Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2013, o 19:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Posiadam konwerter ATmega8/48/88/168/328 firmy ATNEL lecz bardziej potrzebny byłby mi taki konwerter, który miałby piny poszczególnych portów ATMega 8 wyprowadzone na identyczne piny portów ATmega 32. Bardzo to ułatwiało zamianę procesorów bez zbędnego przepinania przewodów. Obecnie niestety trzeba przewody przepinać z zestawu na konwerter. Chyba kiedyś widziałem taką ofertę w necie ale nie potrafię teraz znaleźć. Szukałem wyszukiwarką ale z zerowym rezultatem – chyba miałem pecha albo nie ma takiego czegoś. Może ktoś wie czy taki konwerter jest gdzieś dostępny? Wykonanie w własnym zakresie na obwodach drukowanych w moim przypadku odpada a „pająkiem” – no cóż w ostateczności jak bieda dociśnie to można i tak. Tylko rezultat może się okazać nieciekawy.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 wrz 2013, o 20:19 
Moderator

stachn napisał(a):
który miałby piny poszczególnych portów ATMega 8 wyprowadzone na identyczne piny portów ATmega 32

A porównałeś (tak z ciekawości zapytam tylko) w notach PDF wyprowadzenia obydwu procków ? Przypatrz się proszę jaka masakra byłaby w portach ? :(

pomijam już fakt, że w ATB (m32) np masz na PC0 i PC1 - sygnały SDA i SCL jeśli chodzi o I2C natomiast w ATmega8 masz I2C na PC5/PC4

dalej w ATB (m32) wejście ICP1 dla odb. podczerwieni masz na PD6 natomiast w ATmega8 na PB0 !

ale ok można powiedzieć - a co mi tam ...

przejdźmy jednak do pinów ISP

SCK ---> (m32)PB7 ----> (m8) PB5
MISO ---> (m32)PB6 ----> (m8) PB4
MOSI ---> (m32)PB5 ----> (m8) PB3

Nie wspomnę o pinach XTAL1 i XTAL2 które w m32 są na osobnych pinach a w m8 na PB7 i PB6 !!!

I teraz stawiam konia z rzędem temu kto podłączy to tak żeby było przejrzyście i wygodnie :(

pomijam już pin RESET w m32 - ODDZIELNY pin natomiast w m8 jest to PC6

Ja właśnie mając to na uwadze wolałem zrobić niezależne wyprowadzenia na konwerterze a za to wyprowadzić sygnały takie jak( ICP1, ISP, RX/TX, I2C, kwarc) tak aby można było tego używać jakoś logicznie

PostNapisane: 28 wrz 2013, o 22:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie jest to takie straszne na jakie wygląda ale przy założeniu, że wykorzystuje się podstawowe funkcje pinów a nie alternatywne. Oczywiście za wyjątkiem MOSI, MISO, SCK, SS, RXD, TXD itp.
Kiedyś koniecznie była mi potrzebna taka opcja więc zrobiłem na szybko taka płytkę . Znalazłem rozrysowane polaczenia – prawdopodobnie prawidłowe ( nie sprawdzałem teraz czy to zgodne) ale dla przedstawienia wariantu może być.

Obrazek

PostNapisane: 28 wrz 2013, o 23:04 
Moderator

No tak - dokładnie o tym pisałem ;) ... ja np nie chciałbym patrzeć na piny PORTB i domyślać się który jest który, podobnie PORTC ... Zrobić to JAK NAJBARDZIEJ się da ale wychodzi (tak wg mnie pomieszanie z poplątaniem) ;)

ale rozumiem o co ci chodzi ... być może ma to jakieś tam zastosowania ;)

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 07:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dokładnie tak - ma i miało swoje zastosowanie :D (tzw. nadmiarowość sprzętowa) . Teraz muszę używać dwóch płytek ZL2AVR V.2 oraz ATB 1.04. Przełączam tylko programator. Problem w tym, że płyta pod ATmega 8 nie ma tyle peryferiów co ATB. Całe szczęście że na obecnym etapie mi to nie przeszkadza. Jakoś sobie radzę. Ma to natomiast ta zaletę, że bez wyciągania podzespołów mogę testować program pod obydwoma atmelkami. Oczywiście - program napisany tak, że mogę bez większych kłopotów zmieniać układy.

Pisanie programu nie jest takie skomplikowane – porty się zgadzają. Pisząc program pod ATMega 8 z wykorzystaniem porów I/O oraz podstawowych takich jak RXD, TVD, INT0, INT1 nie zachodzi konieczność „kombinowania” który port czy pin jest który – są to te same piny. Właśnie o to chodzi aby były zgodne. Mając np. w programie PD1 mamy go na ATMega 32 na nóżce 15 a poprzez przejściówkę również na nóżce 3 ATMega 8

Oczywiście -do bardziej rozbudowanych układów lub gdy piszemy program tylko pod ATMega 8 to konwerter firmy ATNEL jest niezastąpiony - co do tego nie mam żadnych wątpliwości i dlatego go kupiłem.

Strefa czasowa: UTC + 1