Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 gru 2024, o 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:58 
Użytkownik

Witam !

Zacznę od tego że dawno już nie zaglądałem na forum, na studiach mam sporo do roboty i nie mam kiedy zabrać sie za moje hobby ( Mikrokontrolery oczywiście :)), tak wiec nie wiem czy podobny post powstał :). Ale wróćmy do głównego wątku. Chciałbym z całego serca POGRATULOWAĆ Panu Kardasiowi ponieważ na naszej uczelni tj. Politechnika Śląska w Gliwicach , wydział Automatyki Elektroniki i Informatyki na kierunku Elektronika i Telekomunikacja , jest przedmiot "Programowanie mikrokontrolerów w jezyku C" i co ciekawe , książka Pana Mirosława " Mikrokontrolery AVR Jezyk C" ( ta niebieska) jest jako Literatura podstawowa do przedmiotu :)

Miło zobaczyć na spisie książek pozycje którą się zna i co najważniejsze lubi się do niej wracać. Nauku staje się wtedy o wiele bardziej przyjemna :)

P.S Dołączam kartę przedmiotu w której na pozycji Literatura podstawowa można odszukać naszą niebieską księgę :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2014, o 20:02 

W sumie trzy najważniejsze książki do opanowania C pod AVRy są podane :).

PostNapisane: 20 maja 2014, o 20:06 
Moderator

O kurczaczki - nigdy bym się tego nie spodziewał pisząc książkę ... no ale miłe to ;) ... tak czy inaczej NAJWAŻNIEJSZE jest to:

TomTea napisał(a):
Miło zobaczyć na spisie książek pozycje którą się zna i co najważniejsze lubi się do niej wracać. Nauka staje się wtedy o wiele bardziej przyjemna

gdy komuś to pomaga w rozwijaniu swojego hobby, pasji itp ;) ... wtedy serce mi rośnie

PostNapisane: 20 maja 2014, o 20:16 
Użytkownik

Mogę jeszcze dodać że jeszcze rok temu jak rozmawiałem z paroma "Doktorami" to nikt z nich nie słyszał o Mirku, o jego książkach , kursach itd. A teraz ostatnio na kółku naukowym jeden wspominał o Pana książce , teraz jako "Podstawowa Literatura przedmiotu " . Można powiedzieć że zaczyna się coraz więcej mówić Panu Mirku na naszej uczelni :) Oby tak dalej :)

PostNapisane: 20 maja 2014, o 21:02 
Nowy

Na WSG w Bydgoszczy mam przedmiot "Systemy wbudowane" i niebieska książka jest również polecana przez wykładowcę.
Wyższa Szkoła Gospodarki jakby co. Jest naprzeciwko opery, gdzie w tej okolicy był piko zlot.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 22:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja sie wcale nie dziwie, ze jest polecana. Wspomniana jako lektura uzupelniajaca ksiazka dr. Witkowskiego ktora kupilem jako pierwsza dlugo przelezala na polce zanim zrozumialem tresci tam pisane. Mimo, że C/C++ znałem choćby z Pasji i Symfonii Grębosza. Niestety książka dr.Witkowskiego jest pisana w taki sposob, ze zaklada, ze czytajacy zna wiekszosc rzeczy. Do czasu dopoki nie trafilem na ksiazke niebieska i .... wszystko pieknie, powoli, doslownie wyjasnione. Clue tej ksiazki jest podejscie Mirka do tematu - napisal ksiazke dla laikow, ktorzy dopiero co sie dowiedzieli o mikrokontrolerach podczas gdy inne pozycje byly albo przedrukiem noty katalogowej, albo byly typowo asemblerowe. Pozniej trafilem na ksiazke TMFa - sporo materialu sie pokrywa ale tez znalazlem tam nowe rzeczy. Pozniej GreenBook Mirka - wiec mam co czytac i trenowac :) No i czekam na dalsze pozycje :) Co prawda poluje teraz na ksiazke TMF o Xmedze - ale cena mnie poki co odstrasza - najchetniej bym jakiegos ebooka w promocji zapodal... :)

PostNapisane: 21 maja 2014, o 07:54 

Z książek "akademickich" polecam jeszcze "Szkoła Programowania język C" Stephen Prata.
Książka jest napisana w stylu wykłady-ćwiczenia, dosyć dobrze jest opisany każdy krok, bo np KN King jest już dla troszkę bardziej zaawansowanych.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 09:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Z książek "akademickich" polecam jeszcze "Szkoła Programowania język C" Stephen Prata.
Książka jest napisana w stylu wykłady-ćwiczenia, dosyć dobrze jest opisany każdy krok, bo np KN King jest już dla troszkę bardziej zaawansowanych.

Ta ksiazka to podstawa IMHO. Dobra jest tez nowa seria O`Reilly HeadFirst:
http://shop.oreilly.com/product/0636920015482.do

Zdaje sie ze wersja polska zostala wydana przez Helion. Ta ksiazka tez zaczyna od podstaw :)
W tej chwili przerabiam Head First C# i poki co przejrzyscie i klarownie - mnostwo przykladow i calkiem fajne, nowatorskie podejscie do nauki, polegajace na umieszczaniu duzej ilosci powtorzen kluczowych rzeczy w obrazkach. Duzo cwiczen, pytan i zagadek z odpowiedziami na dalszych stronach. Po prostu zmusza do myslenia.

Jest jeszcze Thinking in C++ Eckela ale to juz biblia - takie ksiazki sa jak dla mnie ok - jak juz opanujemy jezyk ;P

PostNapisane: 21 maja 2014, o 09:44 

Thinking też posiadam obie, prata świetny dla C i C++, King jako rozwinięcie Praty, O'Reilly nie czytałem, z C# to mam tylko rusz głową. Polecam wszystkie. W sumie jedyną na razie która po za pierwszym tomem się kurzy to są Grębosza, bo mi jakoś do gustu nie przypadł zbytnio.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 09:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Rezasurmar to Rusz Głową - to właśnie polska edycja serii HeadFirst wydawnicta O`Reilly. A co do Grębosza - to byla moja pierwsza ksiaka o C/C++ jaka udalo sie wypozyczyc wiec przez to czuje jakis sentyment. Thinking mam ale wersje dotyczaca Javy.

Strefa czasowa: UTC + 1