Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 gru 2025, o 22:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:32 
Użytkownik

Witam!

Piszę z taką prośbą.
Skierowana jest ona do osób, które ogarniają temat administracji sieci, mają odpalony jakiś chociaż linux cały czas, do tego chciałyby mi pomóc:)

Sprawa wygląda w ten sposób, mam internet mobilny na którym nie ma publicznie otwartych portów, a chciałbym spróbować sterować czymś przez internet. Prośba polega na tym, żeby ktoś chętny postawił serwer na jakimś porcie TCP i zrobił to w ten sposób, że jak podłączę się dwoma urządzeniami do tego portu, to skrypt ma po prostu działać jak taki null-modem - czyli przesyłać z jednego na drugi i odwrotnie.

Domyślam się, że pewnie pojawią się pytania o bezpieczeństwo, jednak ja po prostu chciałbym się jakoś w to pobawić, a sam nie mam jak nawiązać połączenia między telefonem a domem np :)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Chodzi tylko o przesyłanie pojedynczych komend typu "lampa_w_pokoju=ON" :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2014, o 22:54 
Użytkownik

To droga na skroty. Zrob na jakimkolwiek hostingu strone ktora po zapytaniu get umiesci w bazie komende i jej parametry a po zapytaniu post zapisze w/w. Potem rozbudujesz to o autentykacje i bedzie bezpieczne.
A jak juz bardzo chcesz isc ta droga to zobacz czy darmowe konta shell nie daja czasem tunelingu ssh.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 15:47 
Użytkownik

Ja wiem, że to droga na skróty, ale na tych wszystkich GETach i POSTach się nie znam, a chcę się właśnie pobawić sterowaniem przez TCP czegokolwiek :D

Właśnie sobie założyłem jakieś konto shellowe, ale no ni w ząb nie wiem jak bym miał coś takiego tam zrobić, żeby to hulało :D

PostNapisane: 11 mar 2014, o 16:13 
Użytkownik

Może spróbuj skorzystać z hamachi. Stworzysz własną sieć prywatną i oba hosty będą siebie widzieć po IP z zakresu 5.x.x.x nawet jak są za NATem.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 16:38 
Użytkownik

Koledzy, właśnie o coś takiego jak hamachi mi chodzi. Nawet ma wbudowany mirror TCP. Tylko, że ja bym chciał móc wysyłać też pakiety z telefonu np, a tam już hamachi nie zainstaluję...

Napisałem już taki program w C++ Builder.
Wysyłam do niego text na jakiś tam port, a program odsyła to samo do każdego podłączonego klienta TCP oprócz nadawcy.

Sprawa byłaby prosta, gdybym miał zewnętrzne, publiczne ip z odblokowanymi portami. Wiem, że w neostradzie, czy jakiś światłowodowych liniach coś takiego jest, ale no ja nie mam takich bajerów :(

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

A jeśli chodzi o zabawę lokalną, to właśnie o to chodzi, żebym mógł coś zrobić zdalnie :) Lokalnie mam już to opanowane :)

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Poza tym kolejny problem przy HTTP, jeśli np. chciałbym przez to sterować jakimś światłem czy coś. Wtedy muszę odpytywać serwer HTTP co jakiś czas, no i albo będę cały czas generował ruch co sekundę, albo będę miał duże opóźnienie.

Przy połączeniu TCP bym po prostu cały czas nasłuchiwał co tam ma mi serwer do powiedzenia :)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 16:59 
Użytkownik

A jaki masz system w telefonie? Z tego co widzę, na Android i IOS działa hamachi:

http://myvpnworld.blogspot.com/2013/08/ ... i-ios.html

PostNapisane: 11 mar 2014, o 17:44 

Ja bym ci mógł udostępnić u siebie, ale musiał byś wszystko postawić sam ;), czyli cały serwer www, przekierowanie mam zrobione na routerze, ftp uruchomione mam, ale innych usług nie ogarniam.
Mam debiana, w sumie sama instalacja to banał.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 18:42 
Użytkownik

rezasurmar, a masz emulator windowsa? Bo mam program napisany w C++builder, taki mega mikroprogramik i może na emulatorze takie coś by ruszyło??

PostNapisane: 11 mar 2014, o 20:31 

Na serwerze mam tylko tryb tekstowy, bo Xsy nigdy nie były mi potrzebne. Po za tym to stary laptop raczej nie uciagnal by emulacji.
Zacznij pisać w C, jest bardziej przenośny ;)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 20:34 
Użytkownik

a powiedz mi, czy jak napiszę taki program w C i skompiluję pod windowsa, to pod linuxem ruszy??

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Znaczy czy ten kod skompilowany pod linuxem będzie działał tak samo?

PostNapisane: 11 mar 2014, o 20:55 

No nie ;), ale to jak z bibliotekami wiesz sama biblioteka do W5500 np. nie różni się kompletnie niczym pod ARM, AVR, czy inne, ale już styk sprzęt/układ tak.
Nie przenosiłem nigdy kodu między systemami tj. windows-linux. Bo nie miałem takiej potrzeby, ale wiem że się da. Tj. łatwiej przenieść coś z linuxa do windowsa niż odwrotnie.
Ewentualnie, musiał byś po prostu napisać, albo nawet skonfigurować na linuxie paczkę przekierowującą porty. Na pewno są takie softy gotowe.

PostNapisane: 12 mar 2014, o 00:32 
Użytkownik

Jak rez ma zewnetrzne IP i ma wystawione SSH i kontrole na firewallem zeby wystawic porty to moge wam w wolnej chwili skonfigurowac proste przekierowywanie z jednego portu na drugi tak aby oba byly w trybie nasluchu.

PostNapisane: 14 mar 2014, o 23:12 
Użytkownik

Jak narazie sobie poradziłem, znajomy odpalił u siebie na serwerze moją appkę :) Charsz, Chodzi też o to, aby można kilka klientów podłączyć, a nie tylko dwóch :) W każdym razie na ten moment walczę z poprawnym przesyłaniem danych, a następnie nad zbudowaniem sterownika łączącego się przez TCP :)

Strefa czasowa: UTC + 1