia górnego. Pokoje zasilane są fazami w taki sposób aby jeśli, jakiejś by zabrakło to będzie jasno z sąsiedniego pomieszczenia lub z przeciwnego. Mam oczywiście dwa dodatkowe bezpieczniki za głównymi obwodami podłączone pod zasilanie awaryjne z przetwornicy sinus (rząd gniazdek i większość oświetlenia, brama wjazdowa).
Wracamy do "indywidualności" gniazdek. Przy obecnej technice nie jest problemem zrobić wszystko bezprzewodowo i wszelkie włączniki grzejników, lampek nocnych, rolet, itd. można bez problemu zrobić wtykając po prostu do gniazdka odpowiedni odbiornik ewentualnie można zawsze zrobić dodatkową (lub głębszą) puszkę przy gniazdku/wyłączniku na elektronikę. Takie rozwiązanie w obecnych czasach wydaje mi się najlepsze i chyba tańsze niż rozkładanie kilometrów kabli... Instalacja powinna obejmować oprócz przewodów fazowego i zerowego dodatkowy uziemiający (u mnie leci ten przewód nawet do oświetlenia górnego), ale to chyba normalne więc piszę tylko dla jasności :)
To tyle na razie.

PostNapisane: 11 lip 2014, o 20:27 
Użytkownik

zasadniczo Niebuś ja zawsze stoję po stronie modułowości ... wiec sam bym się zabrał za system rozproszony
na zasadzie pół-autonomicznych modułów komunikujących się z pulpitem kontrolnym via CAN i ZigBEE wiadomo nie wszędzie da się położyć kable
z możliwością dodania ew później sterowania i kontroli via WWW , BT (tablet, smarkfon) ... ale to moje podejście .. :)

To tak gwoli podejścia, bowiem wiadomo że ważniejsze elementy sieci trzeba zabezpieczyć przed zanikami prądu i umozliwic kontrole i sterowanie manualne <żeby się nie obudzić z ręką w nocniku>

PostNapisane: 11 lip 2014, o 22:16 
Użytkownik

Spójrz tutaj, polecam http://www.tecomat.com/kategorie-401-in ... -domy.html

PostNapisane: 12 lip 2014, o 12:44 
Użytkownik

Ja osobiście stawiam na bezprzewodowość w komunikacji. Kładzenie kabli jest możliwe w nowo budowanym domu (ale jak o czymś zapomnisz, to będziesz miał potem problem), ale w przypadku domów które już stoją, to kucie ścian i rujnacja obecnego wystroju jest często nie do przyjęcia.
A tak - zawsze można dodać kolejne urządzenie w miarę napływania pomysłów - przy ograniczonej ilości kabli nie jest to już możliwe.
I w tym kierunku zmierza świat - przypominam o IoT (Internet of Things) ;-)
Współczesne moduły RF są wyposażone w bogate adresowanie, kontrolę CRC - ryzyko zadziałania pod wpływem przypadkowego zakłócenia jest praktycznie zerowe.

Oczywiście - bezpośrednie sterowanie modułami RF jest nieco uciążliwe, ale gdyby zrobić moduł integrujący w sobie nadajnik RF + mały mikrokontroler, sterowany komendami przez np. port szeregowy, tak, żeby pominąć skomplikowane ustawianie parametrów transmisji, a sterowanie ograniczyć tylko do najistotniejszych parametrów (adres, kod rozkazu, dane), tak żeby moduł byłby "zjadliwy" nawet dla początkujących programistów mikrokontrolerów, to może taki moduł cieszyłby się powodzeniem :-)

Być może już taki moduł gdzieś jest - a jeśli nie, to może jest to dobre zadanie dla konstruktorów albo firm produkujących arduino-like moduły - własnie w założeniu jako "do automatyki domowej".

