Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2013, o 16:47 
Nowy

Witam, chciałbym mieć możliwość regulacji prądu bazy tranzystora wykorzystując sygnał PWM z mikrokontrolera oraz kilka elementów typu dioda, dławik i kondensator.
Napięcie Vcc zmienia się w przedziale 4,2v - 3v i takie też napięcie zasila uC.
Jak się zapewne domyślacie jest to część układu rozładowującego ogniwo Li-Ion.
Co mógłbym dodać do poniższego schematu aby osiągnąć wymarzony cel ;) ?

Obrazek

Kilka dodatkowych informacji:
Przedstawiony powyżej schemat jest częścią układu który rozładowuje ogniwo litowo jonowe od 4,2v do 3v jednocześnie dokonując pomiaru prądu rozładowującego w celu obliczenia pojemności ogniwa.
Cały układ jest zasilany tylko i wyłącznie z rozładowywanego ogniwa.
Dla rezystora 220 Ohm oraz napięcia zasilania uC 4,2v prąd bazy tranzystora wynosi ok 17mA a tranzystor jest w stanie nasycenia.
Ogniwo mogę spokojnie rozładowywać przy pomocy PWMa kluczującego tranzystor.
Mam wtedy możliwość regulacji prądu rozładowującego w zakresie od 0A do 1A.
Oczywiście jest to prąd uśredniony odczytywany z zasilacza (w trakcie testów korzystam z zasilacza zamiast ogniwa Li-Ion).
Ale w takiej sytuacji pomiar napięcia na rezystorze 0,1 Ohm zawsze dostarcza taki sam wynik ponieważ ogniowo jest rozładowywane impulsowo.
Dlatego też chciałbym mieć możliwość regulacji prądu bazy tranzystora w zakresie 0-17mA.
Próbowałem już zrobić filtr dolnoprzepustowy RC dodając kondensator za rezystorem 220 Ohm (oczywiście równolegle, jedną nóżką wpiętym do masy).
Nie przyniosło to zamierzonego efektu pomimo wypróbowania różnych wartości pojemności kondensatora.
Nie zależy mi na liniowości ani prądu bazy ani prądu kolektora.
Zależy mi tylko na wyprowadzeniu tranzystora ze stanu nasycenia oraz dokonywania pomiaru prądu kolektora dla wartości mniejszych od maksymalnej.
Jeśli nie uda mi się rozwiązać problemu przy pomocy kilku dodatkowych elementów to będę dalej kombinować z przetwornikiem DAC R2R zbudowanym z kilku rezystorów i wykorzystującym kilka dodatkowych wyprowadzeń uC.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1