Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 19:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2014, o 09:56 
Użytkownik

Hejka,

Podczas montażu automatyki do bramy garażowej napotkałem mały problem.
Sterownik bramy to STB24VM1 :
Obrazek
oraz link do dokumentacji : http://www.elmes.pl/files/STB24VM1%20PL_phpWTO7Z8.pdf

Sterownik ma wejścia na dwie krańcówki, OTWÓRZ , ZAMKNIJ, oraz wejście bezpieczeństwa czyli może służyć do dodatkowej krańcówki. No i właśnie ja je po to chciałem wykorzystać. Jako, że posiadam w swojej bramie garażowej drzwi , chciałem zrobić zabezpieczenie gdyby były otwarte a ktoś nieumyślnie chciał otworzyć bramę.

ObrazekObrazekObrazek

No ale kłopot polega na tym żeby otworzyć drzwi wszystkie 3 krańcówki muszą być w jednakowej pozycji np. NO.
Więc jeśli ja otworzę bramę to krańcówka którą dałem jako dodatkową do drzwi zostaje otwarta, co powoduje STOP bramy.
No i moje pytanie czy da się to jakoś zrobić ?? obejść ten problem?? Czy po prostu niepotrzebnie tak to wykonałem.
Zadawałem już pytanie tutaj na forum odnośnie tego i doradziliście mi abym dał "mięsisty przewód" taki jak stosuje się w telefonach. Jest to dobre rozwiązanie aczkolwiek w okolicy nie mogłem go dostać a na alledrogo koszt 20zł + KP. Ewentualnie tak bd musiał zrobić.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2014, o 10:17 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
.....
No ale kłopot polega na tym żeby otworzyć drzwi wszystkie 3 krańcówki muszą być w jednakowej pozycji np. NO.
Więc jeśli ja otworzę bramę to krańcówka którą dałem jako dodatkową do drzwi zostaje otwarta, co powoduje STOP bramy.
No i moje pytanie czy da się to jakoś zrobić ?? obejść ten problem?? Czy po prostu niepotrzebnie tak to wykonałem.

Na drzwiach zastosuj krańcówkę w wyjściami do wyboru NO lub NC, zresztą nie wiem czy dobrze widzę na fotkach ale masz dodatkowe podłączenia na tym styku.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 10:30 
Użytkownik

Na sterowniku mam wybór rodzaju zastosowanych krańcówek (zworka JP5), Ja mam wszystki ze stykiem NO , czyli jak drzwi zamknięte to styk NO. Problem pojawia się w tedy:
Obrazek

Jak brama garażowa jest zamknięta to wszystko jest okej,działa jak należy, problem pojawia się gdy drzwi się otwierają to w momencie jak na zdjęciu brama robi STOP bo krańcówka ze zdjęcia się zwarła.

SONIX:

Taką właśnie mam krańcówkę ze stykami NO, NC, podłączone jest pod NC jak reszta krańcówek do otwierania i zamykania.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 11:13 
Użytkownik

Hmm.. taki przekaźnik to byłby dobry pomysł ale pod warunkiem że układ będzie wykrywał aktualny stan krańcówki bo jeśli brama będzie się zamykać to styki znowu będą rozwarte i przekaźnik będzie rozwarty a powinien już być zwarty.
Więc to trochę skomplikowane ...

------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]

Chyba, że dało by się zrobić tak, że styk z krańcówki która już zamyka bramę resetuję układ

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 11:57 
Użytkownik

Silnik zasilany jest DC przez przekaźniki. Spróbuje to dzisiaj zrobić i dam znać co z tego wyszło.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 12:07 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
Sterownik ma wejścia na dwie krańcówki, OTWÓRZ , ZAMKNIJ, oraz wejście bezpieczeństwa czyli może służyć do dodatkowej krańcówki.

A czy nie możesz krańcówki (kontraktonu) od małych drzwi podłączyć do wejścia bezpieczeństwa niezależenie od OTWÓRZ i ZAMKNIJ?

Ja bym to zrobił tak (i podobnie mam zrobione tylko na bramie przesuwnej - ale zasada taka sama), że mam 3 kontaktrony (krańcówki)
1. Przy zamknięciu
2. Przy całkowitym otworzeniu
3. Dodatkowe zabezpieczenie przy otwieraniu bramy (u ciebie byłaby to drzwi w bramie)

Ad 1. Działa tylko podczas zamykania (sterownik po dojechaniu do końca wyłączy napęd
Ad 2. Działa tylko podczas otwierania (sterownik po dojechaniu do końca wyłączy napęd
Ad 3. Jeżeli drzwi małe są otwarte (to sterownik nie pozwoli ani otwierać ani zamykać bramy - ze względu bezpieczeństwa)

na pewno gorzej jest z przeprowadzeniem kabla :) bo o ile magnes przykleisz (przykręcisz) bez problemu to sam kontrakton trzeba podłączyć kablem do sterownika - więc zdaj się na pomysłowość twórczą - kabel sprężynka jest dobrym rozwiązaniem.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 16:18 
Użytkownik

iwi:
Zasada działania mojego sterownika jest taka sama jak Twojego, właśnie mój problem polegał na prowadzeniu kabla, tylko przez to tyle kłopotu mi to przyniosło. Twoje rozwiązanie jest dobre gdybym użył kabla mikrofonowego normalna jego długość to 60cm, a po rozciągnięciu 190cm. Więc w moim przypadku byłby idealny no ale takiego nie posiadam, w sklepie elektrycznym w mojej okolicy zaśpiewał mi 40 zł.... a na allegro 15 + koszt przesyłki. Więc niechciałem wydawać na daremno pieniędzy i zrobić to z tego co mam w domu.