PostNapisane: 12 lip 2014, o 14:50 
Użytkownik

Jado napisał(a):
Być może już taki moduł gdzieś jest - a jeśli nie, to może jest to dobre zadanie dla konstruktorów albo firm produkujących arduino-like moduły - własnie w założeniu jako "do automatyki domowej".

oczywiście że jest nap. SunBEE oparte o CC2530 :) zresztą teraz coraz więcej i moduły ZigBEE są powszechniejsze zarówno z USB jaki UARTEM
a jako fakt ze jest w układach CC2xxx core '51 mozna łatwo implementować wiele rozwiązań :)

PostNapisane: 12 lip 2014, o 21:43 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

NIEBO! napisał(a):
Na pewno nie pójdę w bezprzewodówkę - no chyba że mnie przekonacie (w co jednak wątpię bo chcę aby system był jak najbardziej niezawodny)

Pewnie masz pilot do telewizora na kabelku :lol:
NIEBO! napisał(a):
Wiecie czego się boję najbardziej, nie ... że system padnie i mnie żona zabije jak w zimie nie będę mógł wysterować przez tydzień stref grzewczych, albo nie będzie światła ...

Jest takie coś jak wyłącznik schodowy. Pomiędzy wyłącznikami prowadzi się 2 kable, ale akurat to co proponuje tego nie wymaga, bo ten drugi wyłącznik to będzie przekaźnik koniecznie przełączany w głębokiej puszce podtynkowej. Jedyne co musisz założyć to głębokie puszki podtynkowe i przełączniki schodowe zamiast zwykłych. Jak przekaźnikowi skleją się styki to przełącznik jest w rezerwie. W EdW w projekcie Wieczny przekaźnik było też rozwiązanie z układem przekaźnik + triak.
Moja propozycja jest taka, aby w puszcze zainstalować moduł radiowy RFM69CW + mały mikrokontroler + przekaźnik przełączany. W centralce zamontuj sobie też taki moduł i dodatkowo Bluetooth. Na najtańszym tablecie zainstaluj sobie Bluetooth spp tools pro i w Keyboard mode tej aplikacji możesz sobie przypisać do przycisków własne komendy i gotowe. Szybko i tanio, a możliwości rozbudowy nieograniczone.

PostNapisane: 13 lip 2014, o 08:25 
Użytkownik

Popatrz na Openhab. Bardzo ciekawy projekt.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 14 lip 2014, o 14:00 
Użytkownik

Niebuś , pierwsze co według mnie powinieneś zrobić to zastanowić się jaki standard chcesz wykorzystać w swojej "jentaligencji" dlatego że to będzie narzucać na ciebie pewne ograniczenia w budowie instalacji. Sun dobrze ci radzi modułowość i niezależność poszczególnych stref też jest tutaj ważnym aspektem całego przedsięwzięcia.
Gdybym ja miał coś takiego robić to bym wybrał opcje magistrali CAN doprowadzonej do każdego punktu w pomieszczeniu (jedno pomieszczenie jedna strefa) z jednym punkcie centralnym np. puszka za włącznikami. Następnie pomiędzy pomieszczeniami kolejna magistrala CAN spinająca wszystkie pomieszczenia w jedno i kończąca się rozdzielni.
W tym przypadku byłyby to podwaliny po system rozproszony który można zbudować samodzielnie i w dowolnym czasie.
Oczywiście podstawą tego systemu powinna być instalacja wykonana w sposób tradycyjny, dzięki czemu nie zabraknie ci czasu na wykonanie modułów do twojej inteligentnej instalacji , dodatkowo będziesz miał zachowaną funkcjonalność pomieszczeń. A w przypadku uruchomienia jakieś strefy zrobisz tylko odpowiednie krosowania kabli w instalacji tradycyjnej i odpalisz swoją inteligentną.
No ale cóż to są tylko moje takie tam dyrdymały ;)
P.S. Nie należy zapominać o pociągnięciu razem z magistralą kabli zasilających dla modułów ;)

A tutaj masz jeszcze linka do ciekawego projektu ;)

Strefa czasowa: UTC + 1