squeez:
Zrobiłem dokładnie tak jak pisałeś, tylko zamiast timera na elementach RC zrobiłem to na attiny13 (mam ich dość dużą ilość więc było dużo szybciej i czas mogłem idealnie sobie dobrać ).

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 17:08 
Użytkownik

Tu nie ma co kombinować. Jedno spojrzenie w dokumentację i wszystko jasne. Jeśli bramę masz w połowie drogi to obie krańcówki są NO czyli normalnie otwarte. Po dojechaniu do którejkolwiek skrajnej pozycji dana krańcówka staje się NC czyli normalnie zwarta.

Złącze bezpieczeństwa czyli tzw STOP też jest NO czyli normalnie rozwarte (co według mnie jest błędem producenta). Wejście foto jest NC czyli normalnie zwarte w związku z czym podczas pracy gdy fotki się widzą to wejście jest zwarte, po przecięciu fotek wejście rozwiera się.

Sprawa jest banalnie prosta jeśli wiesz jakim sposobem chcesz przekazać info do centrali. Gdy drzwi wejściowe masz zamknięte to krańcówka bezpieczeństwa ma być rozwarta. Jeśli ktoś otworzy drzwi to ta krańcówka ma się zewrzeć.

Ja jednakoż wolałbym zastosować się do punktu:
Cytuj:
JP5 – określa typ zastosowanych krańcówek:
CLOSE - krańcówki NO: normalnie otwarte, czyli aktywne przy zwarciu;
OPEN - krańcówki NC: normalnie zwarte, czyli aktywne przy rozwarciu;

I ustawić ową zworkę tak by wymusić podczas normalnej pracy krańcówki zwarte. Instrukcja napisana dość chaotycznie w związku z tym musisz sprawdzić organoleptycznie. Ale obstawiam że aby zastosować krańcówki NC trzeba zworkę JP5 pozostawić na OPEN.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 18:10 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
Zrobiłem dokładnie tak jak pisałeś, tylko zamiast timera na elementach RC zrobiłem to na attiny13 (mam ich dość dużą ilość więc było dużo szybciej i czas mogłem idealnie sobie dobrać ).

Wszystko sie zgadza, tylko i tak bedziesz musial dorobic zasilanie, albo pamietac o wymianie baterii. Jeßli ju tak kombinujesz to czy nie lepiej kawaka blachy przy obu szynach i ßlizgi zrobiç i w ten sposob przekazac sygna i mase - chociaz moze nawet jeden slizg wystarczy bo brama jest zzrobiona z elementow metalowych i moze byc masa na czesci ruchomej.
Nie bawilbym sie w Attiny - chyba ze edukacyjnie chcesz spradzic swoje umiejetnosci.

Ale zastanow sie jak to zrobisz. Jesli brama z jakiegos powodu sie nie zatrzyma na samym dole to potem w gore nie ruszy. Moze akcelerometr cyfrowy albo jakis wychylowy przelacznik dwupozycyjny zeby wychwytywal czy ruch jest w gore czy w dol. Wg mnie to bedzie przekombinowane.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 18:22 
Użytkownik

Jeszcze raz powtarzam nie kombinujcie za dużo bo przekombinujecie. Firmowe automaty FAAC'a czy NICE'a pracują bez jakichkolwiek akcelerometrów. Czym prościej tym lepiej. Tylko niezbędne minimum.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 19:10 
Użytkownik

Chyba mnie nie zrozumieliście.. żadnego kombinowania prostu układ , proszę zobaczyć zdjęcia w moim pierwszym poście jak wyglada zamocowana krańcówka i tu się nic nie zmieniło. Część mechaniczna jest bez zmian. W skrzynce ze sterownikiem dodałem taki mały układ.

Obrazek

Na WEJSCIE podaje napięcięcie ~24V ze sterownika (jest to oświetlenie , lampa ostrzegawczaa) napięcie pojawia się kiedy brama zostaje otwarta, bądź zamknięta. Czas tego napięcia mogę sobie ustawiać zgodnie z założeniami producenta.
Do wejśćia KRANCÓWKA (styki przekaźnika używam) NC wpinam się szeregowo z krańcówka która jest do drzwi przykręcona. A co do wsadu to jest na nim tylko opóźnienie załączenia przekaźnika ustawione zgodnie z ruchem bramy. I to tyle żadne kombinowanie. Spełnia to zdanie które miało.

Jutro dodam fotkę jak to wygląda w sterowniku dla rozjaśnienia.

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 19:18 
Użytkownik

Może zapodasz filmik ?

Strefa czasowa: UTC + 1